Новини

Септември е подходящ за разтоварване с плодова диета

Динята и гроздето се два добри варианта

След горещниците през август времето през септември ще е с по-оптимални температури. Слънчевата светлина пада по-косо, денят се скъсява, силата на слънчевите лъчи отслабва. Неслучайно е определението за „златна есен“.

Не е много горещо, но не е и влажно и студено. Все още атмосферното налягане остава стабилно, без резки колебания. Организмът се адаптира успешно към промените във времето. Периодът е много подходящ за подготовка за по-тежките седмици на късната влажна и хладна есен и зимата.

Здравословни проблеми могат да се явят около две дати през този месец. Първата е 12 септември, когато луната ще се изпълни. Дните на пълнолуние обикновено са свързани с по-голяма нервност и безсъние при хора, които са чувствителни към циклите на луната.

В тези дни обаче диетите и прочистващите плодови режими дават най-добър резултат. Така че може да се възползвате.

Другата критична дата е новолунието, което настъпва на 28 септември и също изостря чувствителността, понижава тонуса и работоспособността. Подгответе се от по-рано и още от 26-и започнете да пиете по 1 – 2 флакона женшен с пчелно млечице. Терапията продължава до 29 септември, което определено ще се отрази благотворно.

Септември е подходящ да направите един ден разтоварване с плодова диета. Динята и гроздето се два добри варианта.

Определяте ден, в който ще изключите обичайната храна и ще я замените с 1.5 – 2 кг диня. Разделяте цялото количество на 8 порции, които се приемат през два часа. Тези, които не издържат само на динена диета, може да прибавят варен ориз. (Той обаче не трябва да е подправен със сол, нито да има мазнина. Единствените добавки, които са позволени, са зелени подправки – магданоз, копър, джоджен и лимон). Лечението с диня е много подходящо за хипертоници и сърдечноболни и за страдащите от артрит.

Месечна прогноза

12 септември – пълнолуние. Изпълването на диска на луната носи повече нервност и безсъние. Тези дни обаче са подходящи да диети и разтоварващи дни, които редуцират теглото и прочистват организма преди зимата.
 
28 септември – новолуние. Тънкият лунен сърп понижава жизнения тонус и работоспособността. За да се справите с това изпитание, подкрепете организма. В периода 26 – 29 септември пийте по 1 – 2 флакона женшен с пчелно млечице на ден. Те ще подкрепят имунитета и ще повлияят благотворно на нервната система.

Само 200 г диня осигуряват необходимия магнезий за тялото, важен за поддържане на костите здрави, за сърдечния ритъм и устойчивостта ни срещу стрес.

Допълнителна мотивация за динения ден е фактът, че сме пропилели значителни количества от този ценен минерал в периода на горещите летни дни. Тялото изхвърля ценни минерали с обилното потене.

Ако диетата се провежда около 10 – 12 септември, човек може да се освободи лесно, бързо и приятно от 2 – 4 излишни килограма, защото „отливът“ на луната е съюзник в диетата.

Когато дините свършат, по подобен начин може да се направи разтоварващ ден с грозде.

Гроздовата диета понижава кръвното налягане и холестерола, а тонусът на сърдечния мускул и кръвообращението се подобряват. Избира се само зряло грозде или сок от него. Препоръчват се сладките сортове с тънка кожичка шасла, семильон, ризлинг, чауш, мускат. Обвивката на тези сортове извлича от организма отровите и помага за изхвърлянето им навън.

Веднъж седмично другата храна може да се изключи за сметка на гроздето. Тези, които не издържат на гладуване, може да се подкрепят с варен ориз. Оризът засища и извлича вода от тялото. Този плодов ден се прави редовно в продължение на 2 – 3 месеца. Ако вместо грозде изберете разтоварване с гроздов сок, дневната доза е половин литър. Тя се разпределя на 3 приема.

Сто грама сок съдържат 75 калории. Хранителните вещества, които се съдържат в един килограм грозде, дават на човек енергия от 700 – 800 калории. Това са 25 – 30 процента от дневните нужди. Енергийната равностойност на килограм грозде е четвърт хляб или 4 пържоли, или близо килограм картофи. Така че по време на разтоварващия ден организмът не гладува.

Още древните гърци са прилагали лечение с грозде, наречено ампелотерапия (ampelos – грозде). Ефектът се дължи главно на глюкозата, фруктозата и калиевите соли, които съдържа този плод. Сокът усилва водно-солевата обмяна, което на практика значи, че помага на организма да се освободи от пикочната киселина. Това пък пречи за образуване на пясък и камъни в бъбреците. Затова сокът от грозде се препоръчва при заболявания на бъбреците, подагра и хроничен гастрит.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Roger Kirby
Снимка:

SXC