Билки и билкови сборове

Билкови чайове за лечение на заболявания на дихателната система

Лекарствени сборове или чайове – species, могат да се получат в готов пакетиран вид от билковите аптеки и от аптеките с билкови сектори.

Те могат да бъдат приготвени и самостоятелно по следния начин: Растителните части се надробяват поотделно, като листата, стръковете и корите се нарязват на дребни части, а кожестите листа (напр. мечо грозде) се превръщат в едър прах. Корените и коренищата се режат или се надробяват. Плодовете и семената се смилат или се оставят цели. Цветовете и дребните цветни кошнички се използват цели. След това се претеглят необходимите количества от всяка растителна част съобразно предписанието или рецептата и се смесват внимателно и равномерно с лопатка върху чиста хартия или в подходящ съд. Така приготвеният чай трябва да представлява еднородна смес.

Чайове, съдържащи ароматни билки, се съхраняват в тенекиени кутии.

Използвани съкращения:

  • Cortex – Cort. – кора
  • Flores – Fl. – цветове
  • Folia – Fol. – листа
  • Fructus – Fr. – плодове
  • Gemmae – Gem. – пъпки
  • Herba – Hb. – трева, стрък
  • Legumina – Leg. – боб, бобове
  • Lichen – Lich. – лишей
  • Radix – Rad. – корен
  • Rhizoma – Rhiz. – коренище
  • Semen – Sem. – семе
  • Stipites – Stip. – дръжки
  • Tubera – Tub. – грудки
  • Turiones – Tur. – връхчета

Приготвените чайове могат да се употребяват като запарка или отвара за вътрешна или външна (гаргара, бани на краката, промивки) употреба.

Тъй като лечението с билки се прилага предимно при хронични заболявания, те се употребяват обикновено доста продължително време – един, два и дори повече месеца. При такива случаи се препоръчва след всеки месец на лечение с билки да се прави почивка от една – две седмици.

При някои заболявания се препоръчва сменяща се терапия със сходни по действие, но различни лечебни растения – при бъбречни заболявания, при запек и др.

Ако се налага приготвените в домашни условия лекарства да се подсладят, това трябва да се прави непосредствено преди изпиването на дневната доза. Употребяват се обикновено захарен сироп или мед.

Чай при простудни заболявания (Species Common Cold)
Rp. Hb. Thymi serpylli (стръкове от мащерка) 20.0
Hb. Origani (стръкове от риган) 15.0
Rad. Inulae (корени от бял оман) 20.0
Hb. Hyperici (стръкове от звъника) 10.0
Fl. Primulae (цветове от иглика) 10.0
Fol. Farfarae (листа от подбел) 20.0
Fol. Menthae piperitae (листа от мента) 5.0

Начин на употреба. Три супени лъжици смес се залива с 600 см3 вряща вода. След 10 – 15 мин чаят се прецежда и се изпива подсладен с мед на 3 пъти за един ден.

 
Rp. Fr. Rubi idaei (плодове от малина) 40.0
Fol. Farfarae (листа от подбел) 40.0
Hb. Origani (стръкове от риган) 20.0

Приложение. Прилага се при възпалителни заболявания на дихателните пътища с повишена температура.

Начин на употреба. Две супени лъжици смес се запарва с 500 см3 вряща вода. Чаят се вари 5 мин. Прецежда се и се пие топъл.

 
Чай при кашлица (Species Antitussivae)
Rp. Hb. Thymi serpylli (стръкове от мащерка) 20.0
Hb. Origani (стръкове от риган) 20.0
Fol. Plantaginis majoris (листа от широколист жиловлек) 20.0
Fr. Anisi (плодове от анасон) 20.0
Fol. Menthae piperitae (листа от мента) 20.0

Приложение. Прилага се при възпалителни процеси на горните дихателни пътища.

Начин на употреба. Една супена лъжица смес се залива със 100 см3 вряща вода. Оставя се да кисне 10 мин. Чаят се пие топъл. Дневната доза е 3 чая.

 
Rp. Fl. Sambuci nigri (цвят от черен бъз) 40.0
Fl. Tiliae (цвят от липа) 30.0
Fl. Chamomillae (цвят от лайка) 30.0

Приложение. Чай с потогонно, противовъзпалително, секретолитично и диуретично действие.

Начин на употреба. Две чаени лъжички смес се запарва с 250 см3 вряща вода. Чаят се прецежда след 20 мин. Пие се топъл на глътки. Изпиват се 3 чая дневно.

 
Чай против кашлица (Species Antitussivae)
Rp. Hb. Thymi serpylli (стръкове от мащерка) 20.0
Fol. Farfarae (листа от подбел) 20.0
Hb. Pulmonariae (стръкове от медуница) 20.0
Rad. Althaeae (корени от ружа) 20.0
Fl. Sambuci nigri (цвят от черен бъз) 20.0
Rad. Liquiritiae (корени от сладък корен) 20.0
Rad. Primulae (корени от иглика) 20.0
Fl. Verbasci (цвят от лопен) 10.0

Приложение. Прилага се при остър трахеобронхит, хроничен бронхит с гъсти секрети, белодробен емфизем.

Начин на употреба. Една супена лъжица смес се залива с 250 см3 вряща вода. Оставя се да се запари 20 мин. Чаят се пие топъл, подсладен с мед или с небет-шекер. Дневната доза е 4 чая.

 
Гръден чай (Species pectorales)
Rp. Fol. Plantaginis lanceolatae (листа от теснолист жиловлек) 20.0
Fl. Verbasci (цвят от лопен) 10.0
Fl. Rhoeados (цвят от див мак) 20.0
Fol. Farfarae (листа от подбел) 20.0
Fl. Malvae (цвят от слез) 20.0
Fr. Foeniculi (плод от резене) 20.0
Lichen Islandicus (исландски лишей) 20.0
Rad. Althaeae (корени от ружа) 20.0
Rad. Inulae (корени от бял оман) 20.0
Rhiz. Polypodii (коренища от сладка папрат) 20.0
Fl. Crataegi cum folia (цвят с листа от глог) 30.0

Приложение. Прилага се при бронхити и възпаления на горните дихателни пътища.

Начин на употреба. Три супени лъжици смес се запарва в 600 см3 вряща вода. Чаят се изпива след ядене на три пъти за един ден.

 
Rp. Fol. Farfarae (листа от подбел) 20.0
Fol. Salviae (листа от градински чай) 10.0
Fl. Crataegi (цветове от глог) 10.0
Rad. Liquiritiae (корени от сладник) 5.0
Fl. Pseudoacaciae (цветове от бяла акация) 10.0
Hb. Hyperici (стръкове от жълт кантарион) 10.0
Hb. Leonuri (стръкове от дяволска уста) 10.0
Fol. Marrubii (листа от пчелник) 10.0
Fol. Menthae piperitae (листа от мента) 10.0
Hb. Thymi serpylli (стръкове от мащерка) 10.0

Приложение. Прилага се при бронхиална астма, хроничен спастичен бронхит и др.

Начин на употреба. Три супени лъжици смес се запарва със 750 см3 вряща вода. След 10 мин чаят се прецежда. Пие се по 2 – 3 чаени чаши чай дневно.

 
Rp. Fl. Primulae (цвят от иглика) 5.0
Fl. Verbasci (цвят от лопен) 5.0
Fol. Farfarae (листа от подбел) 20.0
Fol. Plantaginis majaris (листа от широколист жиловлек) 20.0
Hb. Thymi serpylli (стръкове от мащерка) 5.0
Rad. Inulae (корени от бял оман) 5.0
Fol. Menthae (листа от мента) 10.0
Rad. Althaeae (корени от ружа) 20.0
Rad. Liquiritia (корени от сладник) 5.0

Приложение. Билкова смес с отхранващо, спазмолитично и противомикробно действие. Прилага се при остри и хронични бронхити.

Начин на употреба. Три супена лъжици смес се залива със 750 см3 вряща вода. След 15 мин чаят се прецежда. Пие се студен на 3 пъти за един ден.

 
Rp. Hb. Salviae (стръкове от градински чай) 10.0
Rad. Althaeae (корени от ружа) 10.0
Hb. Thymi serpylli (стръкове от мащерка) 10.0
Hb. Urticae (стръкове от коприва) 5.0
Fl. Verbasci (цвят or лопен) 5.0
Hb. Origani (стръкове от риган) 10.0
Fl. Sambuci nigri (цвят от черен бъз) 5.0
Fol. Farfarae (листа от подбел) 20.0
Fr. Anisi (плод от анасон) 5.0
Fr. Foeniculi (плод от резене) 5.0
Rad. Liquiritiae (корени от сладък корен) 6.0

Приложение. Билковата смес има отхрачващо, спазмолитично и антисептично действие. Прилага се при остри и хронични бронхити.

Начин на употреба. Една чаена лъжичка смес се залива с 250 см3 вряща вода. След 15 мин се прецежда. Пие се топъл чай 3 пъти дневно.

 
Rp. Fol. Althaeae (листа от ружа) 10.0
Fol. Farfarae (листа от подбел) 10.0
Fr. Foeniculi (плод от резене) 5.0
Hb. Meliloti (стръкове от комунига) 5.0
Hb. Hyssopi (стръкове от исоп) 25.0
Hb. Origani (стръкове от риган) 10.0
Fol. Plantaginis lanceolatae (листа от теснолист жиловлек) 10.0
Hb. Pulmonariae (стръкове от медуница) 5.0
Fl. Verbasci (цвят от лопен) 5.0
Hb. Thymi serpylli (стръкове от мащерка) 10.0
Hb. Veronicae (стръкове от великденче) 10.0
Fol. Malvae (листа от слез) 5.0

Приложение. Комбиниран чай с отхрачващо, бронхолитично и успокояващо действие. Прилага се при бронхити, кашлица.

Начин на употреба. Три супени лъжици смес се попарва със 750 см3 вряща вода. След 1 час чаят се прецежда, подслажда се с мед и се пие по 1 чаша 3 пъти дневно.

Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!