Новини

Доматът е истински еликсир на здравето

Доматите оказват противовъзпалителен ефект и съдействат за предотвратяване на анемията

Доматът (Solanum lycopersicum) е растение от семейство Картофови (Solanaceae). Родината му е Централна и Южна Америка. Той е многогодишно растение с кратък живот, отглеждано като едногодишно растение, обикновено достигащо 1 – 3 м височина, със слабо дървесно стъбло, което обикновено лази по други растения.

В Европа доматите са пренесени след Великите географски открития. В продължение на цял век обаче те са били отглеждани като декоративно растение за украса в градините, подобно на цветята. Съществувало е дори поверие, че някои от тези растения са отровни. В кухнята на континента навлизат едва в края на ХVІІ век.

Доматите са богати на фибри, минерали, фитонутриенти, витамини В6, С и К, бета-каротин, биотин, ниацин, калий, фосфор, калций, желязо, цинк и селен, както и на много органични киселини като лимонена и ябълчна киселина, които определят характерния им вкус.

Поради високото им съдържание на антиоксиданти, органични киселини и други основни хранителни вещества те са истински еликсир на здравето.

Някои проучвания са доказали, че ликопенът в кожата и плътта на доматите може да играе роля в предотвратяването на някои видове рак – на белия дроб, на простатата и на дебелото черво.

Доматите оказват противовъзпалителен ефект и съдействат за предотвратяване на анемията.

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Witold Barski
Снимка:

SXC