Билки и билкови сборове

Босилек – Ocimum basilicum L.

Семейство

Устноцветни – Lamiaceae (Labiatae)

Описание

Едногодишно тревисто растение с характерен аромат. Стъблото е 20 – 60 см високо, четириръбесто, разклонено от основата. Листата са срещуположни, с дълги дръжки, яйцевидни, 3 – 5 см дълги и 2 – 2.5 см широки, почти целокрайни или с редки зъбчета. Съцветието е прекъснато класовидно, образувано от малкоцветни прешлени. Цветовете са бели, по-рядко розови. Тичинките стърчат навън от венчето. Плодът след узряване се разпада на 4 черно-кафяви орехчета. Цъфти през юли и август.

Разпространение

Отглежда се из градините като декоративно растение и подправка. Отечеството му е Азия.

Употребяема част

Използва се цъфтящата надземна част (Herba Basilici), отрязана на около 20 см от върха, без долните одървенели части на стъблото.

Действие

Противовъзпалително, спазмолитично, апетитовъзбуждащо и други действия, които се дължат на етеричното масло.

Приложение

Билката се употребява за възбуждане на апетита, за лечение на хронични колити, гастрити и ентерити (особено придружени от колики). Намира приложение и при кашлица и бронхиална астма. Препоръчва се при възпаление на пикочните пътища, при зъбобол, хрема, ангина. Дрогата влиза в състава на препарати за лечение на кашлица, чревни колики и др. В големи количества може да предизвика отравяне.

Начин на употреба

Прилага се под формата на отвара от 1 – 2 чаени лъжички билка на 250 см3 вода, която се изпива за 1 ден.

На вашето внимание

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари