Новини

Изкуственият зъб от цирконий стои като естествен

Имплантът пада до 3-ия месец, ако не е поставен правилно и ако не поддържаме хигиена

Циркониеви импланти
Цирконият комбинира здравината на метала с най-естетичния бял цвят

Какво трябва да пита пациентът, когато си слага имплант – колко струва, от какъв материал е или колко време ще го носи? Колко мнения трябва да чуе, преди да избере своя зъболекар? Това са най-честите тревоги, когато се налага да сложим един или няколко импланта.

„Видът на имплантите и цената не са водещите въпроси. Поне според мен те трябва да са на второ и трето място. Първият въпрос е преживяемостта – с други думи каква е трайността и колко време новият зъб ще остане в устата“, обяснява д-р Евелина Перчинска, стоматолог в Центъра по дентална медицина в МБАЛ „Токуда болница София“.

Важно е всеки добре да се информира дали имплантът е единственият вариант, да се коментира със стоматолога какво ще е функционалното натоварване на зъба и какъв да е моделът. Едва тогава следва да се обсъжда цената, защото палитрата е голяма, твърди специалистката.

За съжаление няма тест, който да определи как реагираме, нито показател, който да даде гаранция, че имплантът ще се прихване. С това са свързани страховете на повечето хора, на които предстои подобна процедура, защото мислят, че както бъбрекът и сърцето се отхвърлят, така и зъбът може да бъде отхвърлен от организма поради непоносимост.

„Разликата между бъбреците, сърцето и импланта е съществена. Отхвърлянето на импланта не е имунологична реакция на отхвърляне на чуждо тяло, както е при органите. Тук няма отговор на организма срещу сложения имплант. Това са легенди, които са добили гражданственост”, твърди д-р Перчинска.

Причините един имплант да се отхвърли са няколко. Първата може да е неправилната техника на поставяне. Тогава имплантът пада до 3-ия месец. Но това не е заради някаква измислена непоносимост, обяснява стоматологът. Обикновено човек сам създава проблеми, ако не мие зъбите си. Втората причина имплантът да не се прихване е липсата на добри грижи и поддържане на хигиена в устата, особено в критичните периоди – между 5-ия и 6-ия месец.

Запечатват зъбките на 20 хил. деца срещу кариеси

Зъбите на 20 хиляди деца ще бъдат запечатани срещу кариеси до края на ноември. Малчуганите са от цялата страна, съобщиха от Българския стоматологичен съюз. Това става с поставянето на специална прозрачна сплав върху дъвкателните зъби, която се нарича силант.

Поставянето на силантите ще започне до дни и ще продължи до края на ноември. Те са напълно безплатни, тъй като са осигурени по Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца и юноши. Профилактичната манипулация е за деца от 6- до 8-годишна възраст. Над 400 стоматолози от цялата страна ще преглеждат до края на идния месец учениците и ще поставят обезопасяващата смес напълно безплатно. Самата процедура е безболезнена и се състои в запeчатване на първите постоянни кътници на децата. Смята се, че на този етап от развитието им това е най-сигурната защита срещу зъбния кариес при малките, тъй като така се поставя бариера между зъбките и бактериите.

Родителите могат да се информират кои зъболекари в техния град или село работят по програмата и да запишат малчуганите в нея на безплатен телефон 0800 1 4546 . Те могат да получат информация и на www.oralnaprofilaktika.bg. Всяко хлапе след манипулацията ще получи пакет с подаръци.

„Отхвърлянето на импланта значи възпаление. Това е бактериална реакция. Колкото повече грижи се полагат, толкова този риск намалява“, твърди лекарката.

Грижите не са сложни – това са антибактериални гелове, които се поставят, и ежедневна добра хигиена. Не е необходимо дори да се спрат цигарите, както мнозина се опасяват, въпреки че тютюнът е един от най-големите врагове при всяка хирургична интервенция. Причината е, че той се отлага в раната, а никотиновите частици и катранът причиняват възпаления.

„Няма изискване да не се ядат определени храни – пикантно, люто... Това пак са митове. Всичко може да се яде. Единствено хигиената трябва да е висока – зъбите да се мият старателно и редовно. Трябва да се използват и бактериостатични води за жабурене или гел с по-висока концентрация, който се маже около зъба в първите месеци, докато шевовете заздравеят“, разказва д-р Перчинска.

Третият риск от отхвърляне е свързан с неправилното планиране спрямо естествените дъвкателни движения. Защото ако имплантът не е добре планиран конструктивно, тогава ние го унищожаваме със собственото си дъвчене. Това обаче става едва след 4-ата – 5-ата година от поставянето.

„Имплантът е като дюбел в стената. Ортопедите поставят в дългите кости пирони. Горе-долу по този начин стоматолозите поставят имплант в костта. Тук няма реакция антиген – антитяло. Имплантът не реагира по никакъв начин с костта, нито създава антитела, за да очакваме реакция на отхвърляне“, категорична е д-р Перчинска.

Почти всички съвременни метални импланти са на базата на титан и титанови съединения, а естетичните – с цирконий.

„Това е един изключително добър материал. Изработването е прецизно, различно от традиционните. Имплантът се излива, както това се прави с тазобедрената или колянната става например, а не се фрезова.“

Материалът се излива в калъп по индивидуална форма. Повърхността му е порьозна, остеоцитите влизат в костта и тя ги приема. Имплантът дава много добър естетичен ефект.

„Цирконият комбинира здравината на метала с най-естетичния бял цвят. Имплантът се изработва изцяло от този материал и отдолу няма метал, който да прозира и да сивее, както е при металокерамиката. Затова изкуственият зъб стои като естествен.“

Най-новото на световния пазар вече се предлага и у нас. Досега цирконият се използваше в лицево-челюстната хирургия, ортопедията, неврохирургията. Сега вече от него се правят и зъбни импланти. Има и циркониеви заместители на титана. Защото колкото и титанът да е хипоалергичен, той отстъпва на циркония, казва стоматологът. И не забравя да напомни, че най-скъпото не е гаранция, че ще е дълговечно и че ще върши работа.

„То е като с марките дрехи. Не бива да плащаме данък на марката. Най-важен е индивидуалният подход и планирането. От тях зависи успехът. Важно е да се дискутира състоянието на пациента. Това е на практика информираното съгласие. Въпреки че интервенцията е лека. Добре е всеки да вземе поне 2 мнения от различни стоматолози. Обсъждат се етапите на работа на базата на изследвания – снимки или 3D панорамна снимка“, категорична е д-р Перчинска.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto