Новини

Магнитните бури усилват пролетната умора

Системите в организма влизат в синхрон едва през май

Умората през пролетта се дължи на десинхронизацията на биоритмите
Умората през пролетта се дължи на десинхронизацията на биоритмите

Сутринта ставането е трудно, работата никак не спори и дори слънцето навън не вдига настроението. 50 на сто от хората реагират на пролетта по този начин – стават раздразнителни, сънят им се нарушава, чувстват се уморени и без капка сили.

Природата се оживява, денят става по-дълъг, температурите се повишават, а времето постепенно се задържа все по-топло. За някои обаче пролетта е кошмарен сезон. Те постоянно са без тонус и са податливи на депресия. Инфекциите също зачестяват. Това е резултат от изтощението, защото зимата „изпива“ запасите от витамини на тялото. Така поне се смяташе доскоро. Лекарите обаче забелязват, че ударните дози витамини не решават проблема.

С настъпването на пролетта се зaсилва слънчевата активност и като следствие напрежението на магнитното поле на Земята. Човешкият организъм, както и всичко живо, реагира чувствително на тези сезонни промени, превключвайки вътрешния биологичен часовник на пролетно време. Активират се всички системи, но дейността им не е добре съгласувана. В крайна сметка учените стигат до извода, че умората през пролетта се дължи не толкова на недостига на витамини, а на десинхронизацията на биоритмите. За настройката им е необходимо време. Системите влизат в добър синхрон едва през май.

Най-много страдат от пролетна умора чувствителните към магнитните бури и тези, които реагират на промените във времето. Ясно е, че не можем да се изолираме от тези въздействия, но да си облекчим живота можем.

Към влиянието на пролетта се прибавят и други фактори.

Неправилното провеждане на постите, недоимъчното хранене с недостиг на жива храна – пресни салати, плодове и зеленчуци, което е характерно за зимното хранене, и прекараните болести отслабват имунната защита в началото на пролетта. За всички, които се страхуват от имунен срив, покълналите зърна са чудесна алтернатива.

Помощ от природата

Бял имел срещу спазмите

Наричат белия имел „растителния прогестерон“. Хората с ниско кръвно налягане са много щастливи от него, защото той нормализира стойностите на артериалното им налягане. Ако пък човек лесно вдига стойностите, белият имел бързо го връща към нормални стойности. Тази билка премахва и болезнените спазми – при менструация, мускулни схващания (мускулни крампи), мигрена и други форми на главоболие. Приготвя се, като половин супена лъжица бял имел се запарва за 30 минути в половин литър вряла вода. После чаят се прецежда и се разпределя на 3 – 4 порции през деня. Най-добре е чаят от бял имел да се пие две седмици преди следващата очаквана менструация.

Билкова комбинация вдига либидото

Мъжете пък могат да се възползват от една билкова комбинация за тонус и повдигане на либидото. Смесват се в равни части например по 50 грама стрък бабини зъби, стрък петопръстник, цвят магарешки трън. Билките се разбъркват внимателно. Две супени лъжици от билковата смес се варят 5 – 10 минути в 600 милилитра вода. После чаят може да се прецеди и се разпределя на 3 – 4 порции през деня. Тази комбинация има чудесно тонизиращо действие, подобрява спермограмата и увеличава желанието за секс.

Чай от листа на ягода и малина укрепва паметта

Смесват се в равни части стрък петопръстник, листа от ягода, къпинови листа, листа от мащерка, листа мента. Билките се разбъркват внимателно. По 1 – 2 чаени лъжички от билковата смес се запарват 5 – 10 минути в чаша вряла вода и чаят може да се прецеди. Добре е да се подслажда с мед, да се добавя лимонов сок. Може да се изпиват много чаши през деня. Тази комбинация отпуска нервите, подобрява паметта, укрепва имунната система.

Могат да се купят готови от магазините или да се приготвят у дома.

Покълването активизира редица ензимни процеси. Те стимулират натрупването на големи количества биологично активни вещества. В покълналата пшеница съдържанието на витамин В1 се увеличава 1.5 пъти, на витамин В2 – 13.5 пъти, на витамин В6 – над 5 пъти, фолиевата киселина нараства повече от 4 пъти, а витамин С – над 5 пъти. При това всички те са в усвоима форма и в най-подходяща за организма комбинация. Няма опасност от „предозиране“.

Букетът от витамини в кълновете е полезен в профилактиката и лечението на такива сериозни заболявания като рак, диабет, анемии, хронични инфекции. Те се препоръчват при безплодие и проблеми с наднорменото тегло. Баластните вещества, които съдържат, регулират перисталтиката, подобряват чревната флора и намаляват усвояването на излишните калории. И накрая кълновете повишават работоспособността и забавят стареенето.

Зърната покълват в буркан

Почистените и измити зърна се поставят в обикновен буркан, който се пълни до половината с тях и се допълва догоре с вода. Пренощуват така, а на сутринта се промиват добре. Оставят се да покълнат, като се промиват 2 – 3 пъти дневно, както и преди консумация.

За да се поддържа влагата, се добавят по 20 – 30 милилитра вода. Бурканът се покрива така, че зърната да не съхнат.

Най-практично е да се използва негрухана пшеница. Лесно покълват и другите зърна – слънчоглед, сусам, соя, люцерна, които не са обработвани с химикали.

Не бива да се яде на корем. Дневната доза за пшеницата е 50 – 100 грама, за люцерновото семе – до 50 грама. Най-подходящо е да се изчакат да стигнат дължина около 2 – 3 милиметра, или 1/3 от размера на зърното, и тогава да се ядат. Готовите покълнали зърна могат да се хапват директно или да се прибавят в салати.

Ветеринарните лекари и техници, за разлика от повечето гинеколози, добре познават хормонорегулиращия им ефект и го използват за хармонизиране на еструса (предизвикване на овулация в определен момент, когато е необходимо да се извърши оплождане на стадо овце например).

Практическата полза за хората е, че с 50 – 100 грама покълнали зърна може да се настрои овулацията на жените и да се избегне неприятният пременструален синдром, който засилва симптомите на пролетната десинхронизация на биоритмите и на пролетна умора.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto