Новини

Пушачките забременяват по-трудно

Кампанията против тютюнопушенето и за намаляване на рисковете за заболеваемост от рак на белия дроб "Аз не искам... да съм виновен” беше открита с предизвикателни снимки, които показват лицето на пушача с над 20-годишен "стаж”.

Терминът "лице на пушач” е въведен през 1985 г. от британския лекар Дъглас Модел и означава промените, които се случват неизбежно с лицата на пушачите. Тези промени в по-голяма степен се отразяват на жените, тъй като последствията от тютюнопушенето се появяват много по-бързо, отколкото при мъжете, а и при много по-малко количество изпушени цигари.

Най-видимите промени са свързани с ранни и силно изразени бръчки около очите и устата, поява на супероза или червеникави петна и „звездички”, посивяване на кожата и наличие на постоянни кръгове и отоци. При отказване на цигарите, лицето започва да се възстановява още след първия месец без тютюн.

За жените пушачки е по-голям рискът също от рак на белия дроб. Практиката показва, че жените стигат до диагноза рак на белия дроб при два пъти по-малко пушене от мъжете.

Портрет на пушача

Живот. Средностатистически всяка цигара скъсява живота на пушача с около 11 минути. По данни от изследвания тютюнопушенето съкращава живота средно със 7 години. То предизвиква преждевременно стареене на кръвоносните съдове, което започва от самото начало на тютюнопушенето. Броят на хората под 70 години, които умират от болести, причинени от пушене, са много повече от тези, които умират от рак на гърдата, СПИН, катастрофи и зависимост от наркотици.

Зачеване. Двойки, които пушат, е много по-вероятно да имат проблеми със зачеването, отколкото непушачите. Пушачките забременяват по-трудно. Плодовитостта им е намалена с около 30% спрямо жените, които не пушат, а менопаузата им настъпва с около 2-3 г. по-рано.

Раждане. Освен увеличаване на риска от рак на маточната шийка и матката, пушенето причинява проблеми с плодовитостта на жените и усложнения по време на бременността и раждането. Пушенето по време на бременност увеличава риска от раждане на плод с ниско за възрастта си тегло и здравни проблеми в по-нататъшна възраст. Спонтанните аборти се срещат 2 до 3 пъти по-често при пушачи. Това се отнася и за мъртвораждания, като причината е лишаване на плода от кислород и аномалии на плацентата, причинени от въглеродния окис и никотина в цигарения дим.

Потентност. При мъжете в 30-те и 40-те години пушенето увеличава риска от еректилна дисфункция с 50%.

Слух. 70% е по-голяма вероятността за пушачите спрямо непушачите да развият слухови увреждания до загуба на слуха. Тъй като пушенето покрива с плака стените на кръвоносните съдове, намалявайки по този начин потока от кръв към средното ухо, пушачите могат да загубят слуха си по-скоро от непушачите и са по-уязвими към загуба на слуха, причинена от инфекции или силен шум. Пушачите имат и три пъти по-висок риск от инфекции на средното ухо, които могат да доведат до допълнителни усложнения, менингит и лицева парализа.

Зрение. При пушачите има 40% по-висок риск от развиване на катаракт (перде) – помътняване на очната леща, което блокира светлината и може да доведе до ослепяване. Пушенето причинява перде по два начина: чрез дразнене на очите и чрез отделяне на химикали в белите дробове, които после през кръвообращението достигат до очите.

Зъби. Пушенето се намесва в химията на устата, като създава зъбна плака, пожълтяване на зъбите и спомага за тяхното разрушаване. Пушачите имат 1.5 пъти по-висок риск да загубят зъбите си.

Коса. Пушенето води до понижаване на кoнцентрацията на женските полови хормони (eстрогените), като измества баланса в посока към мъжките полови хормони (андрогените), вследствие на което при мъжете опадването на косата се засилва.

Рак на белия дроб. 90% от случаите на рак на белия дроб са с пушачи – ако пушенето беше рядко явление, ракът на белия дроб щеше също да бъде рядко явление: само 0.5% от непушачите се разболяват от рак на белия дроб. Жените развиват рак на белия дроб при по-кратък пушачески стаж и при по-малка експозиция на тютюнев дим. Необходими са 15 години за този, който отказва цигарите, за да достигне нивото на риск от болестта като при непушачите.

Рак. Тютюнопушенето е причина за минимум 30% от смъртността от всички видове рак - тютюнопушенето е добре известна причина за рак на белия дроб, ларинкса, устната кухина и хранопровода. Тютюнопушенето се свързва още и с рак на стомаха, пикочния мехур, бъбреците, панкреаса и с острата миелоидна левкемия.

ХОББ. Пушенето е причина в 80% от случаите на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). ХОББ е състояние на прогресираща обструкция на въздухоносните пътища, възникващо в хода и като резултат на заболяванията хроничен бронхит, емфизем или комбинацията от двете. Обикновено болестта поразява възрастовата граница между 35 и 45 г., когато капацитетът на белия дроб загубва активната си функция.

Остеопороза. Въглеродният окис, основният отровен газ от автомобилния и цигарения дим, се свързва с кръвта много по-лесно, отколкото кислорода, като намалява капацитета на кръвта на активния пушач да пренася кислород с до 15%. В резултат плътността на костите на пушачите намалява, чупят се по-лесно и им трябва до 80% повече време да се излекуват.

Сърдечно-съдови заболявания. Един от всеки три смъртни случая в света се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Пушенето е един от най-големите рискови фактори за поява на сърдечно-съдови заболявания. Тези заболявания убиват повече от 1 милион души годишно в развиващите се страни. Сърдечно-съдовите заболявания, свързани с пушенето, убиват повече от 600,000 души годишно в развитите страни. Пушенето кара сърцето да бие по-бързо, повишава кръвното налягане и увеличава риска от хипертония и стесняване на артериите, и в крайна сметка причинява инфаркти и инсулти, които се случват при пушачите 2,5 пъти повече.

Стомашни язви. Пушенето намалява устойчивостта към бактериите, които причиняват язва на стомаха. То влошава и способността на стомаха да неутрализира киселината след хранене, което й позволява да разруши неговата лигавица.

Псориазис. При пушачите е налице 2 до 3 пъти по-голяма вероятност да заболеят от псориазис – незаразно възпалително състояние на кожата, което се изразява в сърбящи и сълзящи червени обриви по цялото тяло.

Източник:

bTV