Билки и билкови сборове

Червена боровинка – Vaccinium vitis-idaea L.

Семейство

Пиренови – Ericaceae

Описание

Вечнозелен малък полухраст, висок до 40 см, с изправено стъбло. Листата са елипсовидни, целокрайни, кожести, отгоре тъмнозелени, отдолу светлозелени с тъмни точици. Цветовете са звънчевидни, бледорозови и са събрани в групи. Плодовете след узряване са червени сочни ягоди. Цъфти през първата половина на лятото.

Разпространение

Расте по каменливи поляни и из иглолистните гори на Централна и Западна Стара планина, Родопите, Рила и Витоша.

Употребяема част

За лечебна цел се събират листата (Folia Vitis-idaea), които след изсушаване са овално елипсовидни, с подвит надолу ръб и с тъмни точици (жлези) по долната повърхност. Събират се преди или пo времe на цъфтенето, като се отрязва с нож или сърп облистената надземна част, суши се, след което се отделят листата чрез изчукване. Да не се събират почервенели или почернели листа. При бpaнe да не се смесва с мечото грозде, което има клиновидно стеснени към основата листа, без точици от долната страна.

Приложение

Листата на червената боровинка се използват при възпаление и камъни в пикочните пътища като пикочогонно и протизовъзпалително средство.

Начин на употреба

Прилага се отвара от 3 – 4 чаени лъжички нарязани листа в 250 см3 вода, които се варят 15 мин. Изпива се на порции за 1 ден.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари