Билки и билкови сборове

Зимзелен – Vinca minor L.

Семейство

Тойнови – Apocynaceae

Описание

Вечнозелено многогодишно тревисто растение, с изправени цветоносни стъбла, високи 15 – 40 см, и лежащи вегетативни, които се вкореняват. Листата са срещуположни, елипсовидни, кожести, блестящи, целокупни, дълги 3 – 5 см и широки 1 – 2 см, презимуващи. Цветовете са сини, петделни, единични и са разположени на дълга дръжка в пазвите на листата. Чашкатa е петлистна, дребна, със сраснали в основата чашелистчета. Венчелистчетата са също сраснали и горната част образува петделен диск. Тичинките са 5. Плодът е продълговато вретеновиден, съставен от 2 удължени самостоятелни части с пo 6 – 8 кафяви семена. Цъфти от април до юни.

Разпространение

Расте като декоративно растение, отглеждано често в градините. Понякога се среща и подивяло. Расте на сенчеста места.

Употребяема част

Използва се надземната част – тревата (Herba Vincae minoris) и листата (Folia Vincae minoris).

Зимзеленът – Vinca minor L., не трябва да се смесва с Vinca major L., чиито листа са със сърцевидна форма и към долния си край са стеснени изведнъж в дръжка, или с диворастящия у нас вид Vinca herbacea W. et К., който е с дъгообразно извити и вкореняващи се върхове на стъблата и с продълговато яйцевидни, по краищата ресничести, тънки, опадащи през зимата листа.

Действие

Зимзеленът има способност да понижава артериалното налягане. Това се дължи на съдържащите се в него алкалоиди и по-специално на винкамина. По характера на своето действие тези алкалоиди се доближават до алкалоидите на индийския храст рауволфия серпентина, от който се получава известният резерпин. Притежава способността да успокоява нервната система. Разширява мозъчните кръвоносни съдове, премахва главоболието, дължащо се на спазми на тези съдове.

Приложение

Използва се за лечение на леки и умерени форми на хипертонична болест. Притежава още кръвоспиращо, затягащо и противовъзпалително действие.

Начин на употреба

Приготвя се отвара от листа (1 чаена лъжичка листа се варят с 250 см3 вода в продължение на 15 – 20 мин). Това е еднодневна доза, която се разделя на 3 приема.

Българската фармацевтична промишленост приготвя препаратите винкапан и винкадрекс, притежаващи хипотензивно действие при леки форми на хипертония.

Известно е и външно прилагане на дрогата. Отвара от зимзелен се използва при сърбеж и кожни обриви, както и за гаргара при възпаление на гърлото и устната лигавица.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари