Билки и билкови сборове

Билките при козметични дефекти на кожата

Суха кожа на лицето

При суха кожа се използват растения, които съдържат етерични масла – листа от маточина и мента, цветове от лайка, цветове и листа от мащерка, корени и плодчета от магданоз и др. Обикновено те се комбинират с растения, които съдържат слузни вещества – слез, лопен, подбел, корени от медицинска ружа, семена от плода на дюлята и др.

Със сока от растенията се намазва лицето или се поставят компреси. Достатъчно е такива процедури да се правят през ден, по 1 път дневно, общо 10 пъти.

С билките се правят и парни бани на лицето. Препоръчва се парна баня, приготвена от 1 супена лъжица билкова смес от лайка, маточина, копър, лавандула, подбел и невен по равни части. С такава парна баня се почистват добре черните и белите точки по кожата. Кожата на лицето може да бъде освежена с лосиони от лайка (2 супени лъжици цвят се вари 10 мин в 250 см3 вода), венечни листа на мак (2 супени лъжици листа се накисват в 250 см3 вряща вода за 1 час). С получените запарки лицето се измива 2 – 3 пъти на ден.

Запарките от посочените в началото билки могат да се приемат вътрешно и да се използват за маски на лицето (обикновено смесени със сварено ленено семе). Сухата кожа на лицето се повлиява добре от много билкови маски. Например:

 1. От овесени ядки – 2 супени лъжици ядки се варят 15 мин със 100 см3 мляко или вода. След като сместа изстине, се добавя 1 лъжица мед. Кашата се поставя топла върху лицето и стои 20 мин.
 2. От тиква – 2 супени лъжици сварена тиква се смесва с 1 супена лъжица растително масло. Сместа се нанася върху кожата на лицето и престоява 20 мин.
 3. От моркови – 2 настъргани моркова, смесени с 1 чаена лъжичка мляко или олио и малко разбит белтък от яйце (при желание може да се прибави и нишесте), се нанасят върху лицето и престояват 30 мин.
 4. От ябълки – 1 дребно настъргана ябълка се смесва с 1 чаена лъжичка растително масло, мляко или сметана. Нанася се върху лицето и престоява 20 мин.
 5. От краставици – ситно настъргана краставица с няколко капки лимонов сок се използва за намазване на лицето и врата. След 20 мин сместа се изтрива, без да се измива лицето.

Под формата на лосиони и маски могат да се използват много други плодове и зеленчуци.

Мазна кожа

В такива случаи се препоръчват следните билки: цвят от бял равнец, градински чай, хмел, чувен, конски кестен, теменуга, невен и др. Билките се прилагат най-често под формата на запарки.

По-добре е да се използват няколко билки, например по 1 чаена лъжичка от три или четири от изброените билки се поставят в 250 см3 вода и се варят 15 мин. Със запарката се правят компреси. Тя може да се използва и за маска, като към нея се прибави нишесте или мляко на прах. Маската се нанася върху кожата на лицето и след 15 – 20 мин се отстранява и лицето се измива.

При мазна кожа могат да се приготвят маски и от много други растения:

 1. От бадеми – 1 супена лъжица счукани бадеми се попарват с 50 см3 отвара, приготвена от равни части лайка, липов цвят, бъзов цвят и борови връхчета (1 супена лъжица от тази смес се запарва с 50 см3 вода, за да се получи необходимата за маската отвара). Сместа се сгъстява с 1 чаена лъжичка брашно и 1/2 чаена лъжичка мед. Кашицата се поставя топла върху лицето и след 30 мин се измива последователно с топла и студена вода.
 2. От ябълки – 1 ситно настъргана ябълка се разбърква с разбит яйчен белтък. Сместа се поставя върху лицето и врата и след 20 мин се измива с хладка вода.

За измиване и освежаване на кожата се използват извлеци от много билки:

 1. От магданоз – 20 г пресен магданоз се накисва в 1/2 л вряща вода. След 1 час запарката се прецежда и се използва външно за измиване на лицето.
 2. От ружа – 2 супени лъжици корени се накисват в 250 см3 студена вода. След 1 час течността се прецежда и се използва за компреси.
 3. От горски ягоди – 1 чаена чаша пресни горски ягоди се накисват в 300 см3 силна ракия за 30 дни. Течността се прецежда и преди употреба се разрежда наполовина с вода.
 4. От мента – 100 г билка се накисва за 30 мин в 2 – 3 л вода. Течността се прецежда и се използва за наплискване на лицето.

Може да се прилагат запарки от мащерка, от синчец, от розмарин и др.

При мазна кожа особено се препоръчват билковите парни бани със смес от градински чай, лайка, розмарин, липов цвят, мента, дъбови кори, листа от върба и бреза и семена от див кестен по равни части. 1 супена лъжица от билковата смес се поставя в съд с вода и след като започне кипенето, се прави парна баня на лицето и врата.

Лунички

Луничките могат да бъдат лекувани по всяко време на годината, но най-добре се повлияват от лечението през ранна пролет. За тази цел се използват няколко растения. Те се прилагат най-често в прясно състояние.

В народната медицина, а и в официалната козметика често се използва сок от магданоз или от краставица, както и прясно отрязана глава кромид лук, с които се намазват петната (с леко втриване) 2 – 3 пъти дневно.

Може да се използват и лапи от сварени корени и листа на магданоз или отвара от глухарче или селим.

Черни точки по кожата на лицето

Тези неприятни козметични дефекти, които засягат хора със суха и с мазна кожа на лицето, се отстраняват с маска от 2 супени лъжици царевично или овесено брашно, смесено с разбит белтък. След като засъхне маската, сместа се отстранява със суха памучна кърпа и след това лицето се измива със студена вода и се подсушава.

При единични черни точки може да се използва енергично натриване на мястото с лимонов сок (още по-добре след парна баня). След тази процедура лицето трябва да се намаже при мазна кожа с лосион, който съдържа спирт, а при суха кожа – с отвара от билки, съдържащи слузни вещества, или рициново масло.

Бръчки

Процедурите и средствата, използвани за предпазване или отстраняване на бръчките, целят подобряване еластичността на кожата и нейното кръвообращение. Съществуват изключително голям брой рецепти, които се предлагат като изпитано и „сигурно“ средство едва ли не от всеки козметик. Въпреки рекламата на тези средства обаче използването им трябва да бъде твърде продължително и търпеливо, за да се получи известен ефект. Прилагат се билкови смеси с тонизиращо действие върху кожата, пресни сокове от много лечебни растения, голям брой лосиони и билкови маски. Препоръчват се обтривания на кожата на лицето всяка вечер в продължение на няколко седмици със смес от ягодов и краставичен сок по 50 г в 200 г 45° спирт. Добре е към сместа да се прибави 1/2 г салицилова киселина.

Благоприятно се отразява и прилагането на маски, например билкова маска, приготвена от 50 г бадемови трици, по 12.5 г яйчен жълтък и глицерин, 10 г спирт, 1 г тимол и 1.5 г камфора. Към сместа се добавя малко вода, за да се получи мека паста, с която се намазват засегнатите от бръчки части на лицето. След час или час и половина лицето се измива и се подсушава.

Препоръчват се и маски от жълт кантарион, лайка, подбел, ленено семе и др.

При бръчки билките могат да бъдат използвани и под формата на парна баня. Ще посочим билкова смес за баня, която според специалистите дава добри резултати. Вземат се по 10 г стръкове от мащерка, цветове от лайка и цветове от слез. Цялото количество се поставя в 1/2 л вода и след като водата заври, се прави парна баня на лицето и врата. След това лицето се измива със студена вода и се подсушава. Добре е да се намаже с пресен жълтък. 30 – 40 мин след това не трябва да се говори, за да няма мускулни движения на лицето (най- добре е този половин час да се прекара в леглото). Накрая лицето отново се измива и подсушава.

Брадавици

Премахването на брадавиците, при което се използват и някои билки, е най-добре да бъде извършено от лекар, тъй като билките имат силно дразнещо действие и често са отровни.

На вашето внимание

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари