Билки и билкови сборове

Полска поветица – Convolvulus arvensis L.

Семейство

Поветицови – Convolvulaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с увивно или полегнало стъбло. Листата са цели, целокрайни, продълговато яйцевидни, триъгълни или ланцетни, в основата най-често копиевидни или стреловидно копиевидни, с дълги дръжки. Цветовете са разположени по 1 – 2, по-рядко по 3 в пазвите на листата. Венчето е фуниевидно, розово или бяло. Тичинките са 5, прикрепени за основата на венчето. Плодникът е горен, с едно стълбче и две нишковидни близалца. Плодът е двугнездна, четирисеменна сферично-яйцевидна кутийка. Цъфти от май до август.

Разпространение

Разпространено е като плевел най-често из окопните култури, но също и в посевите. Среща се и като бурен по тревисти и каменливи места край пътища и огради, из дворове и градини.

Употребяема част

Използват се стръковете (Herba Convolvuli arvensis), събрани по време на цъфтеж.

Действие

Очистително и жлъчегонно.

Приложение

При хроничен атоничен запек предизвиква бърз и силен ефект, придружен от болки и колики. Използва се при застойна жълтеница, при затруднено уриниране и възпаление на простатната жлеза. Билката е отровна в по-големи количества. Предизвиква диария, увреждания на сърцето, бъбреците, черния дроб и др. Причинява и кръвоизливи. Трябва да се прилага много внимателно. Да не се прилага при деца.

Начин на употреба

Запарка от 1 чаена лъжичка билка, накисната за 1 час в 250 см3 вряща вода, се изпива за 2 дни по 3 пъти дневно.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари