Билки и билкови сборове

Змийско мляко – Chelidonium majus L.

Семейство

Макови – Papaveraceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с оранжев млечен сок. Стъблата са разклонени, 30 – 60 см високи. Листата са пересто наделени, отгоре зелени, отдолу сиво-зелени; приосновните са с разширени в основата влакнести дръжки, а стъбловите – с къси дръжки или почти приседнали, най-често с 2 – 3 двойки странични дялове. Цветовете са жълти, събрани по 2 – 6 в сенниковидни съцветия с дълги дръжки. Чашелистчетата са 2, опадващи при разтварянето на цвета. Венчето е четирилистно, а тичинките са многобройни. Плодът е 3 – 5 см дълга едногнездна шушулковидна кутийка, разпукваща се от основата към върха на два дяла, с многобройни черно-кафяви семенa. Цъфти април – юни.

Разпространение

Разпространено е из каменливи, влажни, сенчести места, из храсталаци и разредени гори, най-често като рудерално около жилища, край стари зидове и огради в цялата страна.

Употребяема част

Използват се стръковете (Herba Chelidonii). Събирa се цялата надземна част малко преди разцъфтяване, докато цветовете не са се разтворили.

Действие

Спазмолитично, успокояващо, жлъчегонно, противовъзпалително. Растението принадлежи към сем. Макови и също както сънотворния мак съдържа много алкалоиди, на които предимно се дължи неговото действие и приложението му в народната и научната медицина. Много от алкалоидите са изолирани и проучени фармакологично. Така например хелидонинът в малки дози действа успокояващо, а в големи дози предизвиква парализи. Хомохелидонинът има местно обезболяващо действие, но в малко по-големи дози предизвиква гърчове. Хелиритринът дразни тъканите на мястото, където е поставен. Сангвинаринът в малки дози потиска, а в големи възбужда централната нервна система, засилва чревната перисталтика и секрецията на храносмилателни сокове, особено на жлъчката. Протопинът тонизира маточната мускулатура.

Приложение

Използва се както надземната, така и подземната част на растението и пресният сок от него при много и разнообразни заболявания.

У нас растението се прилага за лечение на чернодробни болести (жълтеница, жлъчно-каменна болест), гастрит, колит и др., при които оказва болкоуспокояващо, противовъзпалително и спазмолитично действие. Използва се и при бъбречни заболявания и отоци (действа диуретично), при лошо храносмилане, високо артериално налягане, хемороиди, за регулиране на менструационния цикъл, при скрофули, глисти и при някои кожни болести (напр. брадавици, при което се разчита на дразнещото действие на сока на растението).

Лечението трябва да се провежда само при предписание и наблюдение от лекар (растението е силно отровно; предизвиква възпаление на лигавицата на стомаха и червата с диария, обща слабост, гърчове и др.).

Начин на употреба

Използва се пресният сок от стръковете външно при брадавици, които се намазват с него един – два пъти дневно в продължение на няколко дни. Може да се използва и запарка, приготвена от 1 супена лъжица стрита билка, накисната в 1/2 л вряща вода за 1 час. Пие се по 1 ракиена чаша преди ядене.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари