Билки и билкови сборове

Чимшир – Buxus sempervirens L.

Семейство

Чимширови – Buxaceae

Описание

Вечнозелен храст или малко дърво, 2 – 5 м високо. Листата са кожести, срещуположни, яйцевидни, елипсовидни или продълговати, целокрайни, 1.5 – 3 см дълги и до 1.5 см широки, тъмнозелени и лъскави отгоре, светлозелени и матови отдолу, по ръба подвити, приседнали или с къси дръжки. Съцветията са главички, разположени в пазвите на листата. Цветовете са еднополови, с прост жълто-зелен околоцветник (мъжките с четириделен, а женските с шестделен). Плодът е кутийка, разпукваща се на 3 дяла, с рогчета на върха. Цъфти април – май.

Разпространение

Отглежда се като декоративно растение почти в цялата страна.

Употребяема част

Използват се листата (Folia Buxi).

Действие

Потогонно, жлъчегонно, слабително, дезинфекциращо, противотрескаво и улесняващо заздравяването на рани.

Приложение

Листата и корените на чимшира намират най-широко приложение в народната медицина при ревматизъм, подагра, трескави състояния, недостатъчно отделяне на жлъчка, бавно заздравяващи инфектирани рани и др.

Начин на употреба

Използва се предимно външно под формата на отвара от стрити на прах сухи листа. 40 г листа се варят в 1 л вода, докато водата изври наполовина. С отварата се правят компреси, промивки, бани и др. Тя може да се употребява и вътрешно, като се пие сутрин на гладно по 1 чаена чаша и болният остава на топло (за да може да се изпоти).

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари