Билки и билкови сборове

Трабузан (бабини зъби) – Tribulus terrestris L.

Семейство

Зигофилови – Zygophyllaceae

Описание

Едногодишно тревисто растение с многобройни тънки, разклонени, пълзящи стъбла, дълги 10 – 60 см, покрити с власинки. Листата са чифтоперести, срещуположни, 3 – 5 см дълги и 1.5 – 2 см широки, елипсовидни, несиметрични в основата, покрити с белезникави власинки. Цветовете са дребни, единични, разположени в пазвите на листата, с петлистна чашка и венче. Венчелистчетата са обагрени лимоненожълто. Тичинките са 10. Яйчникът е петгнезден. Плодът се разпада след узряване на 5 покрити с остри шипове орехчета. Цъфти и образува плодове през юли – октомври.

Разпространение

Расте по песъчливи и каменливи места, като плевел из лозята и други окопни култури и край пътищата. Среща се навсякъде в по-топлите части на страната.

Употребяема част

Използва се надземната част (Herba Tribulus terrestris), отрязана по време на цъфтене.

Действие

Стимулиращо половата сфера, диуретично, лаксативно и противогъбично действие. Повишава киселинността на стомашния сок.

Приложение

При импотенция, стерилитет и хипертрофия на простатата, под формата на препарата Трибестан (Tribestan). Дрогата има добро диуретично действие при камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур.

Начин на употреба

Приготвя се течен екстракт, който се пие по 15 см3 3 пъти дневно при бъбречни заболявания, импотенция и стерилитет.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Терапевтична класификация на билките

Коментари