Новини

Вдигнаха мерника на електронната цигара

Еврокомисарят Джон Дали обещава мерки срещу заместителите на фасовете

Европейската комисия смята максимално да затрудни достъпа на пушачите до електронните цигари. Това обяви в четвъртък пред журналисти в Брюксел комисарят по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали.

Според него вече се обмислят подобни мерки, които със сигурност ще засегнат и други от т.нар. алтернативни заместители на тютюна, като никотиновите бонбони и дъвки. Причината са резултатите от редица изследвания по света, които доказаха, че електронните цигари повече вредят, отколкото помагат на пушачите. Те трябва да се избягват, понеже очевидно съдържат токсични елементи, коментира д-р Джонатан Уитесун, пулмолог в нюйоркския университет Лангдън медикъл център.

Наистина трябва да направим нещо с електронната цигара, предупреди комисар Дали. Той разказа, че преди време, докато пътувал с нискотарифна самолетна компания, лично бил агитиран да я използва дори по време на полет, понеже нямало да пречи на останалите пътници. Тя обаче пречи на самите ѝ потребители, коментира комисарят и се закани да предложи законодателни мерки освен срещу електронната папироса и срещу никотиновите бонбони, които в няколко случая стигнали дори до деца.

Ако Европейската комисия ограничи продажбата или затрудни достъпа, това без съмнение ще се отрази и на българския пазар. В момента родните сайтове масово предлагат електронни цигари, чието съдържание не проверява никой. Няма и статистика какво е потреблението им у нас.

Би Би Си цитира изследване на гръцки учени, според които електронните цигари съвсем не са безвредни. Те алармират, че няма достатъчни данни как въздействат върху човешкото здраве и в дългосрочен план. Заради това в Австралия например са забранени. Все пак учените признават, че при пушенето без дим няма онези субстанции, които се отделят при изгарянето на тютюна и от които поне 50 са канцерогенни. Идеята, че електронните цигари са безопасни, идва още и от факта, че те не изгарят тютюн, а представляват литиева батерия, която засища дробовете с никотинов разтвор под формата на пара. При издишване димът наподобява този, използван при сценичните ефекти. Но проучване на Американската агенция по храните и лекарствата например откри в две от водещите марки диетилен гликол, химикал, използван в антифриза. Другите проби показаха и наличие на канцерогенните нитрозамини. Освен това различните марки съдържат различни количества от съставките. Накрая американските експерти излязоха със становище, че електронните цигари са средства за дрогиране и не се различават особено от истинските.

У нас обаче електронното изделие се рекламира единствено като напълно безвреден заместител на истинския тютюн. Никъде не се публикуват предупреждения за опасните му съставки.

Според еврокомисар Джон Дали Европейската комисия планира да предприеме законодателни мерки и срещу самата индустрия.

Днес цигарите ви могат да имат вкус на пина колада, на ванилия или шоколад. Искаме да премахнем този вид добавъчни вкусове към цигарите, предупреди той.

Персонални съвети в нета

От няколко месеца действа специална европейска онлайн платформа iCoach. Тя предлага практическа помощ на пушачите как да се откажат от вредния си навик. Интернет консултантът им помага да си изберат собствено темпо при отказването. Той работи напълно безплатно и на всички езици на съюза. Платформата анализира навиците на конкретния човек и му предлага индивидуални стъпки всеки ден. В края на всеки месец пише обобщение, което показва какъв е прогресът на потребителя. Освен това може да му даде и допълнителен съвет, който да улесни процеса на отказване.

Нова кампания: Експушачите са неудържими

Еврокомисарят по здравеопазването Джон Дали обяви началото на новата общоевропейска кампания срещу тютюна, наречена „Експушачите са неудържими“. Тя ще е насочена главно към младежите от 25 до 34 години, които в ЕС са към 28 млн. С нея ще се популяризират ползите за пушачите, ако спрат тютюна. Сред тях са физиологическите, личностните и дори финансовите плюсове, които носи отказването от цигарите. Лица на кампанията са 27 младежи, отказали пушенето – по един от всяка страна членка. Българското ѝ лице е младата майка Рая, която заради бременността си отказала пушенето, но после се върнала към него отново. Сега тя отново бори зависимостта си към цигарите и се надява да успее завинаги да скъса с тях.

35 на сто отказват вредния навик

Едва 35% от редовните пушачи успяват да откажат цигарите трайно, показва проучване на Националното дружество по белодробни заболявания. За заклети тютюнджии по стандартите на Световната здравна организация се считат хората, които пафкат повече от десет цигари всеки ден. За трайно отказване пък се счита, когато човек не е припалвал повече от 12 години.

Цигарите са в основата на 80 – 90% от хроничните заболявания на дихателната система, 80 на сто на рака на белия дроб, 30% от всички злокачествени заболявания и 25 – 43% от исхемичната болест на сърцето. Тютюнът удря и нервната система. От него тя става по-чувствителна, праговете на дразнимост намаляват. Това се дължи на отровата никотин, която свива до спазми кръвоносните съдове, а така се нарушава кръвоснабдяването на мозъка. Резултатът е главоболие, виене на свят, отслабване на паметта и намаляване на работоспособността, обясниха доктори. При продължително пушене, повече от 15 години, по над 20 цигари дневно могат да бъдат засегнати слухът и зрението, като се повишава рискът от перде на окото. Същевременно около 25% от всички болести на сърдечно-съдовата система са свързани с тютюнопушенето.

В някои страни на ЕС ги третират като лекарство

В повечето страни на Европейския съюз електронните цигари се регистрират като лекарства заради никотина в тях, употребяван в случая като медикамент. Това обясни експертът от отдел „Обществено здраве“ в Министерството на здравеопазването д-р Маша Гаврилова. Така е в Австрия, Белгия, Германия, Дания, Естония, Португалия, Словения, Унгария, Финландия и Швеция. В Холандия рекламата им не е позволена, а в Гърция и Норвегия те са забранени, подчерта тя. Според д-р Гаврилова въпросът с вноса и пускането им на пазара не е решен еднозначно нито в България, нито там. Самата Европейска комисия е дала възможност всяка държава да определи сама дали да ги третира като лекарствени средства, медицински изделия или общи продукти.

По думите ѝ това е причината, поради която електронните цигари в България не подлежат на контрол нито по смисъла на Закона за медицинските изделия, нито по смисъла на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Без контрол за качеството на пластмасовите папироси на българския пазар

Нито една институция у нас не контролира качеството на електронните цигари и какво точно съдържат те, установи репортерска проверка на „Монитор“.

Изпълнителната агенция по лекарствата не ги регистрира, тъй като те не са медикаменти, защото не съдържат активна субстанция като лекарства, обясниха оттам. Нямаме нищо общо с тези цигари, ние не ги следим, тъй като няма показател, по който да ги класифицираме нито като опасни, нито като безопасни за човешкото здраве, каза д-р Ангелина Вурдова, завеждаща дирекция „Опазване на общественото здраве“ в Регионалната здравна инспекция – София.

Този артикул е проблем, тъй като никой не контролира нито вноса му, нито продажбата му. В резултат хората не знаят това, което пушат, дали няма да им навреди, каза пък шефката на дирекция „Контрол на нехранителните обекти“ в РЗИ д-р Христина Котларска.

Така, без регистрация и контрол, се продават не само електронните цигари в магазините, но и тези в аптеките. Въпросните изделия се търгуват успешно и в Интернет. Там цената им тръгва от 9.90 и удря 140 лева.

Пълнителите на електронните цигари съдържат никотин, ако се вярва на надписите върху кутиите. Не е ясно обаче какво още може да има в тях, особено ако са от непроверена марка като тези, които се търгуват по пазарите, коментира шефът на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Пълнителите на цигарите с батерии са три варианта.

Най-силните съдържат 18 мгг никотин. Мераклиите да откажат тютюна обикновено започват с тях. Постепенно преминават към средните по наситеност, в които никотинът е 14 мгг. Най-слаби са пълнителите от т.нар. ниско ниво с 11 мгг никотин.

За разлика от тях лепенките и дъвките за отказване от цигарите съдържат много по-малко количество никотин, но се считат за медикаменти и по смисъла на Закона за лекарствените средства в хуманната медицина задължително се регистрират в Изпълнителната агенция по лекарствата, подчерта Костов.

Дъвките, които се продават в аптеките, са във вариант с 2 и с 4 мгг, а лепенките – със 7, 14 и 21 мгг никотин.

Автор(и): Соня Ангелова, Фани Серафимова (В някои страни на ЕС ги третират като лекарство), Силвия Николова (Без контрол за качеството на пластмасовите папироси на българския пазар)
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Javier Zubiri
Снимка:

SXC