Новини

Женшен и родиола пъдят настинките

Започнете деня с 40 – 50 капки настойка от елеутерокок

На прехода към есенното влажно, студено и мъгливо време простудите зачестяват. И естествено след себе си те повличат усложненията – упорити хреми, бронхити, ангини и т.н. Най-добре е да се предпазим от леките настинки, за да не теглим последствията от техните усложнения.

Имунолозите предлагат 3 прости начина за поддържане на имунитета през есента. Два от тях се отнасят до лекарства от природата, а третият до нашата организация.

Препоръка № 1 е насочена към естественото засилване на съпротивителните сили на организма. Това става с адаптогените. Тe са растения, които повишават устойчивостта на организма, когато той е поставен в тежки условия за живот и труд – прекалено горещо, прекалено студено, голяма надморска височина, физическо претоварване, психически стрес и т.н. Могат да се намерят настойки и екстракти в таблетки и други форми от женшен, елеутерокок (сибирски женшен), китайски лимонник, розова родиола. И защото тези растения имат тонизиращ ефект, най-добре е те да се приемат сутрин и по пладне. Например денят ни ще започне с 40-50 капки настойка от елеутерокок и 1-2 часа след обедното хранене за поддържане на тонуса и работоспособността ще приемем още 40-50 капки. Освен че подкрепят имунната система, адаптогените подобряват паметта и концентрацията.

Към вече изброените растения трябва да се добави и ехинацеята. Тя няма тонизиращия ефект на растенията от семейството на женшена, но има много добри имуномодулиращи свойства. За да бъде максимално ефективна употребата й, редно е да се приема известно време и да се правят паузи. Например 6 седмици се взема ехинацея, след това 3 седмици – не. Възрастните пият 2 пъти дневно по 20-30 капки 6 седмици, 3 седмици правят почивка. Децата получават 2 пъти дневно по 10-15 капки. Подробности за дозирането има в придружаващите листовки.

Към адаптогените принадлежи и върбинката. А нейното действие може да се засили, ако приготвим комбиниран чай. Смесват се равни части, примерно по 50 г върбинка, жълт кантарион, петопръстник, бабини зъби, листа от ягода. Три супени лъжици от сместа се запарват в един литър вряла вода. След като изстине и се прецеди, чаят може да се пие вместо вода.

Листата на върбинката са назъбени, приличат на дъбовите, затова на времето вярвали, че зарежда с енергия. Билката действително тонизира - удвоява силите за работа и всичко се завърта на високи обороти. Тази комбинация е много подходяща за хората склонни към сезонни депресии.

Спорт и чист въздух тонизират

Режимът е важен във всеки сезон, особено когато изискванията към организма са повишени. Хранене, сън и почивка гарантират възстановяване и зареждане със сили.

Само когато спим, тялото ни произвежда растежен хормон. При децата той осигурява растежа, а при завършен растеж, той подпомага на тялото да се възстанови.

Вече е и научно доказан факт, че половин час ежедневно лек спорт понижава риска от развитие на рак. Така че тези, които искат да останат здрави до пролетта, трябва да намерят поне половин час за лека гимнастика или за разходки. Когато отиваме на работа с обществен транспорт, можем да пропуснем 2 спирки и да изходим разстоянието с бърз ход. Освен че ще раздвижим кръвта и ще се сгреем, ще активираме ефективно имунната си система.

Дневната светлина е важен имуноукрепващ фактор. Тя стимулира епифизната жлеза, а нейната добра функция гарантира добър имунитет и спасява от депресия.

Люти чушки и пипер засилват кръвообращението

Подправките засилват кръвообращението в устата и носоглътката. Затова са сред най-добрите естествени начини за активизиране на защитните сили. Подобреното кръвообращение засилва локалния имунитет на мястото, където се осъществява срещата с патогенните вируси и бактерии и така не се дава възможност за нахлуването им в тялото ни.

Пресни люти чушки може да се накълцат ситно и се добавят към салата от зеле. Лют червен пипер е подходяща подправка за ястията и салатите.

Друга подходяща подправка за преходния сезон е черният пипер.

Добра дневна доза е 1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер. При започнала настинка се приготвя греяно вино. А, за да се постигне по-добро загряване, за загряване и изпотяване и се подсилва с черен пипер. 200-300 мл червено вино се загрява, но не трябва да прекипява. Добавя се 1/2-1 супена лъжица мед, разбърква се, за да се стопи, и накрая се наръсва с черен пипер. Пие се топло. Това е отлична възможност за сгряване, когато сме мръзнали навън.

Джинджифил и карамфил убиват вирусите

Карамфилът е подправка с мощни бактерицидни свойства. От него се изолира евгенол, който и до днес се употребява в стоматологията. Най-простото е да се сдъвчат няколко сушени цветчета карамфил през деня. Между другото тази подправка има отличен ефект при лош дъх от устата. Може да се приготви и запарка. Две цветчета се запарват в 150 мл вряла вода 1,5-2 часа. Чаят може да се прецеди и да се използва за гаргара и изплакване на устата няколко пъти през деня. Това е много подходяща за хора, чиято работа е свързана с много хора – касиери, продавачи и т.н.

Джинджифилът може да се дъвче или да се свари на чай. Ако предпочитаме суров, се взема малко – колкото грахово зърно и бавно се дъвче. Смлян джинджифил може да се добавя в билковия чай. Естествено може да се добавя към ястия и салати. Другата безценна помощ в този сезон може да дойде от чесъна. Системната употреба на чесън по 4-5 скилидки дневно надеждно ни защитава от грип и простуди.

Системното пиене на морковен сок (богат на каротин) е важна подкрепа за подобряване на устойчивостта ни към инфекции. Освен това пресните салати, плодове и зеленчуци, които са важен източник на минерали, микроелементи и ензими, образно казано, въоръжават имунната система с ефективни оръжия.

Една важна препоръка е през този сезон да избягваме пържените храни и да се храним здравословно. Пържените храни натоварват стомаха, често причиняват гастрит и силно затрудняват усвояването на белтъчните храни, които са важни за имунната система.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

© Gita Kulinica | Dreamstime.com