Новини

На кленов сироп

За 3 дни диетата регулира теглото и чисти токсините, след 10-ия – вреди

Диетата обещава бързо сваляне на килограмите
Диетата обещава бързо сваляне на килограмите

Най-модната диета напоследък е с кленов сироп. За последните 3 години тя неизменно стои в топ 3 на най-популярните режими за отслабване у нас.

Не само защото Бионсе я похвали, а защото обещава бързо сваляне на килограми – между 5 и 10, и най-вече заради генералното прочистване на организма от отрови.

Тя разчита основно на сока от рядък сорт захарен клен, който вирее само в Северна Америка. Той е с високо съдържание на калий, желязо, калций и не съдържа дори захароза. На пазара обаче има много ментета, които докарват вкуса на оригинала с глюкоза и мед, но не вършат никаква работа.

Към допълнителните екстри, които диетата с кленов сироп обещава, са подобряване на работата на всички органи и системи, избистряне на тена и освежаване на кожата на лицето, блясък и сила за косата.

Диетолозите обаче са категорични, че диетата с кленов сироп е вариант на гладолечение. Други сравняват отслабването с плодова диета, без обаче полезните фибри, които съдържа целулозата на плодовете.

Ако останем на кленов сироп за 3 – 4 дни, диетата може да има положителен ефект – да изчисти организма от натрупаните токсини и да го зареди с енергия.

Какво съдържа напитката

Според регламента на диетата храната през целия ден се заменя със специално приготвена напитка от кленов сироп, лимонов сок и вода. Тя включва:

  • 2 супени лъжици кленов сироп,
  • 2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок,
  • 1 щипка джинджифил на прах или лют червен пипер (чили) за подобряване на метаболизма,
  • 300 мл топла или студена вода.

Всички съставки се разбиват до получаване на напитка, която се пие през целия ден.

Продължителното ѝ прилагане обаче крие куп здравословни проблеми, които са сходни на тези на гладуването – шоковото отслабване води до разграждане на мазнините до вредни за организма вещества – алдехиди, кетони, които чрез урината трябва да се изхвърлят от организма. И когато това продължи дълго и отровите са в повече, може да разруши бъбреците.

По време на диетата не се яде нищо – пият се единствено 6 до 12 чаши кленов сироп, което на практика представлява 2 до 4 литра течност на ден. Когато човек почувства, че коремът му стърже, изпива една чаша, която залъгва глада. И така до вечерта. Сиропът зарежда организма с витамини и минерали в концентриран вид и стимулира изхвърлянето на токсините. В същото време той почти не съдържа калории.

Кленовият режим трябва да продължи поне 10 дни, съветват привържениците на гладуването. След 3-тия – 4-тия ден то носи повече вреда, отколкото полза, категорични са диетолозите и дават свое обяснение какво се случва с организма.

След диетата особено важно е постепенното и внимателно захранване с малки количества лесносмилаема храна, която организмът усвоява лесно, без да се товари. Първия ден тя е главно течна – зеленчукова супа и задушени зеленчуци. А след това се включва варено жито, ечемик, ориз. И така поне още 4 дни. Интернет е пълен със съвети – тече бурна дискусия и за ползата, и за ефекта – признания на хора, които са пробвали диетата. И най-важните са не за отслабването, защото е ясно, че когато човек не яде нищо, няма как да не свали няколко килограма. Още повече че вместо нужните за активния и работещ човек 2000 калории се приемат едва 300. Така че резултатът наистина е стопяване на излишните килограми. Когато веднъж са свалени обаче, е важно резултатът да се задържи. Това е изпит, на който много диети се провалят.

Най-важното е вечерята да се замени с 2 чаши от сиропа. Той ще „работи“ през нощта като чистач и ще даде активна почивка на храносмилателната система. Всъщност това е едно трайно продължение на диетата, което пробва да промени навиците, храненето и начина на живот към по-здравословен. Едва ли някой се съмнява, че след 20 ч. е по-добре да не се яде нищо, че захар и алкохол, бяло брашно и червени меса не са диетични и че не са полезни.

Шефът на катедра „Превантивна медицина“ във Факултета по обществено здраве на Медицинския университет в София проф. Донка Байкова: Гладуването може да отключи жлъчна криза

Проф. Байкова, на какво разчита прословутата диета с кленов сироп? На състава на кленовата меласа или на друга магия?

Дали ще останете на чай с плодове или на кленов сироп, вода, лимонов сок и лютив червен пипер (чили), е едно и също – това е глад. И както при всяко гладолечение, ще има резултат. Той обаче не е траен, защото след периода, в който хората са били лишени от храна, настъпва булимичен или вълчи глад, който организмът наваксва с ядене.

Каква е ролята на лютивия пипер?

Лютивият пипер усилва термогенезата. Получава се горене, топлина от разграждането на мазнината. Лютивият пипер обаче събужда редица гастритни оплаквания при хора с чувствителни черва или стомах. Лимоновият сок добавя витамин С и засилва обмяната на веществата.

Диетата може да се направи за 3 дни. Десет и повече дни обаче е твърде дълъг срок и не е разумно да се спазва. А това, което чета – че за месец се свалят 30 килограма, е, меко казано, съсипване на организма. И най-вече на бъбреците. Ако човек не познава биохимията на човешкото тяло, не знае вероятно, че мазнините се разграждат до алдехиди, кетони... Всички тези отпадъци нахлуват в кръвоносната система и трябва да се изхвърлят с урината през бъбреците. Това невероятно натоварване износва паренхима на бъбрека.

Какъв по-точно е негативният ефект?

До 11-ия ден от началото на диетата черният дроб помага. Организмът има нужда от определено количество калории, за да може да се извършва основната обмяна на веществата и всички органи и системи да функционират. Нуждите са индивидуални за всеки от нас. При заседнал начин на живот и предимно умствена работа се изразходват около 500 калории и още 1500 за обмяната и за обезпечаване на всички функции. Ако с храната ние не доставим тези 2000 калории, а останем на 300, които ни дава кленовият сироп, останалите трябва да дойдат отнякъде. Този източник е биохимичната лаборатория на организма – черният дроб. Но това го изтощава. Рисково е за по-възрастните – 60% могат да направят чернодробна кома, а младите пък ще съсипят черния си дроб и след гладуване правят жлъчни кризи.

Кленът няма ли хранителни качества, които да компенсират този ефект?

Той е хубав продукт – има витамини, минерали, както и плодовете. Затова казах, че отслабването с кленов сироп е хард форма на плодова диета.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto