Новини

Зелена аптека при проблеми с корема

Запарки и отвари от най-популярните български билки успокояват спазмите

Лайката се използва при голям брой заболявания
Лайката се използва при голям брой заболявания

По време на отпуска, при пътуване, особено в чужбина, често се проявяват проблеми от стомаха или червата. Дължат се на диетични грешки, вирусни заболявания, прегряване или охлаждане.

Болките зачестяват заради смяна на хранителния стереотип, прегрешения с необичайна храна, особено при летуване в чужбина. Малките деца до към 4 години са особено чувствителни поради незрелостта на стомашно-чревния им тракт.

Разбира се, че в аптеките се предлагат различни синтетични препарати, но за предпочитане са билките, защото действието им е по-меко, а странични ефекти на практика липсват или са много слабо изразени. Освен това много от билките са на една ръка разстояние и лесно могат да се набавят и без да се посещава аптека или дрогерия.

Жълт кантарион

Тази билка е с много широк спектър на действие. Използва се практически при всякакви стомашно-чревни проблеми. Тя намаля възпалителната реакция и спазмите, възстановява лигавицата на стомаха и червата. Има великолепен ефект при гадене и киселини.

Съществуват различни предписания за приготвяне на запарки и отвари от билката. Вътрешно тя се приема най-често като запарка, приготвена от една супена лъжица ситно нарязана билка на 250 мл вода. След като кисне 10-15 минути, запарката се прецежда и след изстиване се изпива за 1 денонощие. За лечение на язвената болест у нас се използва и запарка от 1 супена лъжица билка на 1 л вода, която се пие вместо вода за 1 денонощие. Лечението продължава няколко месеца. Под формата на клизми запарката се прилага при колит и хемороиди.

Джоджен

Джодженът може да се намери в почти всеки дом и да се набави лесно в магазините. Както и лютивата мента, има добри антиспастични свойства. Помага при диарии, повръщане (като в тези случаи е добре да се съчетава с копър). Тези състояния зачестяват през горещите летни дни. А двете популярни подправки са чудесно лекарство. По една чаена лъжичка копър и джоджен се запарват в 200-250 мл вряла вода 5 минути. Когато чаят се поохлади, се пие на малки глътки, буквално лъжичка по лъжичка през 3-4 минути.

Змийско мляко

Увеличава жлъчната секреция, действа обезболяващо и успокоително. Наличието на различни алкалоиди стимулира образуването и отделянето на жлъчен, слюнчен и стомашен сок и усилва чревната перисталтика. Змийското мляко оказва спазмолитичен ефект върху жлъчните пътища.

Според европейската комисия змийското мляко е средство за спастични състояния, локализирани в зоната на жлъчния мехур, жлъчните канали и стомашно-чревния тракт. По-просто казано, ще помогне при коремни болки и жлъчни кризи. Освен при спазми на стомаха и червата тази билка облекчава вскякви спазми на гладкомускулни болки и е добре да се има предвид при болезнена менструация, бъбречни и жлъчни кризи, които отравят почивката на мнозина.

Около една супена лъжица от билката се запарва с 400 мл вряща вода. Престоява около 1 час. Прецежда се и се пие по една супена лъжица преди ядене 4 пъти дневно.

Билката се класифицира като силно действаща и трябва да се внимава да не се предозира!

Лайка

Лайката има много добри противовъзпалително, антисептично, болкоуспокояващо, спазмолитично, успокояващо и други действия.

Тя се използва при голям брой заболявания: възпаления на храносмилателната система, на лигавицата на устата, венците, гърлото, при зъбобол, гастрити, ентерити, колити (с болки и колики), при язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Най-добре е да се използва извлек, получен на студено (10 чаени лъжички билка се заливат с 500 мл студена вода. След 8 часа извлекът се прецежда и се изпива за 1-2 дни). Може да се използва и запарка за вътрешно и външно приложение - 1-2 cупени лъжици билка се заливат с 400-500 мл вряща вода и запарката престоява в затворен съд 1 час. Чаят се изпива на два пъти. Същата запарка при остра ангина се използва за гаргара на всеки един-два часа. При конюнктивити може да се използва за компреси и промивки.

Лютива мента, културна мента

Листата, етеричното масло и ментолът възбуждат секреторната функция на стомаха и червата и секрецията на жлъчката, с което стимулират апетита. Едновременно с това действат болкоуспокояващо, противовъзпалително и спазмолитично. Листата и стръковете се прилагат предимно при храносмилателни разстройства с болки, гадене, повръщане и смущения в храносмилането.

Билката се използва като запарка. Две чаени лъжички ментови листа се запарват с 200-250 мл вряла вода 5-10 минути. Чаят се пие на малки глътки, неподсладен.

Градински чай

Градинският чай, известен още като салвия, притежава противовъзпалително, дезинфекционно и противокашлично действие.

Успокоява стомашни болки и действа благоприятно при възпаление на стомаха и червата, при стомашна язва, диария, чернодробни и жлъчни заболявания.

Най-добре е 1 супена лъжица билка да се кипне 3 минути в 300-400 мл вода. Чаят се прецежда и се пие на малки глътки нито горещ, нито студен.

Маточина

Маточината действа успокоително, но напоследък се трупат научни доказателства за противовирусното й действие. Помага при функционални смущения на стомашно-чревния тракт - спазми, колики (отлично средство и при бебешки колики), тежест след хранене. Използва се за стимулиране на апетита и подобряване на храносмилането, за отстраняване задръжката на газове.

Да се избягва при язви и гастрити с повишена киселинност, защото засилва стомашната секреция. Две супени лъжици от билката се запарват за 10 минути в половин литър вряла вода. Чаят може да се пие неподсладен или да се подслади. Други полезни билки, които се съчетават добре с маточината, са риган, мащерка, бъзов цвят, маточина и жълт кантарион.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

© Wiesel | Dreamstime.com