Новини

Хомеопатия успокоява възпаленото ухо

Вирусни и бактериални инфекции причиняват отита

Възпаленията на носа лесно еволюират във възпаления на ушите
Възпаленията на носа лесно еволюират във възпаления на ушите

Киша, студ, мъгли са „закваската“ за хрема, кашлица и ангини. Както през пролетта и есента в гората избуяват гъбите, така и през зимата се развихрят простудните заболявания, а заедно с тях и възпаленията на ушите. Те са доста драматични, защото се придружават от силна болка.

Към отити предразполагат хремата, тонзилитите (ангини, възпаления на сливиците), увеличената трета сливица. Това е най-честата форма на ушно възпаление. Обикновено се дължи на вирусна или бактериална инфекция на лигавицата, която покрива кухината на средното ухо. Острият среден отит може да бъде гноен или не. Обикновено гнойните и остри форми се дължат на бактериални инфекции.

В повечето от случаите острият среден отит започва внезапно със силна, пулсираща болка, която се увеличава през нощта. Драматично състояние, защото зоната на средното ухо е богато инервирана и възпалението е свързано със силно изразена болка. Температурата се повишава и нерядко стига и дори надскача 39°С. Слухът от страната на възпаленото ухо може да отслабне и нерядко се появява усещане за шум или бучене. В началото на възпалението средната кухина се изпълва с бистра течност, която при ненавременно и неадекватно лечение става гнойна (мътна, белег за бактериална инфекция). Ако не се справим с възпалението, е възможно след 1 – 2 дни тъпанчевата мембрана спонтанно да се пробие от налягането, което оказва възпалителната течност в средното ухо. След като тя изтече, болката в ухото бързо намалява, температурата се понижава, слухът се възвръща и общото състояние се подобрява.

На това място трябва да кажа, че когато ушните лекари забележат издуване на тъпанчевата мембрана, правят парацентеза, т.е. правят малък отвор. Защото, ако мембраната се спука от само себе си, се получава по-голям дефект.

При добър имунитет острият отит отзвучава за около седмица и тъпанчевата мембрана не винаги се пука. Ако обаче организмът е отслабнал, болестта може да хронифицира, при което от пробитото тъпанче постоянно изтичат секрети. Периодичното проплакване, придружено от пипане на болното ухо, притискане и търкане във възглавницата, което затопля и успокоява болката издава остър отит при кърмачетата. Заедно с това малкото дете не спи, не иска да се храни и има диария и/или повръщане.

Инфекцията достига до ухото чрез евстахиевата тръба. При децата това се наблюдава значително по-често, тъй като евстахиевата тръба е относително по-къса и по-широка. Предразполагащи фактори за възникване на отит са хипертрофиралата трета сливица, носната полипоза, изкривената носна преграда и др. При инфекциозни заболявания, като грип и скарлатина например, инфекциозните причинители могат да достигнат до ухото по кръвен път.

Мукозният отит или евстахит, при който от евстахиевата тръба изтича гъст слузест секрет, зачестява през последните години. Вероятно има връзка с активирането на бактерията Moraxella catarrhalis. Допреди 10 – 15 години тя е била безобидна, но безразборното използване на антибиотици става причина за трансформирането ѝ в патогенна. Изключително устойчива е на антибиотични лечения и „предпочита“ ранната детска възраст – 2 – 3 години. Най-често мукозният отит е усложнение на възпалителен процес в носоглътката, който е достигнал до тъпанчевата кухина през евстахиевата тръба. Следствие на това слухът намалява и децата често се оплакват от пукане или пищене в ушите, особено когато преглъщат или се секнат. Болките са сравнително редки и слаби. Главното средство в тези случаи е Kalium muriaticum 9 СН. Приемат се по 5 зрънца дневно за месец, месец и половина. Инфекцията не бива да се подценява, защото ако не се лекува, може да създаде сериозни проблеми.

Хремата „арестува“ инфекцията в носа

От природата

Алое

Отрязва се лист от алое, притиска се с пръсти, за да изтече сок и се накапват по 2 – 3 капки в засегнатото ухо.

Компрес от извара

Поставя се извара в тензух или хасе така, че дебелината на слоя да е около един пръст, и се загръща като сандвич. Компресът се налага върху ухото и се закрепва с шал или плетена шапка.

Belladonna 9 CH

Хомеопатичният препарат помага при силна болка. Дават се 3 – 4 пъти по 5 зрънца през 15 минути. Обикновено настъпва подобрение след първите 2 – 3 приема, но ако е необходимо, може да се продължи с хомеопатичния препарат през 30, 60 минути до постигане на желания ефект.

Aviaire 15 CH (птичи туберкулин)

Този хомеопатичен препарат е важен за предпазване от възпаления на средното ухо. Приемат се по 10 зрънца на първо и петнадесето число.

Хремата е един от ранните симптоми на вирусно заболяване. Тя е първата реакция на организма при опита му да задържи инфекцията в носа и да не я пропусне към носоглътката и белите дробове. Носната лигавица отделя слуз, която съдържа вещества, неутрализиращи вирусите.

Възпаленията на носа обаче лесно еволюират във възпаления на ушите, бронхит и затова трябва да се лекуват бързо и ефикасно още в първите етапи. В началото най-често секретът е като вода. По-късно той се сгъстява и става като яйчен белтък. Ако състоянието не се овладее, от насложената бактериална инфекция секретът помътнява, добива жълт цвят, а още по-късно става зелен.

Разбира се, първостепенната задача е да не се допуска изсъхване на лигавицата. Това важи с особена сила за бебетата и малките деца. Затова е необходимо да се приемат достатъчно течности и въздухът в помещението да е чист и прохладен. Ако лигавицата на носа засъхне, детето ще започне да диша през устата и тогава слузта надолу започва да изсъхва и да се сгъстява в посока по трахеята и бронхите. А тяхното запушване е сред главните причини за белодробни възпаления (пневмонии).

При температура в стаята над 22°С, особено ако отоплението е централно или с електрически прибори, лигавицата съхне много бързо. Комфортната температура е 18 – 21°С, в спалното помещение – до 16°С.

Морска вода поддържа лигавиците влажни

Най-простото и достъпно средство при хрема – физиологичен разтвор – 0.9% NaCl (продава се във всички аптеки). Можем да си го приготвим и сами. В 1 чаша обикновена вода разтваряме 1 равна чаена лъжичка морска сол.

Предозиране е невъзможно, разтворът може да се прилага при необходимост (силна хрема) и през половин час – по 3 – 4 капки във всяка ноздра.

За профилактика сутрин и вечер в двете ноздри се накапват по 2 – 3 капки от този разтвор. Идеята е, че с едно просто овлажняване на носната лигавица ще подобрим нейните функции.

В аптеките се продават и спрейове, съдържащи морска сол. Много са удобни за употреба.

Физиологичният разтвор може да се подсили с клеева тинктура. Пет капки клеева тинктура разтваряме в 10 мл физиологичен разтвор. Приложението е както на чистия физиологичен разтвор. Това е много важно лекарство, което бързо може да ликвидира хремата, ако се приложи в самото начало.

Спрете теча с клеева тинктура

Системното пиене на клеева тинктура предпазва от вирусни заболявания и грип. При локална употреба тя бързо ликвидира хремата, особено ако бъде уловена в самото ѝ начало. В аптеките се продава готова клеева тинктура, но може и лесно да се приготви. 30 г пчелен клей се нарязват и заливат със 100 мл чист етилов спирт от аптеката. Приема се по 1 – 2 капки на година живот. За предпазване при практически здрави деца е достатъчен и един прием. Така 3 годишното преди тръгване за детска градина ще получи 3 – 6 капки клеева тинктура, разтворена в сок, чай, супа. Ако детето е често боледуващо, по-добре да му се дава 2 – 3 пъти дневно от клеевата тинктура. Също така по-чести приеми са целесъобразни, когато се увеличи броят на боледуващите в групата на детето, особено когато се разрази грипна епидемия.

Друго изпитано средство е сокът от моркови, който е богат на каротин. Той увеличава количеството имуноглобулини тип А. Тези имуноглобулини подобряват местната защита на ниво лигавици и така силно намалява вероятността от хреми и техните усложнения.

Добре е всяка сутрин да се пие по чаша сок от моркови. На децата може да се дават и по 1 – 2 перли каротен (10 мг).

На вашето внимание

Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto