Билки и билкови сборове

Плаун – Lycopodium selago L.

Семейство

Плаунови – Lycopodiaceae

Действие

Растението притежава особеното свойство при консумация на отвара от него преди употреба на алкохол (водка, вино и др.) да предизвиква неприятни, тягостни усещания, силно и продължително гадене, обилно слюноотделяне, мъчително повръщане, изпотяване, треперене на мускулите, снижаване на артериалното налягане, промени в сърдечната честота, забавено дишане. Гаденето се засилва при допълнително приемане на алкохол и при тютюнопушене.

Приложение

Поради тези си свойства растението се използва отдавна за лечение на хроничен алкохолизъм, за отвикване от пиене. В Русия в аптеките се приготвя 5% отвара за лечение на алкохолизма.

Начин на употреба

10 грама наситнена дрога се залива с 200 см3 вода и се вари на слаб огън 15 мин. Оставя се да изстине, долива се до началния обем с вода и се прецежда.

Лечението се провежда 3 – 4 дни след спиране употребата на алкохол. На лицето се дава да изпие 1/2 чаша (75 – 100 см3) 5% отвара и след 13 – 15 мин се дава чашка (3 – 5 см3) алкохолна напитка. Реакцията на повръщане настъпва след 10 – 15 мин, понякога и по-късно. Преди всеки пристъп на повръщане се дава да се изпие допълнително още малко алкохол, за да се ускори създаването на отвращение към алкохола.

N.B. Да се има предвид, че растението съдържа алкалоида селагин, който е силна парализираща отрова, наподобяваща по действието си курарето и бучиниша. Лечението трябва да се провежда под контрола на лекар, най-добре в лечебно заведение. Не се препоръчва за хора над 60 години.
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!