Новини

Бъзът цъфна

Полезни са всичка части на растението

Бъз
Сега се берат цветовете и листата, а на есен идва ред на плодовете

Бъзът цъфна и сега е времето да се запасим с едно от най-лечебните за имунната система растения. Полезни са всичка части. В края на май и началото на юни обаче се берат цветовете и листата, а на есен идва ред на плодовете.

Ароматният кичест цвят е богат на етерични масла и на глюкозидите целдрин, рутин и самбунитрин. Той съдържа също така слузни, дъбилни вещества и много органични киселини, които имат лечебен ефект.

Цветовете се ползват пресни или сушени. Ако се изсушат правилно – на сянка и проветриво, лечебните им съставки се запазват.

Бъзовият цвят помага при лечение на простудни заболявания и грип, защото по естествен път понижава температурата. Чаят и сиропът от бъз успокояват кашлицата и помагат за изчистване на секретите. Облекчават пресипналия глас при ангина и простуда.

Сокът от пресните листа бързо успокоява ужиленото от различни насекоми – пчели, оси, комари и пр. Достатъчно е листото да се стрие между пръстите и мястото да се намаже, без да се разчесва.

По-малко известен и слабо проучен е ефектът на бъзовия цвят при исхемична болест на сърцето. Народната медицина го препоръчва в тези случаи. Официалната медицина мълчи по този въпрос.

Известно е, че чай от бъз помага и ако простата е леко увеличена, в началния стадий на болестта.

Билката няма нежелани странични ефекти и може да се използва дори от малки деца и бременни.

Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto