Новини

Победете главоболието без лекарства

Таблетка магнезий, масаж и билки отпускат спазъма в мускулите

Главоболие
Продължителното главоболие, придружено с гадене, иска спешна консултация със специалист

Студът може да причини главоболие. Мозъкът сам по себе си не изпитва болка. Главоболието идва от тъканите около мозъка, структурите в мозъчната основа, мускулите и кръвоносните съдове на скалпа, лицето и шията. Стресът и напрежението също могат да сковат мускулите на лицето, шията и врата.

Понякога спазъмът на мускулите може да се отпусне само с една таблетка магнезий или пък с масаж с правилно подбрани ароматични масла, без силни лекарства.

Кога е нужeн спешeн консулт

 • Внезапна, остра болка, съпроводена с гадене и повръщане
 • Продължително и често главоболие, съпроводено с проблеми в паметта, трудна концентрация, умора
 • Висока температура, схващане на врата (невъзможност да се докосне с брадичка гръдната кост)
 • Гърч (на отделни части или на цялото тяло)
 • Продължителни проблеми със зрението
 • Невъзможност да се контролират ръцете и краката

Помощ от природата

Инхалации с мента

Загрява се масивен керамичен съд. Може да се загрее вода в него с малък бързовар или в микровълнова печка, или по друг начин. Накапват се 20 – 25 капки ментова настойка. В продължение на 10 – 15 минути се вдишват ментовите изпарения.

Четири билки за добро кръвообращение

Бял имел, маточина, глог и седефче премахват спазмите и подкрепят хормоналния баланс. Билковата комбинация предпазва от ефекта на резките промени в синоптичната обстановка. Тя е подходяща за различни видове главоболие. Може да се ползва и от мъже, и от жени.

Смесват се в равни части – например по 50 г стръкове бял имел, листа маточина, цвят и листа глог, седефче. Билките се разбъркват добре. 1 – 2 чаени лъжички от сместа се запарват 10 – 15 минути в чаша вряла вода. Чаят може да се прецеди и да се пият по няколко чаши през деня, ако е необходимо.

Масло от нощна иглика

На мъже с клъстерно главоболие и на жени с мигрена ще помогнат препаратите с масло от нощна иглика, например Prim oil. Приемат се от 2 до 6 перли дневно. Маслото от нощна иглика подобрява кръвообращението и това помага например при болест на Рейно, болест на Бюргер или просто при студени крайници.

Баланс на хормоните

При мигрена помагат хормонобалансиращи средства от естествен произход – пчелно млечице, ленено семе и соеви продукти.

Десет грама натурално пчелно млечице се разбърква в 200 г мед. Сутрин се приема една чаена лъжичка.

Много добър ефект има от китайските продукти – женшен с пчелно млечице. Приемат се по 1 – 2 флакона дневно.

Лененото семе се смила в електрическа кафемелачка или се счуква в хаван. 1 – 2 супени лъжици се разбъркват с вода, нектар, компот, кисело мляко. Консумира се, когато е удобно. Смляното ленено семе може да се наръсва върху салати. Хомеопатичният препарат Lac caninum 9 CH се приема 7 дни преди очакваната менструация или когато се явят симптоми на предменструалния синдром.

Загряване на краката

Ако ви заболи глава, докато сте вкъщи, ще помогне и водна процедура с постепенно увеличаване на температурата. Краката се потапят в кофа с хладка вода – около 37°С, и от горещия кран се долива по-топла така, че за 15 минути тя постепенно да се качи до 40 – 43°С – толкова, колкото човек може да търпи.

Хомеопатия за всеки ден

Хомеопатичният препарат Aconitum napellus 9 (15) CH – това е средство № 1 при болка, причинена от сух студ и продухване (течение, климатици). Може да се приема и през половин час по 5 зрънца. Actea racemosa 9 CH помага при силно схващане на врата. Пие се 2 пъти дневно по 5 зрънца.

Стягащо, пробождащо, притискащо главоболие, болка, която обхваща цялата или половината глава, свързана с цикъла, или не, обръч, който притиска черепа с изгрева на слънцето и отпуска едва след като то залезе. Лекарите познават над 45 вида главоболие, а според някои източници те са 165. И във всички случаи искаме то да премине бързо, гълтаме какво ли не, но често не постигаме особен успех.

Много важно в подхода към решаване на проблема главоболие е уточняването на диагнозата. Първо, за да не се пропусне важен проблем, като начало на инсулт, аневризма (деформиран, разширен кръвоносен съд) и др. Второ, за да изберем подходящо лечение. Например, ако главоболието е свързано с хормонален дисбаланс при жена с мигрена, лекарства, които въздействат на съдовете, няма да помогнат. По-ефективна ще е цимицифугата. А при главоболие, свързано със синуит, няма да помогнат много хормонорегулиращите препарати, докато възпалението не бъде овладяно.

Най-често и в същото време най-непредсказуемо е главоболието, което идва със стреса и напрежението. То може да се предизвика от неприятни емоции или от продължителна работа на бюро, особено ако позата е неудобна. По правило засяга работещите дълго с компютър. За това допринася и продухването от климатиците или от течение.

Мускулният спазъм и стресът са елементи от една и съща верига. Достатъчно е малко да се стресираме и мускулите на лицето, шията и врата се стягат, а болката се задълбочава и става хронична. Ако главоболието ви връхлети на работното място, още при първи симптоми може да вземете аналгетик. Най-безобиден е аспиринът, най-опасен – парацетамолът, прикрит в различни комбинирани препарати, притежаващ различни имена (фервекс, панадол и т.н.). С много добър ефект и абсолютно безвредна е хомеопатията. Опитният специалист ще се ориентира и предпише най-подходящите хомеопатични монопрепарати, но има и комбинирани, които могат да се ползват от всеки. Най-често се препоръчва невроцинезинът. Пият се по 2 таблетки на всеки 2 часа. При подобрение приемите се разреждат през 3 – 4 и повече часа. Една доза магнезий (около 500 мг) ще отпусне спазъма на мускулите. Добрият масаж с правилно подбрани масла пък премахва схващането в гърба.

Какво събужда болката

 • Сензорни стимули: ярка светлина, силен шум, определени миризми
 • Продължително напрежение и стрес
 • Определени храни: шоколад, ядки, фъстъчено масло, сирене, храни, съдържащи консерванти и изкуствени подсладители
 • Алкохол
 • Тютюнопушене
 • Недостиг на сън
 • Менструация и използване на контрацептивни таблетки

Жените 3 пъти по-често жертви на мигрена

Мигрената е вид съдово главоболие, тъй като в механизма на болката са ангажирани кръвоносни съдове, нерви и химични вещества в мозъка. Болката се причинява от спазъм или разширяване на кръвоносните съдове, при което намалява кръвоснабдяването на мозъчните клетки. От друга страна, съдовете пропускат течност, което води до лек оток на мозъка, а повишеният натиск – до болка. Болката е пулсираща и интензивна, обикновено от едната страна, близо до окото. Често пречи да вършим ежедневната си работа. Тя може да продължи часове, дни и дори седмици. Може да е толкова силна, че да наложи спешна помощ и дори хоспитализация. Често мигрената се съпровожда със зрителни нарушения и значително повишена чувствителност към светлина, шум и миризми. Често главоболието е съпроводено с гадене и повръщане. Мигрената засяга 2 – 3 пъти по-често жените, отколкото мъжете. Това вероятно се дължи на особености на ендокринната, хормоналната и имунната система. Възможно е пристъпите да са свързани с предменструалния синдром.

При мъжете подобен вид главоболие се нарича клъстерно главоболие. Често е последица на вечер, прекарана с приятели, гарнирана с обилна доза алкохол и голямо количество цигари.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Коментари