Новини

Ангина през лятото

Жегата събужда всички гнойни процеси

Момиченце с ангина
В сезона на ледените напитки ангините са твърде чест гост

Ангината, която се смята за есенно-зимна болест, напоследък променя характера си и все по-често предпочита лятото. Причините са много – най-вече свързани с жаждата за ледени напитки, резките разлики между температурата навън и острия смразяващ полъх на климатика, който ни разболява.

Буквално на всеки ъгъл предлагат ледено охладени напитки. Запотените чаши и бутилки така изкушават при 35 – 40 градуса околна температура… А защо да не се разхладим със сладолед? Мощните климатици ни обдухват с мощни струи хлад. Колко е приятно да се охладим в магазина, като се гмурнем от непоносимо нажежената улица в райския 20 – 25-градусов хлад! Тези резки температурни разлики са сериозно изпитание за имунната система.

Дори да сме предпазливи и да не се поддаваме на студените изкушения, горещниците произвеждат гнойни процеси. Зачестява появата на циреи, ечемици, абсцеси и, разбира се, гнойни ангини. Те са различни от фарингита и ларингита, които по-често се причиняват от вируси и не водят до сериозни усложнения.

Докато „виновни“ за ангините са стрептококи, а бета-хемолитичният стрептокок от група Б може да доведе до сериозни усложнения. Той е главният виновник за ревматизъм, а специалистите казват, че „ревматизмът лиже ставите, но хапе сърцето“, т.е. неовладяната ангина може да е пряка причина за сърдечен порок, ендокардит, миокардит, гломерулонефрит и т.н.

Възпалението на лигавицата на гълтача, известно като фарингит, е едно от най-честите заболявания и засяга всички възрасти. Той започва почти винаги от носоглътката и след това обхваща целия гълтач. Острото състояние обикновено е спътник или израз на други заболявания (грип, морбили, скарлатина). През горещините най-често се причинява от пиене на много студени течности, които понижават имунната защита на организма. Гърлото съхне, пари, дращи и човек има усещане за чуждо тяло в гърлото. Появява се болка при преглъщане, която се разпространява към ушите. Рядко температурата е висока, за сметка на това човек е отпаднал и го мъчи главоболие.

Ларингитът рядко е самостоятелно заболяване, по-често е свързан с общо възпаление на горните дихателни пътища – нос, глътка, трахея, бронхи. Причината отново може да е пиене на студени течности, изпотяване, настинка, прекалено силно натоварване на гласа, вдишване на дразнещи прахове, газове и пари. Явява се и в резултат на проникване на болестотворни бактерии и вируси в гръкляна, грип, морбили, увреждане на гърлото от чуждо тяло. Не на последно място е предразположението към алергии. Той се проявява с дразнене в гърлото и усещане за сухота, понякога придружени от суха и мъчителна кашлица, промяна на гласа и болка при говорене. Отначало гласът е дрезгав, а по-късно съвсем изчезва и болният само шепне.

Острият тонзилит (ангина) е инфекциозно заболяване от вирусен или бактериален произход, което засяга лигавицата на фаринкса и околната лимфна тъкан. Много чест причинител е бета-хемолитичният стрептокок, който може да причини ревматизъм, увреди на бъбреците и сърцето. Това нерядко е мотив за използване на широкоспектърни антибиотици.

Започва внезапно и само понякога се предшества от неразположение, отпадналост, апатия и главоболие. Появяват се студени тръпки и втрисане. Температурата се повишава до и над 39°С. Главоболието се усилва. Появяват се болки при преглъщане, отначало едностранни, а след това двустранни. Те прогресивно се засилват и стават спонтанни. Децата отказват да се хранят поради болки при преглъщане. Езикът е обложен, говорът става гъгнив, появява се лош дъх. Дишането и пулсът се учестяват успоредно с покачването на температурата. След третия ден състоянието постепенно се подобрява – температурата се нормализира, болките в гърлото намаляват и изчезват, апетитът се възстановява.

Ангина, подобна на описаната, налага микробиологично изследване. Ако се установи, че е причинена от стрептокок, и то именно от бета-хемолитичния стрептокок от група Б, можем да се възползваме от хомеопатията, която дава чудесни възможности за предпазване от усложнения.

И така, при силно подути сливици, поява на тъмно-сиви или жълто-бели налепи, увеличаване на подчелюстните и шийните лимфни възли, е редно да се потърси лекарска помощ. А докато специалистът определи лечението, или заедно с него, може да се приложат алтернативни методи на лечение.

Гаргара със салвия и лайка

При остри ангини заслужават внимание честите гаргари с билкови запарки: салвия (1 супена лъжица се запарва 3 минути в 200 мл вода) или лайка (1 супена лъжица се запарва за 20 минути в 200 мл вода). Охлаждат се до телесна температура. Прави се гаргара на 1 – 2 часа.

Гаргарата механично отмива и намалява количеството на болестотворните микроорганизми. Лайката съдържа азулени – вещества с мощно противовъзпалително действие. Салвията съдържа етерични масла, които имат силен бактерициден ефект.

Добър ефект има и чаят от цвят и листа на слез. Тази билка има прицелно лечебно действие при ангини. 1 – 2 супени лъжици сушени листа и цвят от слез се запарват 10 минути в половин литър вряла вода. Чаят се пие през 1 – 2 часа по 80 – 120 милилитра. Дозата може да се повтори и потрети.

Хомеопатия спестява усложненията

Ефикасно е лечението на ангините с комбинирани хомеопатични препарати.

Angin Heel – 3 пъти по 1 таблетка за по-простите случаи. При по-тежки ангини може да се стартира с приемането по 1 таблетка през 15 минути първите два часа.

И още един препарат, подходящ за остри и хронични тонзилити. Tonsillotren (подходящ за остри и хронични тонзилити) – 2 – 3 пъти по 1 таблетка за по-леките случаи. При остри тежки ангини се приемат по 1 – 2 таблетки на интервали от един час до максимум 12 таблетки дневно, докато не настъпи подобрение. За деца дневната доза е до 8 таблетки дневно.

Ако микробиологичното изследване на гърления секрет докаже бета-хемолитичен стрептокок от група Б, след овладяване на острата ангина – спадане на температурата, отока, зачервяването, е добре да се направи една лечебна „опашка“. Тя ще спести евентуални усложнения. За предпазване от рецидиви помага Streptococcinum. По 5 зрънца дневно се смучат бавно до пълно стопяване в устата.

Хепар и калиев хлорид срещу възпалението

В сезона на ледените напитки ангините са твърде чест гост. Режеща бира на екс или газирана напитка директно от хладилника – тези „спасения“ от горещините водят до рязко понижаване на температурата и сриват имунитета на лигавицата на гърлото. Това е отворена врата за вируси и бактерии като стрептококи, стафилококи, хемуфилус инфлуенца. Започват болките в гърлото, трудностите с преглъщането, макар и за кратко е възможно даже напълно да загубим гласа си или да се разболеем от ангина.

В повечето случаи започваме да се самолекуваме с надеждата, че дискомфортът бързо ще отшуми без нуждата от грижите на медицински специалист. Важно е обаче да се избере препарат с комплексно действие, защото невинаги отслабването на болката означава, че проблемът е решен. Трябва едновременно да се подобри локалният имунитет на лигавиците, както и да са атакуват бактериалните агресори.

Ефективна при подобни проблеми с гърлото е комбинацията от хомеопатични съставки на Немския хомеопатичен съюз – Tonsillotren. Състои се от атропин сулфат, който облекчава болката и отока в първите стадии на възпалението; хепар, който подпомага заздравяването на тъканта на гърлото и сливиците; калиев бихромат, който ликвидира възпалителните процеси; силицея, която ускорява оздравяването; меркурий, който отстранява налепите и намалява размера на сливиците. При наличие на бели налепи е добре препаратът да се комбинира и с щуслерова сол № 4 – калиев хлорид. В първите дни се приема по таблетка на всеки час и от двата препарата. При подобрение – по 5 таблетки на ден поне месец.

На вашето внимание

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto