Новини

Билка спира обилното потене

Салвията помага при болки в гърлото, кашлица и диария

Според друидите салвията (Salvia officinalis) можела да съживява и мъртви. През Средновековието е считана за панацея. Ако подобни твърдения могат да породят усмивка, то едно е сигурно – салвията, по-известна у нас като градински чай, е особено добър помощник в горещо време, защото задържа потната секреция.

Тя може да е от полза за тези, които прекомерно се потят и за които летните жеги се превръщат в кошмар заради постоянно избиващите мокри петна по дрехите.

Билката може значително да облекчи ежедневието на много жени, страдащи от топли и студени вълни, съпроводени с обилно изпотяване в периода на менопаузата и климакса. Състоянието се влошава особено силно, щом живакът на термометъра навън се вдигне над 30. Градинският чай помага на хора, страдащи от вегетативна дистония, придружена също с обилно потене.

Ползи

  • При хормонални проблеми. Салвията съдържа вещества с естрогеноподобно действие. Затова помага при нарушения на менструалния цикъл и при предменструален синдром.
  • За отбиване на кърмачето. Билката може да помогне на кърмачки в периода на отбиване на бебето, защото намалява кърмата.
  • За отслабване. Салвията регулира обмяната на веществата и подпомага свалянето на излишни килограми.
  • Стяга венците. Дъвченето на свежи листа от салвия укрепва венците, помага при пародонтоза и лош дъх от устата.

Салвията облекчава и лекува възпаления, дезинфектира и помага при пристъпи на кашлица. Тя може да бъде полезна при диарии, често придружаващи летните вирусни заболявания. Ще помогне при дискомфорт в областта на стомашно-чревния тракт – тежест, газове, подуване на корема. Тези оплаквания са чести при смяна на хранителния режим, когато сме на път и по време на летния отдих. Често се случва и при диетични грешки.

Етеричните масла на билката помагат при гърлобол и ангина, които може да са резултат от летните ледени изкушения.

Чаят от билката се приготвя лесно. 1 – 2 чаени лъжички от сушената билка се запарват 10 – 15 минути в 150 – 200 мл вряла вода, запарката се прецежда. Добре е билката да кипне за минута – две и после да продължи запарването за още десетина минути. Целта на кипването е част от етеричните масла да се изпарят. Иначе вкусът на чая е доста тежък. За да се подобри, може да се добави лимонов сок и може да се подслади. С него през час – два могат се правят гаргари при ангина и възпаления на устната лигавица. Запарката е с добри дезодориращи свойства. Тя може да се използва и като лосион за обтриване на зоните с обилно потене, под мишниците, слабините и други. Прилага се и за компреси върху гнойни рани, а при кожни обриви с нея се правят бани. Етеричното масло от градинския чай се използва за инхалации.

Ментата освежава паметта в жегите

Meнтовият чай е много популярен в страни с горещ климат, като Тунис, Мароко, Алжир и други. Ментовото масло има добро освежаващо действие и прояснява мисълта.

Понеже успокоява спазмите, ментата е ефективна при проблеми в горната част на корема – гадене, тежест, безапетитие, жлъчни кризи и спастичен колит.

Може да се използват ментови листа (за чай), ментова настойка или ментово масло. Лечебният ефект е аналогичен, но ментовата настойка действа по-силно от ментовия чай, а маслото съответно е с по-силен ефект и от чая, и от настойката.

Ментов чай се приготвя, като 1 – 2 чаени лъжици се запарват за 3 – 5 минути в чаша вряла вода. После чаят се прецежда и се пие на малки глътки. Много е подходящ след хапване, особено ако е било по-обилно.

Една приятна комбинация за трапезен чай се получава, като се смесят мента, мащерка, салвия и лавандула. Вземат се равни части, например по 50 г от всяка билка. Разбъркват се добре. Приготвят се както чистия ментов чай: 1 – 2 чаени лъжици от сместа се запарват 3 – 5 минути в чаша вряла вода. После чаят се прецежда и се пие на малки глътки. Ментовата настойка и маслото се дозират внимателно.10 – 20 капки ментова настойка се разреждат в супена лъжица вода.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Christoph Schnabel, Thomas Weiß
Снимка:

SXC