Билки и билкови сборове

Жен-шен – Panax ginseng С.А. Меу

Семейство

Аралиеви – Araliaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение, 30 – 70 см високо, достигащо до 50-годишна възраст. Коренът е до 20 см дълъг и около 2 см дебел, с 2 – 6 едри разклонения, по форма понякога напомня човешка фигура. Стъблото най-често е единично, с връхна розетка от 2 – 5 листа. Листата са с дръжки, сложно длановидни, съставени от 5 елипсовидни листчета, на върха заострени, по края напилени, в основата клиновидно стеснени. Цветоносно стъбло се развива едва на третата година. Съцветието е сенник, съставен най-често от 5 – 20 дребни цветчета. Венчето е бяло или зеленикаво. Плодът е с бъбрековидна форма, яркочервен, месест, с 2 – 3 костилки. Цъфти през юли.

Разпространение

Среща се нарядко в далекоизточните райони на Русия, в Североизточен Китай и Корея, където се и отглежда. Култивира се още в Кавказ, Украйна и др.

Употребяема част

Използват се корените (Radix Ginseng).

Действие

Корените на жен-шена се ползват с широка популярност като тонизиращо средство в народната медицина на Китай, Япония и други далекоизточни страни. С методите на научната медицина са доказани своеобразните свойства на жен-шена да уравновесява нервните процеси, да стимулира мускулната издръжливост.

Приложение

Като тонизиращо средство при изтощение, бърза уморяемост, психична и мускулна слабост, анемия, полова слабост, атеросклероза и др.

Начин на употреба

От корените на жен-шена се приготвят препарати (спиртен извлек, течен екстракт, таблетки), които се продават в аптеките. В домашни условия може да се приготви запарка, като 1/2 чаена лъжичка ситно стрити корени се заливат с 250 или 500 см3 вряща вода. Тази доза се употребява за 1 ден.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари