Новини

Ще доплащаме в болниците официално

Предвижда се още да се съкратят болници, болнични легла, да се натоварят повече личните лекари

Правителството ще въведе официално доплащането в болниците. Предложението е записано в Концепцията за по-добро здравеопазване 2010 - 2015 година. Министерството на здравеопазването качи текста на концепцията на електронната си страница. По-рано през деня я разпространиха синдикатите. Те я имат, защото като участници в тристранния съвет, трябва да дадат становището си по нея.

От написаното и в двата документа - от синдикатите, и от министерството, става ясно, че ще доплащаме за болнично лечение. Предвижда се още да се съкратят болници, болнични легла, да се натоварят повече личните лекари, което ще свали и цената на лечението, да се доплаща официално от пациента.

Реакциите, които породи документът

За доплащането лекарите използват термина "копеймънт". Качеството на здравеопазването, което ще се постигне след въвеждането му за медиците е под въпрос.

„Половината от леглата ще бъдат намалени, това намаление ще се компенсира с „копеймънта”. Мисля, че в болниците няма да влизат повече средства отколкото сега. На пациентите ще им се отрази естествено негативно, защото ще трябва да си правят сметка, за това което се чува дали имат пари за тези 20%, още не е ясно това дали ще се плаща от доброволен фонд, от пациент или от какво”, коментира Дечо Дечев, директор на болница "Св. Иван Рилски".

Системата на доплащане е дясна политическа мярка, въведена е основно в богати държави като Франция. У нас пациентите доплащат и в момента.

„В момента ще правя операция на ставата. Касата дава сума, аз ще доплатя. Не може държавата да плаща всичко, но наистина трябва в тия ситуации да има разбиране от двете страни, не може да бъдем конфронтирани, защото няма полза”, коментира пациентка.

Синдикатите са категорично против

„Доплащане в момента съществува, всички които плащаме вноски, плащаме престой, лекарства, стоматология, и ред други неща. Този който говори за доплащане, трябва да каже, че иска да го разшири. Категорично сме против”, каза Евгени Душков, КТ „Подкрепа”.

Според синдикатите в концепцията не са посочени източници на финансиране, няма решение на кадровите проблеми за лекарските специалности, норматива на медицинските сестри, проблемите на личните лекари, които предстои да бъдат още по-натоварени.

В документа е записано, че България е направила най-късното и съответно най-острото съкращаване на болнични легла в сравнение с всички останали европейски страни. Интересното в документа е, че още на втората страница в концепцията е зададен въпросът как да се постигне целта, без да се допусне социално напрежение. Отговорът е: "Финансовите спестявания все пак трябва да бъдат умерени, за да не водят до опасност от социални проблеми и стачки, които биха довели и до политически последици".

Колко и как ще доплащаме за болнично лечение?

Документът трябва да бъде обсъден и приет от социалните партньори. Заседанието на тристранния съвет трябваше да бъде утре. Синдикатите обаче са получили предложенията в края на миналата седмица и не са имали време да ги проучат детайлно. Затова съветът ще се събере идната седмица. Вероятно едва тогава ще станат ясни конкретните параметри в здравната реформа.

Автор(и): Радослава Домусчиева
Източник:

bTV

Снимка:

Sofia Photo Agency

Реклама