Новини

ТЕЛК плаща пенсиите на инвалиди менте

Едно от четири решения на ТЕЛК пада след обжалване на НОИ

Място за паркиране за инвалиди
Инвалидите имат право на 12 различни бонуса

Лекарите от ТЕЛК и НЕЛК ще връщат от джоба си изплатените обезщетения или пенсии за инвалидност, ако диагнозата им бъде оспорена или административен орган или административен съд промени преценката им. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, които влизат в сила от 1 януари.

Националният осигурителен институт вече ще проверява всички кандидати за инвалидна пенсия. Той ще контролира експертните решения на ТЕЛК за признати над 50% неработоспособност. Според закона само тогава човек може да разчита да получи инвалидна пенсия.

Д-р Николай Томов, който отговаря за медицинската експертиза в НОИ, пояснява, че досега на проверка са подлагани към 40% от всички решения през годината. Става дума за новоосвидетелстваните инвалиди, които се включват за първи път в системата, и онези, които вдигат процента на неработоспособността си, което е свързано и с промяна в размера на пенсията.

Сега вече институтът ще контролира към 60% от решенията на ТЕЛК, показват сметките на здравните експерти. Според д-р Николай Томов всяка четвърта инвалидна пенсия, която е обжалвана от НОИ, пада. Статистиката показва, че само през миналата година през 98-те ТЕЛК-а в страната са минали към 180 000 човека, като от тях под 80 000 са подлежали на проверка от осигурителя. През деветте месеца на миналата година са обжалвани около 2% от тях. НЕЛК вече е върнал с решение 603 случая. Една четвърт от мераклиите изобщо са загубили правото на пенсия, понеже или са били признати за напълно здрави, или неработоспособността им е паднала под 50%. Останалите масово са слезли в по-ниска категория увреждане.

Според д-р Николай Томов така са спестени стотици хиляди левове не само на осигурителя, но и на социалното подпомагане. Понеже инвалидите освен пенсия имат право на интеграционна добавка, годишна винетка, карта за градски транспорт, общо 12 различни бонуса.

Самата инвалидна пенсия е процент от обичайната, но в масовите случаи варира от 115 до 156 лв., ако е отпусната поради общо заболяване, и от 136 до 170 лв., ако е заради професионално. Самите доктори пресметнаха, че при грешка ще трябва да връщат от 2000 до 6000 лв. По досегашния закон сумата възстановяваше самият пациент.

В ТЕЛК лекарите работят по документи, твърди Минчо Коралски, който е шеф на Агенцията за хората с увреждания. Ако се оплакваш от инсулт, те не ти отварят черепа, за да проверят, а само преглеждат изследванията и диагнозата, която лекуващите лекари са поставили. Затова подобна мярка може само да откаже докторите да си гледат работата както трябва и ще се обърне срещу хората. Според Минчо Коралски във Великобритания признатите инвалиди са към 20% от всички пенсионери, а средно в ЕС те са към 16%. У нас въпреки всеобщото мнение, че инвалидите ни са твърде много, числото им е под 10%, смята той. Д-р Томов обаче напомня, че медицината все пак е наука и докторите в комисията могат да разпознаят всяко заболяване.

Чака се години за преглед

И преди промяната докторите трудно се съгласяваха да работят в лекарската експертиза. Заради това в някои от ТЕЛК-овете, например за очни болести, пациентите чакат до 4 години за освидетелстване.

Причината е, че законът не позволява на лекарите, които се трудят в комисиите, да работят и със здравната каса. Така той ги обрича на ниски доходи заради малките заплати и повечето от тях изобщо отказват подобни оферти.

В няколко дискусии през миналата година за усъвършенстване на системата настоятелно се предлагаше да отпадне това ограничение, за да се спести ходенето по мъките на болните хора.

До октомври Агенцията за хората с увреждания трябва да завърши регистъра, в който ще бъдат вписани всички инвалиди у нас. А здравното министерство ще трябва да свърже всички ТЕЛК и НЕЛК в една единна мрежа, достъпна и за НОИ. За това получиха близо 3 млн. евро от ЕС.

Автор(и): Соня Ангелова
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Gabriel Doyle
Снимка:

SXC