Новини

Кестените са полезни за здрави зъби

Листата на дървото се използват като средство за защита срещу треска

Кестени
Плодовете не на всички видове кестени са ядливи, но пък ядливите са източник на много полезни за организма вещества

Кестените (Castanea) са род от осем или девет вида дървета и храсти от семейството на бука (Fagaceae). Виреят в районите с топъл до умерен климат на Северното полукълбо. Така се наричат и плодовете, които дават.

Кестените са култивирани в продължение на 6000 години в Китай и на 3000 години на територията на Европа. Ядките им са широко разпространени в кухнята на много култури, особено в Китай, Япония и Корея, както и в някои европейски страни. Не всички видове са ядливи, но пък ядливите са източник на много полезни за организма вещества.

За разлика от другите ядки и семена, кестените имат ниско съдържание на мазнини и калории и високо съдържание на нишесте, диетични фибри, витамини, минерали и фитонутриенти. Съставът им включва два пъти повече нишесте от картофите, което ги превръща в една от най-важните хранителни култури в Япония, Китай и Южна Европа. Съдържанието на витамин С в кестените е почти толкова високо, колкото в лимоните, което ги прави отличен избор за усилаване на имунитета. Кестените са източник и на витамин А, витамин В6, витамин К, фолиева киселина, тиамин, рибофлавин, ниацин, манган, мед, магнезий, желязо, цинк и калций. Калият и фосфорът в състава им помагат за укрепването на сърдечно-съдовата, костната и нервната система. Ядките съдържат още висококачествен протеин, сравним с този в яйцата и изключително лесно усвоим от човешкото тяло, и мононенаситени мазнини, като олеинова и палмитолеинова киселина. Проучвания показват, че мононенаситените мазнини в храната помагат за понижаване на „лошия“ LDL-холестерол и за увеличаване на „добрия“ HDL-холестерол в кръвта.

Кестените подпомагат лечението на пародонтоза и на пиорея, а листата им се използват като средство срещу висока температура. Прилагат се и срещу конвулсивна кашлица и при други състояния на дихателните органи, при разширени вени, за укрепване на кръвоносните съдове и капилярите, срещу образуване на тромби, при анемия.

На вашето внимание

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Eric Glanville
Снимка:

SXC