Билки и билкови сборове

Босилек – Ocimum basilicum L.

Семейство

Устноцветни – Lamiaceae (Labiatae)

Описание

Едногодишно тревисто растение с характерен аромат. Стъблото е 20 – 60 см високо, четириръбесто, разклонено от основата. Листата са срещуположни, с дълги дръжки, яйцевидни, 3 – 5 см дълги и 2 – 2.5 см широки, почти целокрайни или с редки зъбчета. Съцветието е прекъснато класовидно, образувано от малкоцветни прешлени. Цветовете са бели, по-рядко розови. Тичинките стърчат навън от венчето. Плодът след узряване се разпада на 4 черно-кафяви орехчета. Цъфти през юли и август.

Разпространение

Отглежда се из градините като декоративно растение и подправка. Отечеството му е Азия.

Употребяема част

Използва се цъфтящата надземна част (Herba Basilici), отрязана на около 20 см от върха, без долните одървенели части на стъблото.

Действие

Противовъзпалително, спазмолитично, апетитовъзбуждащо и други действия, които се дължат на етеричното масло.

Приложение

Билката се употребява за възбуждане на апетита, за лечение на хронични колити, гастрити и ентерити (особено придружени от колики). Намира приложение и при кашлица и бронхиална астма. Препоръчва се при възпаление на пикочните пътища, при зъбобол, хрема, ангина. Дрогата влиза в състава на препарати за лечение на кашлица, чревни колики и др. В големи количества може да предизвика отравяне.

Начин на употреба

Прилага се под формата на отвара от 1 – 2 чаени лъжички билка на 250 см3 вода, която се изпива за 1 ден.

На вашето внимание

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари