Новини

Мащерката е универсално лекарство

От известните 35 разновидности всички са лечебни

Мащерка
Мащерката е известна още като бабина душица, майчина душица, дива чубрица и овчарски босилек

Маслото от мащерка е важна съставка на коктейла за балсамиране на фараоните в Древен Египет, а билката – една от най-използваните във фитотерапията.

Мащерката, известна още като бабина душица, майчина душица, дива чубрица и овчарски босилек, е универсално лекарство за всякакви болежки. От известните 35 разновидности всички са лечебни.

Мащерката съдържа флавоноиди, сапонини, органични киселини, минерални соли, горчиви и дъбилни вещества, които имат антибактериално и противогъбично действие. Те успокояват бронхите и храносмилателната система и работят като мощни антиоксиданти.

Мащерката има силно изразено противовъзпалително и успокояващо действие, като същевременно подсилва имунната система. Билката помага при грип, възпаление на горните дихателни пътища, хроничен бронхит и бронхиална астма. Тя отпуска спазъма на бронхите, втечнява секрета и улеснява откашлянето. Препоръчва се при коклюш, защото успокоява сухата кашлица. Гаргара с билката има благоприятен ефект при възпаления на лигавицата на устата и гърлото.

С мащерка може да правите бани и компреси при заболявания на ставите, мускулите и радикулит. Компресите са ефикасни и при проблемна, мазна кожа и акне. Запарка от изсушената билка се прилага при обилно изпотяване на ръцете и краката.

Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto