Новини

Таксата за избор на екип – незаконна

Омбудсманът препоръчва на премиера да я отмени

Операция
Таксата противоречи на поне два нормативни акта

Таксата за избор на лекар или медицински екип е незаконна и противоречи на поне два нормативни акта. Това твърди в свое писмо до министър-председателя Бойко Борисов омбудсманът на държавата Константин Пенчев.

Общественият защитник е изготвил становището си, след като е получил десетки жалби от граждани заради неправомерно искане за плащане на такса за избор на екип.

Според Пенчев наредбата на Министерския съвет, с която се дава право да се искат допълнителни пари от здравноосигурени лица, за да си изберат лекуващ лекар, противоречи на Закона за здравето и Закона за здравното осигуряване. В тези нормативни актове е отбелязано, че всяко едно здравноосигурено лице има право на безплатна медицинска помощ в избрано от него здравно заведение. Освен това пациентът има право сам да избере вида на медицинските услуги, които ще ползва, както и техния изпълнител. По закон това може да е всеки един от лекарите, които са сключили договор с Районна здравноосигурителна каса или болница. В нормативния акт е записано още, че „заплащането за оказаната медицинска помощ се извършва от РЗОК на предоставилия я изпълнител“, твърди още Пенчев.

Омбудсманът твърди още, че законът не предвижда варианти за избор на лекар или екип срещу заплащане при хоспитализиране по клинична пътека. Общественият защитник и екипът му от юристи твърдят, че за лечението на пациент с непрекъснати здравни права дадената болница е получила пари по клинична пътека. В тях влизат както разходите на самото лечебно заведение, така и заплащането на лекуващия лекар. Според Пенчев таксата за избор на екип означава единствено повторно плащане за услуга, която вече веднъж е финансирана от държавата.

В писмото си до премиера Пенчев препоръчва да се премахне таксата за избор на екип от наредбата на Министерския съвет. Според юристи, ако този текст не бъде променен, всеки гражданин може да заведе дело във Върховния административен съд за нарушени права.

Автор(и): Наталия Финашкова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto