Новини

Избелване на зъбите

Избелване на зъбите
Избелващите пасти за зъби могат да избелят цвета на зъба с около един тон

Избелването на зъбите е идеално за хора, които имат непоправяни зъби и здрави венци. Хората с жълти тонове на зъбите са най-подходящи, като тази козметична процедура не се препоръчва за всеки.

Какви продукти и системи за избелване на зъбите съществуват?

Има много продукти и системи за избелване на зъбите, включително избелващи пасти за зъби, гелове, ленти и други продукти, които можете да получите от зъболекар.

Избелващи пасти за зъби

Всички пасти за зъби, които съдържат леки абразиви, помaгат за премахването на повърхностни петна. Някои избелващи пасти за зъби включват в състава си нежни полиращи или химични агенти, които осигуряват допълнителна ефективност в премахването на петна. Докато избелващите пасти за зъби не съдържат избелващи агенти и могат да помогнат за премахването само на повърхностни петна, професионалните продукти за избелване, съдържащи карбамид пероксид или водороден прекис, помагат за избелването на цвета дълбоко в зъба. В същото време, в което избелващите пасти за зъби могат да избелят цвета на зъба с около един тон, избелването с гел, активиран с аргонов лазер или LED-лампа, проведено в стоматологичен кабинет, може да избели зъбите с три до осем тона.​​​

Избелващи ленти и гелове

Избелващите гелове са прозрачни. Прекис-базираните гелове се прилагат с малка четка директно върху повърхността на зъбите. Инструкциите за употреба на продуктите варират в зависимост от концентрацията на прекиса и трябва да се следват внимателно. Избелващите ленти са много тънки, почти невидими, и са покрити с пероксид-базирани избелващи гелове. Лентите се прилагат два пъти дневно по 30 минути в продължение на 14 дни. Първоначалните резултати се наблюдават в рамките на няколко дни, а крайните резултати – за около четири месеца.

Избелващи води за уста

Сред най-новите продукти за избелване на разположение са избелващите води за уста. Те освежават дъха и помагат за намаляването на зъбната плака и заболяванията на венците, но някои също включват съставки като водороден пероксид, който избелва зъбите. Просто жабурите в продължение на 60 секунди, два пъти на ден, преди да си миете зъбите. Според производителите може да отнеме до 12 седмици, за да се забележи резултат, но някои експерти смятат, че е възможно изплакванията да не са толкова ефективни, колкото други продукти за избелване, тъй като избелващата вода е в контакт със зъбите само за две минути на ден.​​​

Шина-базирани избелващи системи

Шина-базираните избелващи системи, закупени без рецепта или от дентален лекар, предполагат пълненето на дъговидна шина с формата на зъбния ред с гел, съдържащ пероксид-базиран избелващ агент. Шините се носят за по няколко часа всяка нощ в продължение на четири седмици или повече в зависимост от желаното ниво на избелване.​​​

Избелване в зъболекарски кабинет

Избелването при стоматолог е най-бързо, най-ефективно, но и най-скъпо. Продуктите биват поставяни директно върху зъбите и могат да бъдат използвани в комбинация с топлина, светлина или лазер. Един курс на лечение продължава от 30 до 60 минути и ефект се отчита веднага, но за да се постигнат по-добри резултати обикновено е необходима повече от една процедура.

Колко дълго трае избелващият ефект?

Избелването на зъбите не е трайно. Хората, които излагат своите зъби на храни и напитки, които причиняват оцветяване могат да започнат да виждат намаляне на белият ефект, даже за един месец. Тези, които избягват такива храни и напитки, могат да запазят белотата на зъбите си година или още по-дълго, преди да е необходимо друго лечение. Степента на белота ще варира от индивид до индивид в зависимост от състоянието на зъбите и нивото на оцветяването, както и вида на използваната система за избелване.

Избелването на зъбите в домашни условия или в стоматологичен кабинет е за предпочитане?

Meтодите "Направи си сам" не са същите като процедурите за избелване от профeсионалист. Трябва да обмислите няколко важни разлики.

Силата на избелващият агент

Продуктите без рецепта и регулирани от стоматолог за прилагане в домашни условия, обикновено съдържат по-ниска концентрация на избелващ агент, около 10% до 22% карбамид пероксид, което се равнява на около 3% водороден пероксид. Професионалните избелващи продукти, които се използват в кабинета, съдържат водороден пероксид в концентрации, вариращи от 15% до 43%.

Шина базираните системи

В кабинета вашият зъболекар ще ви вземе отпечатък и след това ще направи шина която да пасне точно по зъбите ви. Тази персонализация ще позволи максимален контакт между избелващият гел и зъбите, докато минимализира контакта му с венците. Продукти без рецепта също идват с шина, но за разлика от индивидуалната, тази е направена за всички размери, и поради това, гела може да взлезе в контакт с венеца и други меки тъкани и да причини раздразнение.

Допълнителни предпазни мерки

В кабинета вашият стоматолог ще приложи или гел за тъканта на венците, или ще използва гумен щит (който се плъзга върху зъбите) преди началото на лечението, за да защити венеца и устната кухина от ефектите на избелването. Продуктите без рецепта не предоставят тези допълнителни предпазни мерки.

Колко струват процедурите за избелване на зъбите?

Избелващите системи без рецепта са най-евтината опция, докато тези в кабинета биват най-скъпи. Вашият зъболекар може да вземе предвид цялата ви медицинска история, която ще бъде полезна при определяне на това дали избелването е подходящ курс на лечение в зависимост от вида и степента на петната, както и броя и местоположението на възстановяванията. След това, той може по-добре да определи най-подходящата процедура и да отговори на въпросите ви. Зъболекарят ще провери дали шината пасва правилно, дали венците показват признаци на раздразнение и как протича процеса, докато с продуктите без рецепта сте сами.

Има ли противопоказания за избелване на зъбите?

Има обстоятелства, при които избелването не се препоръчва или рискува да бъде по-малко успешно.

Проблеми с бременност и възраст

Избелването не се препоръчва при деца под 16-годишна възраст. Това е така, защото пулпната камера и нерва на зъба все още растат до този период. Избелване на зъбите при това условие може да раздразни пулпата или да я накара да стане чувствителна. Избелване на зъбите също не се препоръчва при бременни или кърмещи жени.

Чувствителни зъби и алергии

Хората с чувствителни зъби, отдръпване и чувствителност на венците или дефектни възстановявания трябва да се консултират със своя зъболекар, преди да се използва избелваща система. Индивиди алергични към пероксид не трябва да използват продукти за избелване.

Заболяване на венците

Износен емайл, кухини и изложени корени. Хората с хронични заболявания на венците или зъби с износен емайл обикновено биват обезкуражавани в процедурата по избелването. Кухините трябва да се лекуват преди извършването на каквато и да е процедура за избелване. Това е така, защото избелващите разтвори проникват в съществуващи пукнатини на емайла, което може да причини чувствителност. Също така, избелващите процедури няма да работят върху открити корени на зъбите, тъй като корените не разполагат със слой от емайл.

Пломби, корони и други възстановявания

Пломби и композитни материали с цвета на зъба, използвани в денталните възстановявания (корони, фасети, лепене, мостове) не побеляват. Ето защо, като се използва агент за избелване, зъбите които съдържат възстановявания ще доведат до неравномерно избелване, в този случай, зъбите без възстановявания ще изглеждат по-бели, отколкото тези с реставрации. Всяка избелваща процедура трябва да се направи преди поставянето на възстановявания. Хората с множествени реставрации, които биха довели до неравномерно избелване, може да обмислят фасети или корони, а не система за избелване. Посъветвайте се с Вашия зъболекар за да установите какъв подход е най-добър за вас.

Нереалистични очаквания

Хора, които очакват своите зъби да станат като нови и ослепително бели могат да бъдат разочаровани. Пушачите трябва да са наясно, че техните резултати ще бъдат ограничени, освен ако не се въздържат от тютюнопушенето, особено по време на процеса на избелване.

Тъмно оцветени зъби

Зъби с жълтеникави оттенъци реагират добре на избелване, с кафеникави по-малко, а такива с лилаво или сиво оцветяване може да не бъдат повлияни от лечението. Синьо-сиво оцветяване, причинено от антибиотика тетрациклин е по-трудно да се облекчи и може да отнеме до шест месеца от вътрешните процедури или няколко идвания в кабинета за успешно избелване.

Крие ли избелването на зъбите рискове за здравето?

Двата странични ефекта, които се появяват най-често след избелване на зъбите, са временно увеличаване на чувствителността на зъбите и леко дразнене на меките тъкани в устата, особено на венците. Тази чувствителност често се получава по време на ранните етапи на лечението. Дразненето на меките тъкани най-често е резултат от неудобен мундщук, от колкото избелващиият агент. Тези условия обикновено са временни и изчезват в рамките на 1 до 3 дни след спиране или завършване на лечението.

Ако изпитвате чувствителност, тя може да се намали или отстрани като:

  • Носете шината за по кратки периоди от време (примерно: две сесии по 30 минути срещу две сесии по 60 минути).
  • Спрете с избелването за два до три дни, за да оставите на зъбите да се приспособят към процеса.
  • Попитайте вашия зъболекар или фармацевт за продукт, който съдържа повече флуорид, което може да помогне за реминерализирането на зъбите ви.
  • Мийте зъбите си с паста за чувствителни зъби. Тези пасти съдържат калиев нитрат, който помага за успокояване на зъбните нервни окончания.

Безопасни ли са продуктите за избелване на зъбите?

Някои избелващи продукти, които получавате чрез Вашият зъболекар както и професионално продукти за избелване имат печат за качество от Американската стоматологична асоциация (АСА), който ви казва, че продуктът отговаря на АСА насоки за безопасност и ефективност. В момента, само продукти за домашна употреба , съдържащи 10% карбамид пероксид и приложни в кабинета, съдържащи 35% водороден пероксид имат този печат.

Избелващите продукти без рецепта не са одобрени от АСА, защото организацията смята, че професионалната консултация е важна в това да се гарантира безопасната и ефективна употреба. В момента няма избелващи продукти които да използват лазери в списъка на АСА.

Няколко избелващи пасти налични в аптеките са получили този печат, можете да намерите списък на www.ada.org.

Не всички производители се стремят да получат този печат, тъй като това е доброволна програма, която изисква значителни разходи и време от страна на производителя. Просто защото един продукт няма печатът, това не означава непременно, че продуктът не е безопасен и ефективен.

Как да изберем комплект за избелване на зъбите без рецепта?

Опитайте се да изберете продукт, който позволява на тавичката да бъде персонализирана. Някои комплекти идват с тава, която може да се формова до известна степен, което е по-добре от други, които идват със стандартна. Вижте за онлайн коментари и разпитайте наоколо, за да разберете дали други хора вече са опитали този комплект, който обмисляте. Ако изпитате продължителна промяна в цвета на венците или повишена чувствителност на зъбите от топли или студени храни и напитки, спрете носенето на продукта и се консултирайте с Вашия стоматолог незабавно.

Преводач(и): Александър Миланов
Снимка:

Fotolia/patrisyu

Реклама

Други публикации, които биха ви заинтересували