Новини

Бунт срещу лимита, който държавата сложи за лечение на деца

Най-скъпите терапии често са и най-спешни и няма време за дарителски кампании

Пациентски и неправителствени организации, занимаващи се с набиране на дарения за лечение на болни хора, се обявиха срещу правителственото решение от сряда, с което беше сложен лимит от 180 000 лв. за лечението на едно дете.

Ограничението за финансиране през Фонда за лечение на деца ще се отрази негативно на нуждаещите се от трансплантация в чужбина деца, тъй като тези манипулации надхвърлят лимита. Сега средният разход за трансплантация е 266 000 лв.

От стенограмата на правителственото заседание става ясно, че точката е била приета без абсолютно никакво обсъждане, като в описанието ѝ се посочва само, че се отпускат допълнителни средства на Министерството на здравеопазването за нуждите на Фонда за лечение на деца.

Инициативата „Спаси, дари на...“, Българският дарителски форум, Федерация „Български пациентски форум“ и Центърът за защита правата в здравеопазването обявиха в петък, че въвеждането на годишен финансов таван практически е отказ от страна на държавата да заплаща скъпоструващо лечение на деца.

„През изминалата година и половина фондът финансира скъпоструващо лечение на редица тежки заболявания, като рецидиви при онкохематологични заболявания, саркоми, мозъчни тумори, бластоми, тежки малформации, усложнения след трансплантации и други. Тези лечения, освен че са най-скъпи, по правило са и най-спешни и точно те, за които няма никакво време за дарителски кампании, ще бъдат принудени да разчитат на милосърдието на обществото“, се казва в позицията на неправителствените организации.

„Прехвърлянето на отговорността за животоспасяващо лечение на деца върху дарителите е недопустимо оттегляне на държавата от грижата за детското здраве! Кой ще понесе отговорност, ако заради недостигащи 100, 1000 или 10 000 лв. се забави фатално лечението дори на едно болно дете?“, коментираха от обединението.

По този повод директорът на Фонда за лечение на деца Павел Александров заяви пред БНТ, че „отговорността е обща, на всички“ – държавата, дарители и родители.

Изпълнителният директор на Българския дарителски форум Красимира Величкова коментира пред БНТ, че решението на кабинета по никакъв начин не е съгласувано с неправителствения сектор, за да се види дали е удачно. Тя посочи, че ако държавата иска дарителите да подкрепят кампании за набиране на средства, трябва да има политика към тях, а не просто да им прехвърля отговорност.

Тя цитира интервюто на премиера Бойко Борисов пред вестник „24 часа“ от август 2009, което стана причина за създаването на Фонда за трансплантации в чужбина, който работи една година и преди няколко месеца бе закрит.

„Къса ми се сърцето на мен, като ги гледам по телевизията с банковите сметки. Майки, бащи с деца на ръце. „Чакаме, 20 000 евро нямаме, 10 000 евро събираме. Дадени 10 000 лв., трябват още 10 000. И държавата седи и му гледа сеира. Казал съм да дадат цифрата. Аз ще отида в някоя българска банка и ще им кажа, че ако нямаме пари, колкото струват всичките, взимам кредит и пращам да се лекуват хората“, цитира Величкова изказването на премиера.

„Ние тук не сме в предаването „Обещанието“, но обществото има памет за обещанията на политиците, особено когато става въпрос за нашите деца“, посочи тя.

Попитан дали решението на правителството е справедливо към нуждаещите се от скъпоструващо лечение деца, Александров заяви, че „справедливостта е нещо относително“, тъй като за три трансплантации са дадени 800 000 лева, а за тях могат да излекуват 40 други деца.

Александров все пак заяви, че след решението на кабинета от сряда „ще се работи по-притеснително“, но смята, че във фонда ще се справят. „Аз не мога да коментирам решение на кабинета, аз съм длъжен да го изпълнявам. Аз моето мнение където трябва съм го дал“, заяви той, но посочи, че няма да каже какво е личното му мнение.

От Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания също изразиха възмущението си от решението на кабинета и призоваха да бъдат показани на обществото чиновниците, внесли това предложение, със своите лица и имена, за да може всички да видят хората, заблудили умишлено министъра на здравеопазването и целия Министерски съвет, че подобно постановление ще бъде в полза на българските деца.

„;Нека цялото общество да разбере, че бездушните чиновници, грижещи се за здравето на цялата нация, започват геноциден поход срещу бъдещето на България – нашите деца“, се казва в позиция на организацията.

Автор(и): Мартина Бозукова
Източник:

Mediapool