Новини

Купете си два размера сутиени

Избирайте памучни, които да стоят хлабаво, съветва д-р Маргарита Николова от АГ болница „Шейново“

Грижата за бюста е важна не само за самочувствието, но и за здравето. Немалко млади дами дават приоритет на първото. Те са готови да си сложат импланти, за да впечатляват мачовците с форми или пък да се прищипнат в сутиен с банели, за да изглеждат гърдите им стегнати като камък.
 
Крутите мерки за естетическа красота обаче могат да навредят, предупреждава д-р Маргарита Николова, специалист по изследване на млечната жлеза във Втора АГ болница „Шейново“. Според нея жените трябва да разчитат на естествената си красота и да избягват поставянето на импланти. Ако все пак решат да си помпат по-голям бюст, трябва да настояват за импланти под мускулатурата на гърдите. Ако подплънките се сложат в досег с паренхима, може да се провокира здравословен проблем.
 
Носенето на тесен сутиен е изкуство, казва лекарката. Поддържащата дреха трябва да бъде от естествена материя и да стои хлабаво, за да не спира кръвотока.

Модерни амазонки избягват сутиена в горещините, но по-добре да не го правят. За гърдите е полезно да имат поддръжка, тъй като са външен орган и са подвластни на земното притегляне, отбелязва д-р Николова. Без сутиен гърдите увисват надолу и по този начин се отдалечават от гръдната стена. Това се отразява зле на кръвния и лимфния обмен в сексапилните сфери.

По-атрактивни жени се оплакват, че седмица преди менструалния цикъл бюстът им се увеличава и сутиенът им отеснява. Тъй като врязването на плата в тялото се отразява неблагоприятно, е препоръчително едрогърдите дами да разполагат с по-голям размер сутиен за тези случаи, съветва д-р Николова. В крайна сметка не е толкова трудно в гардероба да има чашки с по-малък и по-голям номер, коментира специалистката по рентгенология.

Как се поддържа здрав бюст? Първото условие е жената да си прави редовен самоконтрол с помощта на палпаторно опипване на гърдите. Ако има съмнение за нещо нередно, трябва да се консултира със специалист. Лекарят също започва от палпаторния преглед. "Много важен е и общият поглед върху гърдите и тялото", обяснява д-р Николова. Трябва да се следи за издайнически знаци - дали зърната са на еднаква височина има ли зачервяване по тях, има ли промени на кожата и мамилите и пр. "Следващата стъпка е преглед с ехограф, който при нас струва 30 лв.", уточни специалистката. Тя сподели, че много жени напирали да си правят мамографско изследване, но този метод би трябвало да се използва при определени показания. Мамографията под 40-годишна възраст се прави по преценка на лекаря в случай, че има нещо съмнително. Мамографското изследване в "Шейново" излиза 40 лв. "Мамографът не е панацея - понякога хващам много малки бучки с помощта на ехограф, които на мамографския апарат не се показват", сподели лекарката. Когато се наложи да се направят едновременно ехографско и мамологично изследване, пациентите заплащат само 40 лв.

Жени, които имат в рода си болни от рак по майчина линия, трябва да започнат да си правят профилактичен преглед при специалист веднъж годишно след 25-ия си рожден ден, натъртва д-р Николова. У нас в Националната генетична лаборатория се прави модерно генетично изследване, което показва дали момичето е наследило проблема от майка си, баба си или леля си. Тестът не е по джоба на всеки - струва около 4000 лв.

Защо ракът да се предава по майчина линия? Тъй като се дължи на увреждане на специфичен елемент на Х-хромозомата, обяснява д-р Николова. От тази година специална програма на здравната каса осигурява безплатен мамографски преглед през 2 години на жените между 50 и 69-годишна възраст, които са здравноосигурени. Когато се открият новообразувания, трябва да се направи биопсия, за да се разбере дали са доброкачествени или злокачествени. Около 3200 българки годишно разбират, че имат опасна бучка на гърдата, сочат данните на Националния раков регистър. Туморите при младите жени са "естрогенов" тип и са по-опасни. Тъй като се дължат на усиленото производство на хормоните естроген и прогестерон и са по-агресивни, обикновено се развиват бурно и метастазират. При жените над 60 години се получават "възрастови" карциноми, които се развиват по-бавно и са по-благоприятни, защото се локализират на едно място, обясни специалистката.

Автор(и): Румяна Милева
Източник:

Стандарт

Реклама