Новини

Солена вода облекчава хремата

Хроничното възпаление може да доведе до полипи

Какво облекчава хремата?
При хрема и полипи човек губи вкус, слухът също страда

Носът се запушва често, дишате трудно и ви мачка страхотна умора. Причината може да не е банална хрема, а полипи, които израстват в зоната на синусите, спускат се в носната кухина и я запушват.

За да се стигне до това състояние, трябват години, но началото понякога идва с нелекуваната хрема, ринит или синузит. Затова е добре още щом носът просълзи, да вземете спешни мерки. Помага най-простото – редовно овлажняване на носната лигавица със солен, с морска вода или физиологичен разтвор, който се продава във всички аптеки, и то в удобна форма – спрей или пластмасова ампула.

Образуването на полипите може да продължи години наред, а ранната диагностика е трудна задача.

В началото повечето хора не обръщат внимание на слабата хрема или на лекото запушване на носа. И обикновено търсят помощ едва когато процесът напредне и не успяват да отпушат носа си нито с помощта на капки, нито със спрейове.

Запушването затруднява ежедневните дейности. Човек диша само през устата, защото постепенно носът блокира почти напълно. Мъчи го главоболие, има и болки в областта на синусите.

Прибавят се загуба на обоняние и на вкус. Слухът също страда и прогресивно отслабва.

Полипите са благоприятна среда за развитие на болестотворни микроорганизми. Затова при всяка простуда се появяват слизести или гнойни секрети. Често човек има чувство, че в носа му има заседнало чуждо тяло.

Причината за образуване на полипи не може да бъде определена еднозначно, въпреки че предразполагащите фактори са известни.

На първо място това са хроничните възпалителни заболявания: ринит и синуит. Ако те не се лекуват правилно и окончателно, процесът става хроничен. Носната лигавица се опитва да компенсира. Тя се бори непрекъснато с инфекцията, при което увеличава площта си. Така постепенно тя се разраства и се образуват полипи.

Същото се случва при поленова алергия, астма и други алергични заболявания. Те също стават причина за възпаление и принуждават слизестата обвивка да набъбва.

За полипите в носа са характерни 3 от елементите на възпаление – оток, зачервяване, нарушена функция. Ако състоянието се влоши, се добавят и температура и болки.

И понеже между възпалението и полипите в носа има връзка, лечението включва всички противовъзпалителни мерки. Те облекчават състоянието, макар и да не премахват проблема.

Още нещо – продължителното лечение на обикновената хрема само по себе си може да причини набъбване на носната лигавица. Вторият риск от проточилото се състояние е, че се задейства процесът на образуване на полипи в носа. Затова инфекцията трябва да се лекува бързо и ефикасно. Най-лесно е да я прекъснете още в самото начало – когато хремата е като вода.

Тогава едно просто овлажняване на носната лигавица може да е от съществено значение. Най-простото и достъпно средство – физиологичен разтвор – 0.9% NaCl, който се продава във всички аптеки. Или 1 чаша най-обикновена чешмяна вода, в която разтваряме 1 равна чаена лъжичка морска сол. Предозиране е невъзможно и от приготвения разтвор може да се накапват и през половин час по 3 – 4 капки във всяка ноздра, може да се излива по малко в шепата и да се смърка.

Ако действаме бързо и навреме, това ще спести усложненията. А те идват още на втория – третия ден, когато секретът се сгъстява и става като яйчен белтък. Ако състоянието не се овладее, бактериалната инфекция, която се добавя, го сгъстява допълнително, той добива жълт, а по-късно и зелен цвят.

Съдосвиващите препарати не помагат, а пречат

Съдосвиващите капки (като нафазолин, ксилометазолин и пр.) първоначално наистина облекчават и слузта изчезва.

Веднага след това обаче състоянието се влошава и носната лигавица започва да отича. Сополите престават да се стичат, но човек отново не може да диша през носа. В стремежа да облекчи състоянието си той слага капки отново и отново. И така до безкрайност. Не е излишно да припомним, че хремата е защита. И сама ще премине, ако не пречим, а помагаме.

Минерални капки за нос

При хрема лигавицата на носа отича, малките отворчета към кухините на синусите се затварят и остават без вентилация. Това води до главоболие. Секретите се задържат и в тях се създават условия за размножаване на бактерии, които иначе ще изтекат към гърлото и ще се изчистят.

Една от причините за набъбването, отока на лигавица и хремата е, че заради възпалителния процес губим минерални соли. А е известно, че лигавиците са депо на две основни минерални соли – калиев и натриев хлорид. При възпаление организмът интензивно губи именно тези соли и затова те трябват да бъдат набавени веднага с шуслерова сол номер 4 и номер 8. При първи признаци на запушване на носа веднага се взема сол номер 4. Смуче се по една таблетка на всеки 15 – 30 минути. Щом състоянието се подобри, се преминава към 6 таблетки на ден за 3 – 7 дни. Заедно с нея от сол номер 8 можем сами да си приготвим и капки за нос. Разтваряме 2 таблетки в 10 мл физиологичен разтвор и капем по 5 – 6 капки във всяка ноздра в продължение на 10 дни. Сол номер 8 помага за възстановяване на лигавицата и е много подходяща при обилно изтичане на секрет от носа. Солта повлиява секрецията на муцини – защитни вещества, които се отделят при възпаление на лигавиците, алергична хрема, както и при вирусна инфекция. Тя помага не само при хрема, но и при полипи в носа. За трайно решаване на проблема със затрудненото дишане трябва да се добави и препаратът цинабсин – пие се 3 – 4 дни по таблетка на всеки час (до 12 таблетки на ден), а следващите 7 – 14 дни – по 6 таблетки на ден.

От природата

При синузит – захаросан мед

От захаросания мед се взема колкото грахово зърно и се поставя в двете ноздри. След това трябва да се полежи 10 – 15 минути. До два часа след процедурата не бива да се излиза на студено. Захаросаният мед помага и при запушване на носа и при хрема. Особено ефективен е при синузит.

Отварата от лайка успокоява

При оформени полипи в носа състоянието може да се облекчи с отвара от лайка и мед, които се капят в ноздрите.

Една супена лъжица лайка и една чаена лъжичка пчелен мед се варят в 150 мл вода, докато обемът на течността изври наполовина. От разтвора във всяка ноздра се капят 3 – 4 капки 4 – 5 пъти дневно.

Стрит бръшлян вместо енфие

Сухият бръшлян се мели на ситно в кафемелачки и се смърка като енфие. С билката може да се направи и разтвор. Половин супена лъжица бръшлян се вари в 150 мл вода с половин чаена лъжичка мед, докато изври наполовина. От разтвора във всяка ноздра се капят 3 – 4 капки 4 – 5 пъти дневно.

Капки от полски хвощ

Капките за нос се приготвят от полски хвощ. Една чаена лъжица хвощ се залива с чаша вряла вода и се оставя да кисне 5 минути. От настойката може да се смърка или се накапва в двете ноздри по 3 – 4 капки 3 – 5 пъти през деня.

Хомеопатичен вазелин при запушване

Запушеният нос и воднистата хрема могат да се повлияят от хомеопатичния вазелин – хомеоплазмин. Той се нанася два пъти дневно в двете ноздри в продължение на седем дни. След това се прави 5 дни пауза. При необходимост след почивката процедурата може да се повтори.

5 зрънца хомеопатия

Хомеопатичният препарат Sanguinarinum nitricum 5 CH облекчава хремата, помага и при полипи. От него се приемат по 5 зрънца сутрин и вечер продължително време.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов (Солена вода облекчава хремата), Веса Георгиева (Минерални капки за нос)
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto