Новини

Лекуват високо кръвно с електрически импулси

Хапчетата стават излишни, пациентът здрав след седмица

Хипертония
Кръвно налягане от 140/90 или по-високо се смята за хипертония

Страдате от хипертония, пиете по три медикамента, включително диуретик, но стойностите остават високи. Това състояние се нарича резистентна хипертония, тя се поддава твърде трудно на лечение.

Нов метод срещу нея се прилага от седмица в МБАЛ „Токуда болница София“, съобщиха от лечебното заведение. Чрез него високото кръвно се сваля трайно с електрически импулси, а хапчетата стават напълно излишни.

Терапията, която от няколко години се използва успешно във водещи световни клиники се нарича ренална симпатикусова денервация.

Всеки трети младеж с хипертония

Всеки трети младеж след 16 години и хората до 34-годишна възраст страдат от хипертония, без дори да подозират, показват данни на Световната здравна организация. Данните важат не само за Европа, но и за нашата страна.

Тъй като първоначалните симптоми на хипертонията са съвсем леки, често заболяването се диагностицира едва в напреднал стадий, когато са нанесени тежки и трайни увреждания на организма.

Стойности на кръвното налягане под 120/80 се смятат за нормални. Лекарите определят кръвно налягане под 140/90 като „нормално високо“, или „гранично“, и предупреждават, че ако не се промени стилът на живот и не се предприеме необходимото лечение, рискът от хипертония е огромен.

Кръвно налягане от 140/90 или по-високо се смята за хипертония. Високото кръвно налягане уврежда кръвоносни съдове, което от своя страна повишава риска от инсулт, бъбречна недостатъчност, болест на сърцето и инфаркт.

Причината, поради която високото кръвно налягане е от такава важност, е, че обикновено не предизвиква симптоми, но все пак може да доведе до сериозни усложнения.

Тя се прави по подобие на познатата коронарография, под местна анестезия.

Специалистите пунктират бедрената артерия в зоната на ингвиналната гънка, а след това с миниатюрен катетър достигат последователно до лявата и дясната бъбречни артерии. Във всяка една от тях на четири – шест места те прилагат двеминутни електрически импулси. Целта е чрез тях да бъдат прекъснати симпатикусовите нервни окончания, разположени като плетеница около бъбречните артерии. Цялата манипулация е безкръвна а лекарите наблюдават интервенцията на огромен компютърен екран, на който свръхчувствителна камера, вкарана с катетъра, предава и най-малката подробност от манипулацията в човешкото тяло.

В резултат се достига до трайно понижаване на артериалното налягане в рамките на седмици след процедурата. Реналната денервация продължава средно около час – час и половина. Независимо че пациентите след нея се чувстват добре и могат да се обслужват, лекарите ги наблюдават още ден – два в болницата.

Световната практика показва, че реналната симпатикусова денервация има много ниска честота на усложнения, съизмерима с тази на рутинните инвазивни сърдечносъдови изследвания и процедури. Преди нея и след нея кардиолозите и ангиолозите правят на пациента задължително ЕКГ, ехокардиография, лабораторни изследвания на кръвта, ехо-доплер на периферни и висцерални съдове, холтер за артериално налягане. Така те проследяват общото състояние на сърдечно-съдовата му система и имат информация във всеки един момент за здравословното му състояние.

На вашето внимание

Състояния и заболявания

Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto