Новини

Хвърляйте дрехите за дълъг живот

Изрязаното деколте и късата пола са път към дълбоката старост

Искате дълъг живот? Тогава сваляйте дрехите. Колкото по-оскъдно е облечена една жена, толкова по-големи са шансовете ѝ да доживее до дълбока старост. Изследването е на британски учени, ръководени от сър Едуин Буркхарт.
 
Те анкетирали 5000 дами, доживели до над 70-годишна възраст. И всички до една се обличали предизвикателно на младини.

Дълбокото деколте и късата пола внезапно се оказаха не само част от сексуалната революция, а и път към дълголетието. Дамите с атрактивни тоалети не само живеят по-дълго, но и се оказват по-здрави.

Учените все още се опитват да достигнат до дъното на мистерията, обвързваща дължината на полата с тази на живота. Според тях една от причините е, че предизвикателно облечените дами по-лесно си намират половинки. А създаването на семейство е половината от рецептата за дълъг живот. Вече официално е установено, че хората, встъпили в брак или поне съжителстващи с някого, живеят поне три години по-дълго от ергените.

Секс топи холестерола

В допълнение учените предполагат, че дамите с къси поли обичат да правят по-чест и разнообразен секс. А ласките в леглото носят не само удоволствие. Те са и един от борците срещу високия холестерол, твърдят специалистите. В допълнение сексът спомага и за изработване на ендорфините, наричани още хормони на щастието. Другото обяснение, което специалистите дават за обратно пропорционалната връзка между полата и дължината на живота, е че дрехите съдържат останки от химични вещества, използвани при прането и химическото чистене. Те реагират с потта и могат да образуват съединения, които проникват в кожата и влияят отрицателно на здравето. Дори могат да предизвикат появата на рак.

Жените с оскъдни дрешки се подлагат в по-голяма степен и на въздействието на природните фактори, например на слънцето, което влияе на дълголетието. Освен това според експертите подобни дами били по-открити, независими и полагащи повече грижи за себе си.

Домати и цвекло пазят сърцето

Специалисти от Женева пък допълват списъка от необичайни грижи, които без много труд можем да полагаме за себе си, за да удължим живота си. Едно от нещата, които са по силите на всеки, е смехът. 15-минутна порция от него всеки ден в крайна сметка ще ви донесе още 8 години щастлива старост. Друга от препоръките гласи: Поставяйте домати в сандвичите си. Причината е, че те понижават риска от сърдечно-съдови заболявания. Като добавим моркови и цвекло, които се грижат за зрението и холестерола ни, вероятно сме добавили и някоя и друга годинка отгоре към живота си. Същото става и ако стриктно си изяждаме коричката на хляба, която съдържа особено ценни хранителни вещества. Любопитна е и препоръката да даваш кръв. Кръводаряването, освен че те кара да се чувстваш полезен на ближния, намалява 17 пъти риска от сърдечни пристъпи.

Бетховен сваля кръвното

Каквито и да са музикалните ви вкусове, в името на дълголетието се налага да наблегнете на определени стилове. Добре е например да слушате класическа музика, особено Бетховен. Специалисти от Оксфорд доказали, че неговата музика успокоява сърцето, сваля кръвното и отпуска мускулатурата. В същото време, за да поддържате тонуса си, е хубаво да танцувате салса. Един час разкършване в ритъма на латино танца стопява 420 килокалории.

Не скачайте веднага, щом звънне будилникът, особено ако имате високо кръвно. Това повишава риска от сърдечен пристъп, защото организмът под влияние на звука отделя адреналин. Другата препоръка е да изберете за алармата на часовника си по-леки мелодии – стига, разбира се, те да не ви приспят допълнително.

Чистенето също е път към доброто здраве

Учените са доказали, че само с миене на прозорци стопяваме 80 килокалории. Чистенето с прахосмукачка топи 90 килокалории, а ако боравите сръчно с ютията, ще се разделите с 65.

Източник:

Стандарт

Фотограф(и): Miguel Saavedra
Снимка:

SXC