Новини

Бели зъби

Избелването носи риск при чувствителни зъби, проблеми с венците, дефекти на шийката и кариеси

Откажете се от инициативата „Направи си сам“
Откажете се от инициативата „Направи си сам“

Както всеки от нас има определен тен – светъл или по-мургав, така и цветът на зъбите е специфичен. Желанието да блеснем с холивудска усмивка и млечно бели зъби невинаги е най-доброто решение, категорични са специалистите по дентална медицина. Още повече че избелването носи и негативи, особено ако не е направено от професионалист.

За разлика от тена, който искаме да е матов и по-тъмен, за зъбите е важно да са бели. Модата идва от Америка – оттам и по интернет масово се изписват всякакви системи за домашно избелване.

За възможностите и рисковете разговаряме с д-р Ангела Гусийска, преподавател във Факултета по дентална медицина към Медицинския университет в София.

„Човек се ражда с определен цвят на зъбите. С течение на годините той потъмнява. Промяната всъщност идва от изтъняването на емайла. Отдолу прозира вътрешната структура – дентинът, който е по-тъмен“, обяснява д-р Гусийска и съветва решението да освежим и да изсветлим леко фасадата винаги да се обсъжда със специалист, защото има детайли, които са важни и които могат коренно да променят решението. От една страна, ще чуем какви са реалните възможности и рискове, от друга – ще коментираме и финансовата рамка. При чувствителни зъби, проблеми с венците, дефекти на шийката и кариеси избелването носи голям риск. Ако пък носим стари коронки или имаме много пломби на фасадата, процедурата излиза доста скъпо, защото след избелването те трябва задължително да се сменят. Само така цветът ще се изравни.

Откажете се от инициативата „Направи си сам“ – огромен риск поемат тези, които изписват по интернет избелващи продукти. Те не се продават в аптечната мрежа у нас, защото зъбите трябва да се избелват само под контрол на стоматолог. Той решава дали това ще стане в кабинета, в домашни условия или ще ги комбинира, за да постигне по-добър резултат.

„Сетът за домашно ползване се получава в кабинета след консултация със специалист по дентална медицина. В него освен избелващ гел има и специално фолио. Взема се отпечатък от зъбите на пациента и фолиото се форматира върху гипсовата отливка. Така се изработват индивидуални шини. В тях се слага по 1 капка от избелващия гел и те се слагат върху зъбите за около 4 часа на ден. Част от този гел неминуемо минава към венеца, може дори да бъде погълнат, но е в безопасна концентрация и не е вреден“, обяснява д-р Гусийска.

Кога не трябва да се прави избелване на зъбите

  • При възпаления на венците – начален гингивит или периодонтит.
  • При дефекти на шийката на зъба и кариеси.
  • Ако зъбите по принцип са по-чувствителни. Това означава, че има проблем с венците или че има стари пломби, които не са добре херметизирани и гелът се просмуква между пломбата и зъба и допълнително засилва чувствителността. Тези пломби трябва да се сменят. Това става, след като зъбите се избелят. По време на избелването се слагат временни пломби, които след това се сменят с постоянни. И така процедурата се оскъпява.

Когато променяме цвета на зъба с различни гелове, всъщност избелваме емайла на живите зъби, и то само в зоната на усмивката – 10-те горни и 10-те долни. В кабинета процедурата продължава около час, след това може да се правят домашни процедури в зависимост от това какъв нюанс на избелване искаме да постигнем. Рекламите често обещават 5, 8 или 10 нюанса по-светли зъби. При всеки обаче се постига различен ефект. Това зависи от структурата на емайла. За да не поемаме излишен риск, е добре цветът да се освежи, а не драстично да се избели, независимо че съвременните гелове са щадящи, с по-ниска концентрация и реминерализиращи съставки, които възстановяват емайла.

Зъбите на някои хора лесно се поддават на избелване, при други става по-трудно. Ако в детска възраст е имало продължително лечение с антибиотици, понякога структурата на зъба се променя и избелването не дава почти никакъв резултат“, обяснява д-р Гусийска.

Процедурата има и нежелателни странични ефекти. Най-често след нея зъбите стават по-чувствителни към обичайни дразнители, като студено и топло, и това трябва да премине за 2 – 3 дни. Продължи ли повече от 1 – 2 седмици, се налага консултация със стоматолога.

Може да се получат и повърхностни изгаряния на венците. В домашни условия те са леки и преминават бързо, защото концентрацията на гела е по-ниска. При клиничното избелване венецът около шийката на зъба побелява и се възстановява от изгарянето след 3 – 4 дни до седмица. В някои случаи обаче венецът се отдръпва и зъбът се оголва, което е крайно нежелателно.

Важно е лекарят добре да разясни на пациента, че старите пломби не се поддават на избелване. Също така, ако има стари керамични фасети или коронки, след избелването те трябва да се сменят.

„При мен са идвали пациенти с избелени зъби, но те се различават от останалите. Сериозен проблем възниква и ако не са ги предупредили и след избелването се окаже, че 6 пломби трябва да се подменят“, разяснява лекарката.

Затова преди всичко е добре да се направят варианти и калкулация колко ще струва процедурата. Защото, ако се избелят 20 зъба, а върху тях има 6 пломби и 2 коронки, сумата ще е много по-висока, отколкото ако е имало само една. За да не се получат недоразумения, се прави пълен план на етапите от лечението и едва тогава всеки сам взема решение.

Клиничното избелване става бързо, но струва по-скъпо, заради професионалните гелове. В дома излиза по-евтино, но продължава 10 дни. Ако не се постигне желаният резултат, след известен период то може да се повтори.

Д-р Ангела Гусийска, преподавател във Факултета по дентална медицина към Медицинския университет – София: Содата и лимонът рушат емайла

Д-р Гусийска, има ли алтернатива на избелването. За по-евтино хората си търкат зъбите със сода и лимон?

Това е изключително вредно и опасно за зъбите, защото лимонената киселина съдържа най-висока концентрация на плодова киселина. Тя отстранява повърхностния слой на емайла, а тази структура няма как да регенерира. Тя завинаги е загубена и не се възстановява. Това повишава чувствителността на зъбите. Содата пък е чист абразив. Ако я разгледаме под микроскоп, ще видим малки неравни остри частици, които надраскват емайла. Не става от веднъж, два или три пъти, но ако това почистване стане практика, няма как да не увреди зъбите. Содата се използва за полиране при професионалното почистване на зъбите, но тя е различна. Натриевият бикарбонат е под формата на сфери, които отстраняват повърхностното оцветяване и полират, след като зъбният камък е почистен.

Почистването на зъбния камък ли е първата процедура?

Почистването на зъбния камък е началната процедура. Избелването със специални гелове – втора, след това трябва да се подменят всички стари пломби и корони. В много случаи човек преценява, че е по-важно да излекува зъбите си, да направи корони и накрая пита: „А може ли сега да избелим зъбите?“ Отговорът е: „Не.“ Това е процедура, с която се стартира.

А само полирането може ли да постигне избелващ ефект?

Почистването на зъбния камък и полирането дава резултат и може да изсветли зъбите с един тон. То отстранява повърхностно полепените по емайла остатъци от цялата „химия“, която поемаме с храната, и всякакви оцветители от кафе, черен чай, червено вино и природните продукти като цвекло и морков. Те доказано променят цвета на емайла. Почистването и полирането, което се прави веднъж на 6 месеца, ще отстрани петната и е напълно достатъчно.

Има ли пасти, които избелват. Така, както се рекламират?

Тук рекламата е повече. Няма такива пасти. Избелващите са малко по-ефективни от останалите и отстраняват оцветявания от чай, кафе, вино. В някои пасти има гранули, които действат като абразив, но той не е вреден за емайла. Почиства, обаче зъбите не стават „все по-бели ден след ден“, както твърди рекламата.

Днес хората бързат и нямат 3 – 5 минути, за да търкат зъбите след всяко хранене. Може ли електрическата четка да ги отмени?

Съветвам всички мои пациенти да ползват електрически четки за зъби, защото те почистват няколко пъти по-ефективно. Има по-евтини и по-скъпи, които са с много функции.

На вашето внимание

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама