Новини

Рязкото отказване от цигарите удря сърцето

Интервю с д-р София Ангелова, пулмолог, Специализирана болница за активно лечение по белодробни болести „Св. София“

Цигари
Човек може сам да откаже цигарите, стига ди има силна мотивация

- Д-р Ангелова, вярно ли е, че вече има опашки пред кабинетите за отказване от цигарите предвид тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места от юни?

- Да, все повече хора идват да откажат цигарите. Те са мотивирани не само от предстоящата забрана, но и от поскъпването им. Имаме и пациенти, които с воля се опитват да ги откажат, идват при нас за консултации и понякога да им окажем помощ.

В кабинета работим и върху мотивацията на пациента. С теста на Фрагерщрьом установяваме степента на зависимост към тютюна и избираме пътя на действие. С теста на Шнайдер разбираме каква е степента на мотивацията на пациента. След като разберем дали човекът е силно, умерено, слабо или напълно зависим, определяме самото лечение.

- Какво включва то?

- Лечението включва никотинозаместващи препарати, с които се намалява абстинентният синдром. За целта те се подават в определени количества в организма, за да го предпазят от страдание. Изключително важно е да преценим дали има необходимост от включване и на алтернативно лечение, като иглотерапия и лазертерапия.

- Не може ли да се откажат цигарите само с иглотерапия и лазертерапия, без препарати?

- Не, не бива. С алтернативните методи целим да увеличим количеството на бета-ендорфините – хормоните на удоволствието и щастието, които убиват желанието на пушачите да посягат към цигарите. В първите 20 секунди след дръпването от цигарата никотинът стига до мозъка, свързва се с никотиновите рецептори, в резултат на което се отделя допамин. Това е един от хормоните на удоволствието и щастието. Той ги прави щастливи за кратко време, когато се изчерпа, те отново имат нужда да посегнат към цигарата. Като им подаваме никотинозаместващ препарат, т.е. от една страна, включваме в лечението никотин, който се свързва с никотиновите рецептори, а от друга страна, с иглотерапията и лазертерапията стимулираме директно допамина. Така в организма се постига достатъчно количество на хормоните на щастието, без да се пушат цигари и да се поемат над 3999 токсични вещества. Това е смисълът на лечението. Даваме и съвети как човек да подпомага терапията си сам.

- Какви са тези съвети?

- Да набляга на чистата храна, да приема много течности, плодове и зеленчуци, за да може организмът да се очиства по-бързо от отровите.

- Казвате, че стимулирате хормона на щастието у пациентите, за да не палят цигара. Означава ли това, че пушачите са нещастни в личния си живот?

- От контактите си с много пушачи съм установила, че дори най-щастливите от тях заместват с цигарите нещо, което дълбоко им липсва. Това може да е тяхното лично щастие, професионалната реализация или нещо друго, но проблем при тях има. Затова те казват, че с припалването успокояват нервите си.

- Не успокояват ли цигарите в действителност?

- Не, не успокояват, но водят до такава илюзия. На практика те влияят пагубно върху всеки един орган или система. В един момент се получава дисбаланс между духа и тялото. Прави се опит за заместване на липсващото с цигарите, но така се уврежда физическото тяло. Резултатът е тежки страдания за пациента и заболявания.

- Може ли човек сам да откаже цигарите?

- Може, стига да има силна мотивация. Зависи и от степента на зависимост, ако е силно зависим или пристрастен, е трудно да се справи сам.

С методика като моята обаче може да ги откаже трайно от раз. Ако сам обаче ги отказва и не прилага никотинозаместваща терапия, може да се стигне до нежелани, макар и не опасни ефекти, като сърцебиене, затруднено дишане и виене на свят.

В такива случаи изследванията показват, че няма сърдечни проблеми, но пристягането в сърдечната област е налице. Затова такива бивши пушачи с подобни оплаквания трябва да съобщават на лекаря, че наскоро са отказали цигарите. Така той е ориентиран как да им помогне да преодолеят лъжливия сърдечен дискомфорт.

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Nicolas Raymond
Снимка:

SXC