Новини

Спрете ангината без антибиотици

Гърлото боли при преглъщане, отначало от едната страна, а след това и от двете

Ангина
Острият тонзилит не е за подценяване

Ниските температури в разгара на есента и по-късно през зимата са предпоставка за възпаления на гърлото. Вируси и бактерии атакуват лигавицата на фаринкса и околната лимфна тъкан и често причиняват ангини.

Острият тонзилит не е за подценяване. Той често се причинява от бетахемолитичния стрептокок, който може да доведе до ревматизъм, увреди на бъбреците и сърцето. Страхът от усложнения е най-честата причина да се предписват антибиотици, и то с широк спектър. Проблемът идва от това, че антибиотиците причиняват гъбични инфекции.

Те завъртат колелото на порочния кръг – водят до алергии, имунен срив и лошо усвояване на храните. Затова е по-разумно да се справим с инфекцията без антибиотици и така да си спестим много усложнения.

Заразата се предава по въздушно-капков път от болни на здрави. Началото е внезапно. Рядко се предшества от неразположение, отпадналост, апатия и главоболие. Обикновено ангината започна със студени тръпки и втрисане. Температурата се повишава до и над 39°С. Главоболието се усилва, болните са отпуснати, без апетит. Гърлото боли при преглъщане, отначало от едната страна, а след това и от двете. Болката се усилва дотолкова, че децата отказват да се хранят, за да си спестят мъчението при всяко преглъщане.

Езикът е обложен, говорът става гъгнив, от устата се носи лош дъх. Дишането и пулсът се учестяват успоредно с покачването на температурата. След третия ден състоянието постепенно се подобрява – температурата се нормализира, болките в гърлото намаляват и изчезват, апетитът се възстановява.

Добър помощник в по-бързото справяне с болестта и най-вече с усложненията от инфекция и с опасния бетахемолитичен стрептокок от група Б е хомеопатията и народната медицина.

Млечен компрес срещу възпаление и отит

Първото нещо, което всяка майка може да направи, е компрес с извара.

Той помага при всякакви възпаления, успокоява лигавиците и на практика няма никакви странични ефекти. Използва се прясна несолена извара, която може да се купи от всеки магазин. Ако се налага, може да се направи двоен компрес – на гърдите и гърба. Така възпаленият участък ще се озове в нещо като сандвич. Пластът извара е 1 см. Отгоре покриваме с мек найлон. Така ще предотвратим изпарението и съответно охлаждането на мястото. Компресът трябва да ляга плътно, а отгоре да се завърже и вълнен шал. Той действа около 8 часа. Слага се само вечер, ако случаят е лек, в продължение на няколко дни, а при сериозни възпаления се подменя на всеки 8 часа. Компресът помага и за бързо овладяване и на отити (възпаления на ушите), придружени с болки в ушите.

Чай от малина, слез и бъз успокояват гърлото

Ангините много често започват, когато краката ни измръзнат. Затова не бива до допускаме това да става, особено при резки промени във времето. Ако усетим, че по тялото пълзят тръпки, е добре да се загреем бързо.

Друго изпитано средство от народната медицина е чаят от малинови листа.

Той подобрява циркулацията на кръвта. Приготвя се, като две супени лъжици сушени малинови листа се запарват в половин литър вряла вода. Чаят се прецежда и изпива на 3 – 4 порции.

Прицелно действие при ангини има чаят от слез. Две супени лъжици цвят и листа слез се запарват в половин литър вряла вода 10 минути и чаят може да се прецеди. Пие се нито горещ, нито студен. Може да се подслажда, най-добре с мед.

Друг помощник срещу болестта е липов и бъзов цвят. По 1 супена лъжица от двете билки се запарват в половин литър вряла вода 10 минути и чаят може да се прецеди. Също се пие при температура около телесната.

Ефектът на билковите чайове се засилва значително от клеева тинктура. За подкрепа на имунната система възрастните приемат 1 – 2 пъти по 20 – 30 капки, които се накапват в супена лъжица вода. Дозирането при деца – по 1 – 2 капки на прием за всяка година живот. Например 3-годишно дете приема профилактично 1 – 2 пъти по 3 – 6 капки. Може да се разрежда с мляко, сок, вода.

Гаргара с морска сол и салвия

Много полезни са гаргарите. Най-простата е тази с морска сол. Една чаена лъжичка морска сол се разтваря в чаша хладка вода (около 37°С). Лечебният ефект се засилва, ако се добави тинктура от арника или невен (20 капки на 100 мл разтвор). За профилактика се прави 1 – 2 пъти дневно, при остри възпаления – на 1 – 2 часа.

При остри ангини е добре честа да се правят гаргари с билкови запарки: салвия (1 супена лъжица се запарва 3 минути в 200 мл вода) или лайка (1 супена лъжица, запарена 20 мин в 200 мл вода). Щом се охлади до телесна температура, е готова за употреба. Прави се гаргара на 1 – 2 часа.

При честото правене на гаргара количеството на патогенните микроорганизми се ограничава по чисто механичен начин и така се намалява вирулентността на болестотворните микроорганизми. Посочените билки имат и допълнително мощно бактерицидно, противовирусно и противовъзпалително действие, важно за облекчаване на неприятните симптоми (болки, затруднено преглъщане, спадане на гласа и т.н.

Два хомеопатични препарата чистят сливиците

Хомеопатичният препарат Angin Heel помага при възпаления на гърлото и при ангина. В по-леки случаи е достатъчно да вземем една таблетка, която се оставя да се стопи в устата, три пъти на ден. При по-тежки ангини може да се стартира с приемането по 1 таблетка през 15 минути първите два часа. Тя се оставя в устата до пълното ѝ разтопяване.

Tonsillotren е вторият хомеопатичен препарат, който е подходящ за остри и хронични тонзилити. Дозата е 2 – 3 пъти по 1 таблетка за по-леките случаи. При остри тежки ангини по 1 – 2 таблетки се оставят да се разтопят в устата на интервали от един час, докато настъпи подобрение. На ден могат да се вземат максимум 12 таблетки дневно.

При увеличени сливици курсът на лечение трябва да продължи поне 6 – 8 седмици. При хронични рецидивиращи тонзилити е полезно провеждане на лечение веднъж годишно.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор