Новини

30 мин. на слънце за тонус

2000 лукса светлина и активно движение спасяват от депресия

Светлина срещу депресия
Дефицитът на слънце се отразява пагубно не само на тялото, но и на духа

Златната есен за някои хора не е повод за щастие, а за тъга. Душата им отчита всеки дъждовен и облачен ден. Щом дневната светлина стане по-оскъдна, те изпадат в депресия. Може да се случи дори и с жизнерадостни и енергични по принцип хора. По това време на годината тонусът и работоспособността им падат, а те стават сънливи и апатични.

Едни чувстват постоянна умора, отчаяние и апатия. Трудно се концентрират, а нощем ги мъчи безсъние. Други стават по-нервни и раздразнителни, бързо избухват. Трети пък ги избива на ядене – повишения си апетит засищат предимно с въглехидратни храни.

Противодействието е светлина, движение и тонизиращи билкови отвари.

Всяко физическо натоварване – било то фитнес, джогинг, ходене или плуване, подобрява самочувствието, вдига тонуса и ободрява. При физическа активност се отварят допълнителни капиляри, подобрява се снабдяването с кислород, а заедно с това качеството на съня и всички жизнени функции. Това е основен принцип в медицината и биологията – щом кръвообращението е добро, организмът функционира добре и обратното. Затова вероятно сезонните депресии ни заклещват през октомври и ноември, когато физическата активност става вяла, защото прекарваме повече време у дома.

А дефицитът на слънце се отразява пагубно не само на тялото, но и на духа.

Той дава началото на потиснатост, меланхолия и даже депресии. През 1980 г. американският психиатър д-р Алфред Леви описва ефекта „зимна депресия“, която сега се счита за заболяване и е известна със съкращението SAD (Seasonal Affective Disorders). Той обяснява състоянието с недостига на слънчева светлина. Когато тя е недостатъчно, мозъкът не успява да изработи достатъчно серотонин – хормон на щастието, за сметка на това обаче се увеличава количеството на хормона на депрeсиите мелатонин. И резултатът е потиснатост, сънливост, апатия. Заедно с това надбъбрекът отделя повече кортизол, който силно потиска имунната система.

Това е предпоставка за лесни простуди и всякакви заболявания, които зачестяват през този сезон.

За да променим баланса в наша полза е достатъчно да прекарваме половин час дневно на открито.

Много медицински и биологични изследвания са доказали, че електрическото осветление може да компенсира недостига на слънце през есента и зимата, но само ако е достатъчно интензивно. На помощ могат да дойдат специални лампи, които излъчват пълния светлинен спектър. Осветеността, която дава електрическата лампа в бита, обичайно е 100 – 500 лукса, а на открито дори в мрачен ден е 1000 – 2000 лукса и повече. Достатъчно е да поседим до специалната лампа половин час сутрин, може да работим, да четем или да си пием чая, това ще е добър старт за деня.

Дъб и липа зареждат с енергия

От древността хората се „зареждат“ с енергия от дърветата. В наше време заниманието се практикува в Англия и Холандия – препоръчва се като терапия за сваляне на стреса и подобряване на настроението. И ние можем да последваме примера им за прогонване на депресията. Разхождайки се в парка или гората, можем да намерим дървета, зареждащи с енергия и оптимизъм – клен, липа, дъб, бреза, бор, смърч. Първо заставаме с лице към дървото и го поздравяваме. След това опираме гръб и го обхващаме с ръце. Трябва да се постараем да не мислим за нищо, да дишаме спокойно в продължение на 15 – 20 минути.

Порция бодрост с жълт кантарион

Жълтият кантарион е призната билка с изразено антидепресивно действие. Две – три супени лъжици от билката се запарват за 15 – 20 минути в 600 – 700 мл вряла вода. Този чай трябва да се пие продължително, минимум 2 седмици, за да се усети антидепресивното му действие. Напитката зарежда с тонус и разведрява. Усетите ли промяна в настроението обаче, продължете да я пиете, за да задържите ефекта. Чаят може да се подслажда, да се добавя лимонов сок. Същият резултат може да постигнете и с препарати от жълт кантарион като Есберикум например.

Комбинация от 3 билки

Една билкова комбинация успокоява и зарежда с оптимизъм. В равни части се смесват по 50 – 100 грама мащерка, върбинка, петопръстник. Билките се разбъркват добре. От сместа се вземат по 1 – 2 чаени лъжички и се запарват за 10 минути в чаша вряла вода. Запарката се прецежда. От нея могат да се изпиват по 3 – 4 чаши в продължение на целия ден.

Чай мате връща силите

Чаят мате е познат още от древни времена. Индианците са го пиели при продължителни и тежки преходи и трудно снабдяване с храна. Те добивали тонизиращата напитка от изсушените листа на вечнозеленото тропическо дърво падуб. Безспорното предимство на чая мате е, че той е чудесен и безвреден тоник, чието стимулиращо действие продължава 8 – 10 часа. Билката съкращава бавния сън и дава възможност за бързо възстановяване на организма. Тя чисти кръвта от отрови и понижава холестерола благодарение на съставката холин (вещество, необходимо за нормалната работа на черния дроб).

Една чаена лъжичка мате се запарва в чаша вряла вода. Оставя се да преседи 5 – 10 минути и може да се прецеди. От чая се пие в неограничено количество през целия ден.

Проф. Миланова: През последните години сезоните играят все по-малка роля, защото климатът се променя

Тази есен топлото време се задържа по-дълго, слънцето блести по-ярко и продължително. Това обаче не затвори капана на сезонните депресии. Той дебне и през ноември щраква в клещите си голям процент от хората, податливи на тъгата. И въпреки слънцето те изпадат в мрачно настроение, полазват ги сиви мисли. Прости неща, които са им носили радост, изведнъж губят значение. Сънят им става тревожен. Събуждането не носи радост. Калните тонове се размиват към 11 часа сутрин, но към 17 ч. настроението отново помръква и се възцарява апатията. Апетитът пада, сексуалният ищах секва. Работата не спори. Човек няма желание да се захване с каквото и да е.

Близки и приятели опитват да помогнат с типично българския съвет „стегни се“. Агитират за повече активност и положителни емоции.

„Този съвет не работи. По-добре да се потърси помощ от специалист, ако пет от изброените симптоми са налице. Защото вероятно става дума за депресия. Тогава призивът „стегни се“ не само не върши работа, а напротив – вреди“, обяснява проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия в Александровска болница.

„По-разумно е тези хора не да се „стягат“, а да се отпуснат. В тези месеци на годината да не си поставят спешни задачи. Да пренаредят плановете си така, че сроковете да не ги притискат и да не им създават допълнително напрежение. И „това трябва на всяка цена да го свърша“ да отстъпи място и да се замени с вътрешно убеждение, че може и да почака. По-добре е да прередим задачите си, да извадим напред наистина неотложните.

„Дали е есен или е пролет като че ли няма особено значение. През последните години сезоните играят все по-малка роля. Вероятно защото и климатът се промени. Едно време знаехме, че пролет и есен има повече случаи на депресия. Сега не е точно така. Тази година пикът при нас беше преди месец – в клиниката имаше само депресии. Сега картината е шарена – казва проф. Миланова и обяснява по-подробно: – Есенната депресия е типична за нашите географски ширини и по това време на годината много хора усещат спад на тонуса и на общото настроение.

Смята се, че есенната депресия като сезонно афективно разстройство има пик през октомври – ноември.

Дължи се на по-късия ден и оскъдното слънчевото греене, което е отговорно за мелатонин-серотонина. От друга страна, кожата ни синтезира по-малко витамин Д, което пък ни прави по-чувствителни и изнервени. Мелатонинът е важен за регулиране на циркадните ритми в човешкото тяло – той отговаря за телесната температура, за съня и глада“, обяснява проф. Миланова.

Затова и симптомите на есенната депресия засягат базови неща като сън – продължителност, качество; активност, апетит.

И колкото и силно да блести слънцето, в душата е мрак.

Водещи са генетичните фактори. Обикновено в рода на хора с депресия има и други с психични нарушения – особено с биполярно афективно разстройство и тревожност.

Преди седмица водещи американски учени съобщиха, че депресията се наследява.

Ако бащата страда от депресия, рискът детето да има проблем с емоциите и поведението е 70%.

Не бива обаче да виним единствено гените. Много биологични и социални фактори също са от значение.

Жените боледуват 2 пъти по-често. Депресията обаче няма „предпочитания“ – нито към пол, нито към възраст, която напоследък се снижава, нито към професия. Истина е, че безработните по-често стават нейна жертва, но историята предлага примери на реализирани и успешни хора, които са били в клещите ѝ, като Антъни Хопкинс, Елтън Джон, Холи Бери, Харисън Форд, Юнона Райдър и много други.

„Депресията се дължи на базисни нарушения. Те не идват само от личността. Взаимоотношенията на всички вътрешни невротрансмитери и съотношението мелатонин – серототин се нарушават. Затова се стига до това състояние, което е болестно“, разказва националният консултант по психиатрия.

Хората, които са зрели и познават себе си, знаят как да намалят негативите и да не изпаднат в безпомощно състояние. „Моят съвет е, ако човек е потиснат, без тонус и желание за каквото и да е, да не си поставя непосилни задачи, да не си казва „трябва да го свърша на всяка цена“, а да го отложи за по-късно. Добре е човек да се освободи вътрешно и да няма големи очаквания. Ако познава себе си, той ще може да направи баланс“, съветва проф. Миланова.

В този период на годината ни е нужна повече светлина, затова трябва да използваме всяка възможност да сме навън, на открито. Особено когато слънцето е най-силно.

Вместо калорични и сладки храни да ядем повече зеленчуци, прясно изцедени сокове, риба, пиле, които са богати на витамини и особено на витамин Д.

Нужно ни е и повече движение и разходки, които ще стимулират целия организъм.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов, Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Mario Alberto Magallanes Trejo
Снимка:

SXC