Новини

Блеснете с усмивката на Катрин Зита

Почиствайте езика си и сменяйте пастата редовно, съветва д-р Георги Коновски

Индийските йоги от древни времена почиствали езика си със специални метални шпатули вечер, преди лягане, и сутрин, щом отворят очи. Причината е, че по вкусовите луковици остават хранителни остатъци. Когато тези отлагания стоят по-дълго време, започват да се разграждат и създават кисела бактериална среда, която руши зъбния емайл.

Остъргването на езика вечер е от изключително значение, обяснява д-р Георги Коновски, специалист по възстановителна и естетична стоматология от София. В противен случай останалите по него облагания получават идеални условия да се размножат заради влажната среда и постоянната температура, при което създават освен висока киселинност, но и неприятния за всички лош дъх. Не само холивудските звезди прилагат тази профилактика, но и обикновените американци. Друга тънкост е зъбите да се измият не след вечеря, а непосредствено преди лягане. Това е гаранция, че по зъбите няма да останат отлагания от последната цигара или малко уиски например.

Използването на конци и подходяща паста за зъби също играят важна роля за здравето на зъбите. Не бива да се използват медицински пасти, без да са назначени от лекуващия стоматолог, предупреждава специалистът, който има специализации в САЩ, Германия, Австрия, Швеция и друти страни в ЕС. Причината е, че в тях има силни лечебни съставки, които при по-продължителна употреба могат да направят болестотворните бактерии резистентни. Понякога водят и до потъмняване на зъбите, венците и езика. Затова трябва да се ползват профилактични минерализиращи и богати на витамини пасти. Щом свърши тубичката, изберете друга паста, съветва д-р Коновски. Пушачите трябва да полагат повече усилия за здравето на устната си кухина. В допълнение на подходящата паста и четка за зъби те биха могли да почистват зъбите си с помощта на водна струя в домашни условия и да ги жабуркат с подходяща вода за уста.

Нашенецът е станал по-грижовен към зъбите си и вече отива на стоматолог и без да се превива от болки, отбелязва д-р Коновски. Българите обаче все още са на светлинни години от усилията, които полагат за своята здрава усмивка американците. Съгражданите на Антонио Бандерас посещават редовно стоматолога си, повлияни от перфекционизма на звездите от екрана. Поради това стоматолозите в САЩ рядко лекуват абсцеси. Световната здравна организация препоръчва всеки да проверява зъбния си статус през 6 месеца. Тези, които страдат от периодонтит, трябва да ходят на зъболекар през 3 месеца. Стоматологичните практики в САЩ пък привикват тези пациенти на 6 седмици за контролен преглед след проведеното лечение, отбелязва д-р Коновски.

Преди 10 години той специализирал при водещия американски стоматолог Бил Дорфман, добил популярност с участието си в телевизионното реалити "Пълна промяна". В клиниката на д-р Дорфман в Бевърли Хилс се лекували редица ВИП-персони. Веднъж погледнах един от картоните и не можах да повярвам, спомня си д-р Коновски. Най-отгоре прочел името Катрин Зита-Джоунс. Дали не е двойница? Съмнението моментално било разсеяно, като зърнал втория ред "препоръчана от Майкъл Дъглас". Нямaло съмнение - в клиниката е звездата от "Маската на Зоро" и носителка на "Оскар" за мюзикъла "Чикаго". Не успях да я зърна, тъй като в клиниката има 10 стоматологични бокса и не беше удобно да любопитствам, признава д-р Коновски. Затова пък съдбата скоро му поднесла нов случай. Когато влязъл в единия от кабинетите си, видял ослепително красива жена, която познавал отнякъде. Коя е? Ами да, д-р Тейлър Хейс от "Дързост и красота". Актрисата Хънтър Тайло се оказала пациентка с много претенции, държала се като истинска звезда. Затова пък поведението на вокалиста на KISS Джийн Симънс било така естествено, че все едно разговаряш със съседа си. Рокаждията се нуждаел от сериозен ремонт на зъбите и се наложило да плати около 80 000 долара. Въпреки че за него тази сума не била проблем, Джийн Симънс ползвал и 500-те долара стоматологична застраховка, която имал. Американците са много пунктуални и използват всичко, което им се полага, отбелязва д-р Коновски.

Най-честата козметична стоматологична процедура зад Океана е избелването. Всеки път пациентът моли зъболекаря си да направи усмивката му още по-бяла. Белите като сняг зъби седят изкуствено, по препоръка на Европейската академия за козметична стоматология най-естествената зъбна белота е с цвета на очната склера, отбелязва д-р Коновски.

В клиниката на д-р Дорфман той научил, че зъбът не трябва да се гледа отделно, а като част от общото. Ако падне един зъб, е добре бързо да се замести с имплант. Все по-голяма популярност добиват имедиатните импланти на д-р Щефан Иде от Швейцария, които веднага се покриват с коронката или протезата. При обикновените импланти са необходими 5 - 6 месеца при лечението на горната челюст и 3 - 4 - за долната.

Друг хит са незабележимите шини за корекция на подреждането на зъбите, които се носят почти през цялото време на денонощието. Те се правят от прозрачна материя, което позволява да се ползват най-вече от възрастни хора, чиято работа изисква много контакти.

Често при по-скъпи процедури пациентите от САЩ и ЕС прибягват до преференциални кредити. За тях е важно как изглеждат и заради работодателите си и самата работа. Освен това, когато един зъб падне и там не се постави имплант, костта започва да се изяжда и след време заместването му ще бъде невъзможно, обяснява д-р Коновски. Цената на българските импланти тръгва от 320 евро. Цената на вносните варира от 500 до 2000 евро. Подходящият имплант обаче не се избира според цената, а според това, което ще е най-подходящо за пациента. Според проучване между 92 и 95% от пациентите приемат имплантите. При възпаление на нерва на зъба в 91% лечението на болния корен е успешно без използването на арсен.

Автор(и): Румяна Милева
Източник:

Стандарт