Новини

Сокът от нар помага при еректилна дисфункция

От зърната на плода се изготвят настойки, предназначени за жените в климакс

Нар
В един нар има до 1000 и повече семена

Нарът (Punica granatum) е храст или дърво, достигащо на височина до 8 м, което вирее в средиземноморската част на континента. В търговската мрежа се предлага от септември до януари.

Предполага се, че нарът идва от територията на Древна Персия или Афганистан. Култивиран от юдеите още преди 5000 години, плодът е бил наричан „император на плодовете“. Счита се, че дори формата на царските корони е заимствана от формата на нара. В един плод има до 1000 и повече семена. Именно затова по обичай в Древна Гърция нарът се е поднасял на брачни двойки в деня на сключването на съюза им с пожелание за много деца. Легендата разказва, че Деметра, богинята на плодородието от древногръцката митология, била обречена да загуби своята дъщеря Персефона в услуга на Хадес – бог на подземното царство, само заради едно-единствено зрънце от нар. Този плод е важен елемент и в иранската, ливанската и турската митология. В Древен Египет в гробницата на фараона Аменхотеп е намерена рисунка на нар, който е бил смятан за символ на плодовитостта и лек за много болести. Хипократ препоръчва сокът от нар да се прилага при кожни заболявания и изгаряния, а Авицена го споменава многократно в препоръките за лечение на различни заболявания заради бактерицидните му свойства.

В тибетската медицина сокът от сладък нар се използва при гастралгии, бъбречни камъни, а на киселия нар – срещу захарен диабет. Арабите отстранявали със сок от нар главоболие, стенокардия и стомашно-чревни разстройства. Индийците пък го препоръчвали за подмладяване, а за китайците отварата от плодовите кори била противовъзпалително и укрепващо средство, което стимулирало обмяната на веществата.

Нарът е богат на манган, фосфор, магнезий, алуминий, силиций, хром, никел, калций, мед и витамините А, В1, В2, В6, В12, С, Е и Р.

В народната медицина се използват зрънцата, обелките, цветовете и кората на растението. Факт е, че зърната съдържат натурални естрогени. От зърната се изготвят настойки, предназначени за жените в климакс. От отварата от обелките се приготвя лек против конюнктивит, стоматит и диария, от кората – срещу глисти, от цветовете – витаминозен чай. Сокът има мочегонно, жлъчегонно, обезболяващо и подсилващо организма действие, възбужда апетита и влияе благоприятно на кръвообразуването.

Съвременната медицина потвърждава спазмолитичното и противовъзпалителното действие на екстрактите от нар. Запарката от нар потиска грам-положителните бактерии, а полифенолите от кората спират размножаването на дизентерийните пръчици. Изследване на екип от САЩ наскоро доказа, че чаша сок от нар помага при еректилна дисфункция.

На вашето внимание

Билки и билкови сборове

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Adem Kaya
Снимка:

SXC