Новини

Безкръвен тест сканира диабета за 2 минути

Интервю с доц. Ивона Даскалова, ендокринолог, ВМА

Лечение на захарен диабет с инсулин и диета
Преддиабетното състояние често е свързано с наднорменото тегло и с обездвижване
Доц. Даскалова, много често хората казват „качи ми се захарта“. Какво значи това? И еднократно повишение заради силен яд или по някаква друга причина издава ли бъдещ диабет?

В някои стресови ситуации, например при катастрофа, кръвната захар може да се покачи. Няма обаче еднократно покачване. Веднъж качи ли се, значи диабетът е отключен и той е за цял живот. Няма излекуване. Единственият изход е да поддържаме кръвната захар близко до нормата. Това е целта на всяка терапия.

Щом изследването установи повишени стойности, значи има проблем, така ли?

Ако на гладно сутрешната захар е под 7 и на втория час след приемане на 75 г глюкоза е около 10, но не е над 11.2, това е така нареченото преддиабетно състояние.

Кои са най-съвременните методи за диагностика на диабета? Военна болница разполага с първия безкръвен апарат. На какъв принцип работи той?

Във ВМА отскоро работи апарат за скрининг на преддиабетни и диабетни състояния. Това е безкръвен метод, който открива метаболитните нарушения. Той установява дали пациентът има хиперинсулинемия, или с други думи свръхпроизводство на собствен инсулин, дали има инсулинова резистентност.

Как става това изследване?

Методът е безкръвен. Установено е, че при здравите и при хора с метаболитни нарушения съотношението на електролити и някои други вещества в потните жлези е различно. На тази база е създаден и апаратът. При този метод електродите се поставят на челото, дланите и ходилата и само за 2 минути получаваме диагноза.

Резултатът точен ли е?

Да. Той е с висока степен на достоверност. При сравняване на кръвния и безкръвния метод резултатите съвпадат в 90 процента. Въпреки това за потвърждение след безкръвния тест ние вземаме кръв и правим допълнителни изследвания.

Колко рано може да се засече диабетът?

Няма как да се каже, защото един човек може да отключи болестта направо с усложненията. Той най-вероятно е имал преддиабетно състояние, имал е повишена захар след нахранване. Профилактичните прегледи обаче не са открили нищо, защото на гладно стойностите са били нормални, а е качвал кръвната захар само след нахранване.

Може ли по някакъв начин – било с диета, спорт, да върнем обратно нормалните стойности на захарта и да задържим развитието на болестта?

Преддиабетното състояние често е свързано с наднорменото тегло и с обездвижване. Обикновено има поставена диагноза „метаболитен синдром“ – завишена коремна обиколка и липиди, наднормено тегло и намален глюкозен толеранс. За тези хора е важно да променят начина си на живот, за да не стигнат до диабет. С промяна на начина на хранене и увеличаване на физическата активност те може да се предпазят.

Как по-точно?

Не очакваме от този човек да стане фитнес маниак, но той трябва да се движи и да свали наднорменото тегло поне с 10 процента. И това трябва да стане с правилно хранене и спорт. В никакъв случай не с гладуване. Храненето трябва да е 4 – 5 пъти на ден – калориите да са разделени равномерно и да не са много, а в менюто да има повече плодове и зеленчуци.

На този фон вероятно алкохолът е забранен?

Е, в разумни граници се допуска. Концентратът обаче е високо калоричен и не се вписва в здравословната диета. Чаша вино може. Бирата също е висококалорична – затова може да се изпие чаша до 330 мл, но не и повече. И то веднъж на ден. Салатите са прекрасно решение за този сезон. За тях и за плодовете няма ограничения, но бих посъветвала да не се събират на едно ядене, а да са като междинни закуски.

Без да става фитнес маниак, съвременният човек явно трябва да се движи повече?

Ние сме силно обездвижени – от колата сядаме пред компютъра. На ден трябва да има поне 30 минути разходка. А през уикенда поне час и половина. Дали ще се разхожда, ще ходи бързо или ще тича, зависи от общото му здравословно състояние. Домакинската работа обаче не е фитнес. Колкото и да се натоварва физически човек, като мие прозорци или търка пода, ефектът не е същият като при разходка в планината, въпреки че гори калории.

10 процента отслабване каква полза може да донесе?

На първо място – по-добро самочувствие. Разбира се, отслабването ще понижи и кръвното налягане. И ако то е било леко завишено, ще се нормализира. Ще подобри липидния статус, ще намали хорлестерола. И, разбира се, ще намали риска от отключване на захарен диабет.

Стресът може ли да отключи болестта? Постоянният или внезапният е по-опасен?

Животът ни е изпълнен със стресови ситуации. И стресът оказва негативно влияние не само върху стойностите на кръвното налягане, но и върху кръвната захар. Болните от захарен диабет знаят, че като са подложени на стрес, кръвната им захар трудно се регулира. Затова винаги казвам, че щастливият човек не боледува. Стресът отключва много заболявания, в това число и на щитовидната жлеза, и диабета. И постоянният, и внезапният са опасни. Постоянният стрес подготвя организма за отключване на дадено заболяване. Внезапният го отключва. Ако обаче разпитате този човек, той ще каже, че продължително време е имал неприятности, но в един момент „чашата е преляла“. И болестта е налице.

Автор(и): Весела Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto