Новини

Уволнената шефка на агенцията за трансплантации Теодора Джалева: Отстраниха ме, за да се потулят нарушения в ин витро клиника

Здравният министър: Крадецът вика: „Дръжте крадеца!“

Отстранената в началото на месеца директорка на Изпълнителната агенция по трансплантациите (ИАТ) Теодора Джалева твърди, че смяната ѝ се дължи на засегнати интереси. Според нея причината за уволнението ѝ са разкрити нарушения в ин витро клиника, свързани с търговия с яйцеклетки, а отстраняването ѝ от поста цели нередностите да се потулят.

От здравното министерство обаче отрекоха в петък смяната на Джалева да има нещо общо с разкрити от нея нарушения и обещаха, че ако действително има нередности, те ще бъдат наказани.

Проверка на агенцията открила нарушения при набиране на донорки за яйцеклетки в клиниката, която осигури ембриони на 62-годишната родилка от Русе, съобщи бТВ. Млади и нераждали момичета зареждали със свои яйцеклетки клиниката, въпреки че манипулацията може да ги лиши от поколение. Техните яйцеклетки се оплождали изкуствено в клиниката със сперма от мъжа в двойката, желаеща дете, след което полученият ембрион се поставял в стимулираната за това утроба на жената.

Покупко-продажбата на органи, тъкани и клетки е забранена по закон, но търговията се криела зад разрешените т.нар. „разходи за донора“. Дете от чужда яйцеклетка и дарителски сперматозоид струва между 10 000 и 11 000 лева. Момичетата, които стават донори на яйцеклетки, получават около 2000 лева. По наредба донорките трябва задължително да имат деца, защото – според официално становище на Българското дружество по акушерство и гинекология – тази манипулация може да ги лиши от поколение.

Проверка на агенцията по трансплантации установява, че въпреки риска за здравето, в плевенската клиника се ползват за донори нераждали момичета. Става въпрос за медицинския център „Клиничен институт за репродуктивна медицина“. Според Търговския регистър управител на клиниката е Емилияна Конова, вдовица на убития през 2004 г. бизнесмен, собственик на хотел „Ростов“ Людмил Конов.

От клиниката в Плевен отказват коментар с мотива, че обжалват констатациите на агенцията. А бившата директорка на агенцията по трансплантации твърди, че именно проверката в клиниката е причина за уволнението ѝ.

„Една от причините, изтъкната от министъра, беше точно тази: „Как можа да направиш акт за тази ин витро клиника?“ Ако не се беше разшумяло, минават 6 месеца, не се пише наказателно постановление, и този акт се потулва“, коментира Теодора Джалева. Глобата за клиниката е трябвало да бъде от 30 000 до 50 000 лева, а по преценка, ако нарушението се счете за много тежко, може да се иска отнемане на лиценза.

Джалева смята, че е уволнена заради това, защото не ѝ било изтъкнато нищо друго като мотиви. От министерството обаче категорично отрекоха и заявиха, че Джалева е освободена заради по-малкия брой трансплантации през тази година. При поемането на агенцията от Джалева трансплантациите значително се увеличиха, но след скандали с пациентски организации, броят им отново намаля.

Здравният министър Стефан Константинов коментира в петък, че поведението на Джалева било в стил „Крадецът вика: „Дръжте крадеца!“, а освобождаването ѝ нямало нищо общо с открити от нея нарушения. „Мотивите за освобождаването ѝ са съвсем ясни“, посочи той, визирайки намаления брой трансплантации. Константинов заяви, че всички факти ще бъдат щателно проверени и ако има нарушения, ще се наложат санкции.

Джалева обаче е убедена, че е попречила на определени схеми и интереси. „В България лекарското съсловие за съжаление не сме свикнали да работим по европейски правила и се оказва много явна съпротива във въвеждането им и спазването им, и контрола“, коментира Джалева. По думите ѝ в министерството и сега стандартите се пишат и защитават единствено от „близки интереси“.

„В момента се иска да се осигури монопол на определени клиники, за да се извършват трансплантации в България. И като ги няма – още по-добре, защото тогава се изпращат пациенти в частни клиники в чужбина и тогава държавата плаща и никой не може да ме увери, че в това няма и комерсиален елемент. В момента има изпратено момиче за трансплантация, която категорично може да бъде направена в България от жив донор, и са платени 256 хиляди лева“, каза Джалева.

„Това си е поне 200 хиляди лева, които са надплатени за тази трансплантация“, каза Джалева. Според нея интересът вероятно е на експертите, които са одобрили финансирането.

От думите ѝ обаче не става ясно защо е по-изгодно за определени кръгове лечението в чужди клиники, при положение че с тях експертите на министерството много по-трудно биха могли да влязат в задкулисни договорки, отколкото с българските.

Автор(и): Мартина Бозукова, Дмитрий Ягодин (илюстрация)
Източник:

Mediapool