Новини

Билки за бърза помощ

Капки за нос от лайка при запушен нос и хрема

Капките за нос, приготвени от лайка, са особено ефикасни при малки деца и бебета
Капките за нос, приготвени от лайка, са особено ефикасни при малки деца и бебета

Висока температура, силни болки, запушен нос, който не ни позволява да спим през нощта, често са причина да търсим най-силното лекарство. Не са малко тези, които при първи симптоми на настинка или грип посягат дори към напълно безполезните за тези състояния антибиотици.

Всеки търси начин да се справи възможно най-бързо със симптомите. Ето няколко идеи за природни средства, които определено помагат, без да вредят.

Очанка при възпалени очи

Често при грип и вирусни заболявания реагират и очите. Появява се усещане за парене, дразнене, като че ли в очите са попаднали песъчинки. Тези усещания може да се появят и след плуване в басейн. Причиняват ги хлорът и другите дезинфекциращи средства. При дълга работа с компютър очната лигавица също може да се възпали. Тези неприятни усещания смущават нормалната ни работа и възпалените очи могат да попречат на подготовка за изпит например.

Ще помогне билката очанка (Euphrasia officinalis). Една чаена лъжичка се залива с чаша вряла вода и запарката се прецежда след 10 минути. След като се охлади до телесна температура, с така приготвената запарка се напоява чиста кърпа и се налага върху затворените очи. Тези локални средства могат да се допълнят и с хомеопатичния препарат Euphrasia 9 CH – по 5 гранули на всеки 1 – 2 часа, до купиране на симптомите.

Лайка при остър гастрит и запушен нос

Инхалациите с лайка помагат при кашлица, спаднал глас, хрема. Една супена лъжица цветове от лайка се заливат с половин литър вряла вода. Главата се покрива с подходяща хавлиена кърпа и се надвесва над съда. Изпаренията се вдишват 10 минути.

Особено при деца простудите често са съпроводени с болки, спазми, повръщане. 2 – 3 чаени лъжички лайка се запарват 10 минути в чаша вряла вода. Чаят се пие нито горещ, нито студен, на малки глътки. 3 – 4 пъти дневно се приготвя чай от лайка и се пие на малки глътки.

При запушен нос и хрема от лайката се приготвят капки за нос. Една супена лъжица лайка се вари в 100 г вода, докато разтворът остане наполовина. Прецежда се, изстисква се през тензух или марля и капките за нос са готови. През час се накапват по 2 – 3 капки в лявата и дясната ноздра. Тези капки са особено ефективни при малки деца и бебета.

Маточина против стрес

За да си приготвите вана, сложете около 60 г сушени листа от маточина в торбичка от тензух или хасе и я потопете във ваната. За успокоение температурата трябва да е 37 – 38°С, а продължителността на ваната поне 20 – 30 минути.

Сериозно проучване на британския Нортумбрия университет (Northumbria University) доказва, че маточината допринася за синтеза на веществото ацетилхолин, което пък подобрява паметта и съобразителността. За да имате полза, най-добре е да се пие на чай. Приготвя се лесно. Две чаени лъжички маточина се заливат с чаша вряла вода и се запарват 10 минути. Чаят се прецежда. Може да се подслади с мед, да се добави лимонов сок. Изпиват се по 3 – 4 чаши чай от маточина през деня. При системна употреба чаят от маточина предпазва от грип и простуди.

Жиловлек при кашлица

Жиловлекът е средство на избор при кашлица. Тази билка не влияе върху центъра на кашлицата, не втечнява секретите, но въпреки това е ефективна. Счита се, че лечебният ѝ ефект се проявява благодарение на мощните противовъзпалителни и бактерицидни свойства и бързото успокояване на възпалената лигавица на бронхите.

1 – 2 супени лъжици листа жиловлек (и теснолистният, и широколистният имат сходни свойства) се запарват в половин литър вряла вода 10 минути. Чаят се прецежда и се изпива на 3 – 4 порции през деня.

При спаднал, дрезгав глас 2 чаени лъжички от билката се поставят в 250 мл хладка вода. Разбърква се често и след час се прецежда. Студеният инфуз се използва за чести гаргари.

През времето на Втората световна война при дефицит на медикаменти са използвали успешно жиловлек за лекуване на усложнени, гноящи рани. Когато има прясно растение, се измиват пресни листа, намачкват се и се налагат върху раната. Когато нямаме на разположение пресни листа, една супена лъжица сушени листа се накисват със 100 – 150 г вряла вода, с така приготвения разтвор се напоява марля и се прави превръзка.

Джинджифил при гадене и повръщане

Джинджифилът не отстъпва по ефективност на аптечните медикаменти при гадене и повръщане, но има предимството, че на практика няма вредни странични ефекти, което го прави много подходящ и при бременност.

Джинджифилът може да помогне и при гастрит, причинен от медикаменти – антибиотици, кортикостероиди, противовъзпалителни средства и т.н.

Естествено той е чудесно средство при банални гастрити, диетични грешки, стомашен дискомфорт, при простуда и грип.

Най-простото е да се отреже малко парченце джинджифил и да се дъвче бавно. Може да се нареже ситно половин до една чаена лъжичка и да се запари с чаша вряла вода 5 – 10 минути.

Още един вариант. 1 – 2 см корен от джинджифил се обелва и се нарязва ситно, прибавя се половин чаена лъжичка семе от анасон и се запарят 10 – 15 минути в 500 – 600 мл вода. Чаят се прецежда, добре е да се подслади с малко мед. Може да се подсили с ментова настойка – по 5 – 10 капки на чаша чай.

Салвия за гаргара

Тази билка помага при ангини, гърлобол, пародонтоза и други, защото има силно бактерицидно и противовъзпалително действие.

Препоръчваната дневна доза за вътрешна употреба е 4 – 6 г (една чаена лъжичка е около 2 г).

Една чаена лъжичка билка се запарва с чаша вряла вода и чаят се прецежда след 3 минути.

Същият чай може да се използва за гаргара при гърлобол, дрезгав, спаднал глас и т.н.

При пародонтоза със запарката се жабурим сутрин и вечер, а при по-тежки случаи – през 2 – 3 часа.

Обилното потене съпровожда жените в периода на перименопаузата и менопаузата, често се явява след антибиотични лечения и лечение с тежки медикаменти, като имуносупресорите при тумори, автоимунни заболявания.

Две чаени лъжички листа салвия се заливат с чаша вряла вода. Запарват се 10 минути, като се разбъркват периодично. Чаят се пие студен, дозата е 2 чаши дневно.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto