Новини

Дихателна гимнастика калява дробовете

Коктейл за здраве от природата

Дихателните упражнения подпомагат изчистването на белия дроб и укрепват сърцето
Дихателните упражнения подпомагат изчистването на белия дроб и укрепват сърцето

Есента и зимата поставят организма пред сериозно изпитание, защото времето не ни е приятел. Зачестяват периодите с инверсия – в по-ниските места и в котловините, където е разположена София, е по-студено, отколкото във височина.

Това създава идеални условия за образуване на мъгли. Така концентрацията на вредни емисии, която е най-близо до носа и гърлото ни, се увеличава. Мръсният въздух е предпоставка за чести белодробни проблеми. Идва пикът на инфекциозно-алергичните астми, хроничните бронхити, ХОБББ (хронична обструктивна бронхо-белодробна болест) и т.н.

По това време на годината зачестяват и баналните простуди, а след тях идва и грипът. Както казват кардиолозите, „появи ли се грипът, кардиологичните клиники се пълнят“. Това е така, защото сърцето и белите дробове са като скачени съдове. Белодробните дисфункции неминуемо смущават и работата на сърцето. Какво да се прави? Отговорът е – дихателна гимнастика.

Необходимо е да отделим малко време за дихателни упражнения. А те от своя страна ще подпомогнат изчистването на белите дробове от секрети и ще укрепят сърцето.

За правилното разгъване на белия дроб помага вдишването на приятен аромат, например миризма от листа на здравец, индрише или босилек. Вдишва се дълбоко, като се отпуска мускулатурата на корема. Вдишаният въздух се задържа максимално, без обаче да се стига до чувство на задушаване. После бавно се издишва, като в последната фаза коремът се свива максимално. Упражнението завършва с изкашляне. Задържаме дъха колкото можем да изтърпим и пак вдишваме. Упражнението се прави 15 – 20 мин. Добре е да направим 2 – 3 цикъла дневно. Пълното вдишване, така както го правят гмуркачите – с пълно издишване и изкашляне, осигурява десет пъти повече кислород на организма и прочиства белите дробове от натрупани секрети. При това упражнение се увеличава отрицателното налягане в гръдната кухина за сметка на ребрената мускулатура и се улеснява венозният приток в резултат на разпъване на горната и долната куха вена. Задържането на дишането води до натрупване на въглероден двуокис, необходим за по-лесното отцепване на кислорода в тъканите. При пълното издишване и изкашляне се увеличава положителното налягане в гръдната кухина и се улеснява изпомпването на артериална кръв към периферията. Така се „пести“ работа на сърцето. С тази непретенциозна техника могат да се преодолеят стенокардни кризи, пристъпи от сърцебиене, могат да се облекчат и астматичните пристъпи.

Лучено вино

Лук, мед и вино – това е рецепта, която втечнява секретите при кашлица и улеснява отделянето им. Освен това неговите фитонциди унищожават патогенните микроорганизми. Медът регулира правилното движение на ресничестия епител и на гладката мускулатура на бронхите чрез въздействието си върху нервус вагус. Алкохолът в бялото вино отпуска гладката мускулатура на бронхите и буквално ги отпушва.

Ето как се приготвя лученото вино. Настъргват се на ситно ренде 200 г кромид лук (по-добре е да бъде от червения сорт). Прибавят се 200 г чист пчелен мед и 750 мл бяло вино. Тази смес се поставя в подходящ съд и се оставя да отлежи 5 дни. След това се прецежда и остатъкът се доизстисква с тензух. Приемат се 2 – 3 пъти дневно по 30 – 50 мл на гладно или 30 минути преди хранене. За един добър профилактичен курс са необходими 4 до 6 бутилки бяло вино и съответните количества мед и кромид лук.

Ленено семе допълва менюто

Лененото семе е като моторното масло, което улеснява хлъзгането между детайлите в двигателя. Горе-долу по този механизъм то работи и в нашето тяло.

Лененото семе има мазнини, много сходни с мазнините в рибата. Улеснява хлъзгането на кръвните елементи през тесните места. За сведение – един еритроцит със среден размер 7 микрона трябва да се напъха в капиляр с размер 5 микрона. При това притискане става освобождаването на кислород и хранителни вещества. Ако стените са клеясали (както се получава при злоупотреба с тестени храни, месо), не се консумират достатъчно плодове и зеленчуци, се получават задръствания, подобни на тези в претоварения градски трафик. А в съчетание с хомеопатично лечение блестящо регулира холестерола.

По-добре е да го смелим в кафемелачка. След това се приготвя на каша с вода, нектар или компот. Приема се следобед или вечер. Дневна доза – 1 – 2 супени лъжици. Може да се наръсва в салати, да се добавя в закуската от овесени ядки.

Магнезий пази сърцето от спазми

Магнезият има решаващо действие върху регулацията на калциевия метаболизъм в нашия организъм – предпазва от спазми на коронарните артерии и успешно регулира сърдечния ритъм. Умелото му използване може да направи излишна употребата на калциевите антагонисти. У нас все още този ценен минерал не се използва активно в спешната кардиологична помощ, но по света отдавна се предписва при инфаркти, стенокардни пристъпи и нарушения на сърдечния ритъм.

В аптечната мрежа има различни форми на магнезиеви препарати – шумящи таблетки, таблетки за смучене и др. Важното е да се взема оптимална доза – 300 – 500 мг дневно. Най-добре е да се приема вечер, защото подобрява качеството на нощния сън и осигурява сутрешна бодрост.

Обикновената английска сол (магнезиев сулфат) също може да помогне в това отношение. Дневна доза – 2 – 3 грама. Приема се с малко вода. Или пакетче английска сол се разтваря в литър вода и от така приготвения разтвор се пият по 40 – 50 мл 1 – 2 пъти дневно.

Билкова комбинация срещу вирусите

Направете чай от 6 билки – мащерка, маточина, цвят и листа слез, петопръстник, подбел и сладък корен.

Мащерката съдържа тимол – вещество с мощни бактерицидни свойства, и предпазва от възпаление. Освен това ободрява много добре.

Маточината при системна употреба предпазва от вирусни заболявания, регулира сърдечния ритъм и успокоява.

Слезът е билка, съдържаща слузни вещества (както показва и името му), които успокояват възпалената и раздразнена бронхиална лигавица.

Петопръстникът е чудесен имуномодулатор.

Подбелът е класическа билка за лекуване на кашлица.

Сладкият корен разрежда гъстите секрети и улеснява отделянето им. Освен това придава особен сладък привкус на билковата комбинация. Сладникът е и класическа билка за регулиране на повишената стомашна киселинност.

Рецепта: Смесват се мащерка, маточина, цвят и листа слез, петопръстник и подбел по 50 г и се добавят 30 г сладък корен. Билките се разбъркват добре. 2 супени лъжици от приготвената смес се запарват 15 минути в половин литър вряла вода. След това чаят се прецежда и се изпива на 3 – 4 порции през деня.

Чаят е с много приятен аромат и може да се пие и като трапезен, т.е. не само за лекуване, но и за удоволствие. Билките не са силно действащи и тази комбинация може да се използва от нулева до пределна възраст.

Друг вариант на чай е да си приготвите запарка от бял имел. Тази билка е с меко регулиращо действие върху артериалното налягане. Приготвя се лесно. 1/2 – 1 супена лъжица наситнена билка се залива с 300 г вряла вода и след половин час се прецежда. Изпива се една чаша сутрин на гладно и една чаша вечер.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto