Новини

Три стъпки към имунитета

Солите на д-р Шуслер помагат на организма сам да се справи с вирусите и бактериите

Шуслерови соли
Шуслеровите соли помагат за укрепване на имунната система

Идва сезонът на вирусите. Преди атаката на грипа ни връхлитат неговите братовчеди – стотици вируси, които причиняват подобни заболявания. Имунната система се нуждае от подкрепа, особено при тези хора, които обикновено боледуват по-често и по-тежко.

„Имунитетът е важен за всички, защото и деца, и възрастни са еднакво уязвими. При малчуганите проблемът идва оттам, че имунната им система е сравнително незряла, клетките се развиват и търпят промени. Те постепенно се „запознават“ с различни вируси и бактерии. За всички нас обаче факторите, които рушат имунитета, стават все повече – нередовно и неправилно хранене, стрес, липса на достатъчно движение. Това е напълно достатъчно, за да станем лесно уязвими“, обяснява педиатърът д-р Албена Хлебарова.

Ученият ги номерира от 1 до 12

Д-р Вилхелм Шуслер е лекар-хомеопат и изследовател във времената, когато хората са се лекували с пиявици и с пускане на кръв. В желанието си да създаде безвредно лечение той започва да изследва пепел от кремирани трупове и открива, че във всяка човешка тъкан и във всеки орган има една или няколко основни минерални соли. Например в мускулната тъкан има основно магнезиев фосфат, в костите и нервите – калиев фосфат, в слюнката – калиев сулфат и хлорид. При дисбаланс на съответната минерална сол тъканите и органите, за които тя е необходима, страдат.

Лекарят открива и описва солите, важни за различните органи и тъкани, а за улеснение на пациентите ги номерира от 1 до 12. Оттам тръгва и идеята, че нарушенията в една или друга тъкан може да се лекуват с хомеопатични разреждания на тези соли. Те помагат за укрепване на имунната система. Особено са подходящи за този сезон, защото с тях можем да направим програма за профилактика и да балансираме организма така, че сам да се справи с всички бактерии, вируси, токсини и каквито и да е външни агресори.

Профилактичната програма, която тя предлага, е с хомеопатична комбинация от няколко соли. Те са разработени преди столетие от немския учен д-р Шуслер и подпомагат организма сам да се справи с вирусите и бактериите. Отскоро се предлагат и по аптеките у нас.

„Когато организмът боледува, всички клетки сякаш се парализират. Тогава им е нужен страшно много кислород. А ако тъканите ни са наситени с кислород, те ще се справят много бързо. Защото кислородът е енергия за целия организъм. А той се носи от желязото. Неслучайно като се разболеем, ставаме бледи, апатични, отпуснати, уморяваме се лесно. Това се случва заради кислородния глад на тъканите. Тук на помощ може да дойде ферум фосфорикум, или железният фосфат, шуслерова сол № 3. Вземат се по 2 таблетки сутрин. Нейната цел е да подпомогне организма да усвои желязото от храната“, обяснява д-р Хлебарова.

Богати на този микроелемент са спанак, леща, тиквени семки, бирена мая, пилешко месо. При термична обработка и от съвременната химия пилешкото месо не носи особена полза. А когато сме болни, е по-добре да ядем повече сурови зеленчуци, ако възрастта и здравето, разбира се, позволяват това. Естествените ензими вкарват готовия кислород, соли и микроелементи в организма. Затова особено по време на боледуване трябва да ядем повече необработена, жива храна.

В помощ на организма е и магнезиевият сулфат. Магнезият е солта, която се съдържа в мускулите.

Не са хранителна добавка

Солите на д-р Шуслер не са хранителна добавка, с която обикновено попълваме липсващите белтъчини, въглехидрати, витамини или микроелементи. Те балансират всяка клетка.

„Може да ядем много продукти, съдържащи калций. Ако обаче клетката не работи правилно, тя не може да го усвои. Тук на помощ идват шуслеровите соли. Те отварят каналчетата на клетката и ѝ помагат да си върне нормалните функции – сама да си вземе и да почне да усвоява това, от което има нужда“, обяснява д-р Хлебарова.

И понеже в мускулите ни трябва магнезий, усвояваме повече магнезий от храната.

„Може да пием железни препарати и в същото време да имаме силна анемия. Това е така, защото клетката не може да вземе от храната желязо. Ако обаче го добавим с шуслеровата сол, организмът почва да черпи и си взема нужното. Няма външна добавка – нищо чуждо, а само соли и минерали, които съществуват в тялото“, обяснява д-р Хлебарова.

Солта е в такова хомеопатично разреждане, че може да мине през клетъчната мембрана. Всички тези соли, които Шуслер открива, естествено присъстват в клетките. Той обаче ги прави в хомеопатично разреждане така, че да не затрудняват организма да ги усвои.

„По време на боледуване много хора се оплакват, че ставите ги въртят, а мускулите ги болят и са напрегнати като след усилена физическа работа. Получават и болезнени крампи. Те са резултат от задръстването на организма с отрови и от недостига на магнезий. Мускулните болки при грип също се дължат на липсата на магнезий. И приемайки магнезиев сулфат – две таблетки шуслерова сол № 7, ние наваксваме този недоимък. Тя се пие като гореща напитка. Доказано е, че разтворена в топла вода тя елиминира крампите и ликвидира застойните процеси в мускули и сухожилия. Солта помага дори при тикове на лицето, крампи на краката при спортисти и при спазми в стомаха. „Горещата сол“ облекчава тези състояния“, обяснява д-р Хлебарова.

За да се изчисти черният дроб и да се облекчи работата му, вечер могат да се вземат две таблетки калиев сулфат – шуслерова сол № 6. Тя подпомага и изчистването на всички лигавици. По време на боледуване голяма част от токсините се складират в черния дроб, който работи като пречиствателна станция. Големият поток от вените минава през него, той чисти кръвта и едва тогава тя отива по артериите. Дробът е универсален „чистач“, но ако е задръстен от токсини, ще се справя по-бавно.

„Организмът има огромни компенсаторни възможности, но и ние активно му пречим – натоварваме го излишно с лекарства, алкохол, мазни храни. С калиевия сулфат му помагаме да се „самопочисти“. Така на практика с тази проста програма ние се грижим за всички етапи на оздравителния процес.

Подобна профилактика може да започне отсега и да продължи до края на грипния сезон“, съветва д-р Хлебарова.

Таблетките могат да се смучат – те са сладникави и приятни на вкус. Могат и да се стрият и да се добавят като прахче на езика, защото така солта се усвоява по-лесно. Ако детето обаче не желае да ги пие, може да се разтворят във вода и да се пият преди ядене. Добре е устата да е чиста, както при всички хомеопатични лекарства. Солите могат да се комбинират с всяка храна.

Имунитетът не е сезонна грижа

Д-р Мария Папазова: Когато е студено, забравяме да пием вода

В зимните месеци хората не пият достатъчно вода, вероятно защото им е по-студено. Има някакво странно сезонно мислене на тема вода: „Лятото пия, зимата – не.“ Когато навън е горещо, организмът ни подсеща, защото устата съхне. Тогава по-често надигаме чашата с вода. Тя обаче е нужна през всички сезони. Тялото е изградено от клетки и има нужда от 66% вътреклетъчна вода от общото количество. А общото количество всеки може да си изчисли сам. То се получава, като теглото се раздели на 7, а след това последователно на 2 и отново на две.

С други думи, ако човек тежи 77 килограма, делено на 7, е 11. Разделяме 11 на две и получаваме 5 и половина. И още веднъж се дели на 2 и се получава приблизително 2.8. Това значи, че този, който тежи 77 килограма, има нужда от 2.8 л вода всеки ден. И не само през лятото, а през всички сезони.

Преди атаката на грипа ни мъчат всякакви инфекции. Виним разни вируси, бактерии, а най-вече имунната система, която предава предния фронт на защитата. И в началото на зимата всеки е склонен да вземе спешни мерки, за да се подсили. Пие витамини, билков чай, яде мед и всякакви пчелни продукти, за които знае, че ако не помагат, поне не вредят.

„Имунната ни система целогодишно „не е във форма“ и е зле. Това е така, защото не консумираме правилната храна, която да е богата с микро- и макроелементи. Менюто ни е бедно и на растителни антиоксиданти, които да поддържат имунитета. Така че във всеки сезон защитните сили се нуждаят от подкрепа. Имунитетът не е сезонна и стихийна грижа“, разказва д-р Мария Папазова и обяснява в детайли кое ни прави уязвими на всякакви вируси и бактерии.

Имунната система е част от психоневроендокринното единство. Затова всичко ѝ влияе – стрес, хранене, липса на достатъчно течности, ендокринни болести. На прага на зимата обаче, и най-вече когато около нас колегите почнат да кихат и да кашлят, всеки гледа да направи нещо спешно за здравето си.

„Добре е храненето в този сезон да се съобрази с по-големите нужди на организма от витамини и ензими. Трябва да консумираме такива храни, които събуждат вътреклетъчните фактори. Именно те активират имунитета. В менюто ни трябва да има протеини, въглехидрати, и то от добрия тип, и полезни мазнини, които са надежден имуномодулатор. Зеленчуците пък са богати на антиоксиданти и затова трябва да бъдат включени в менюто, и то в достатъчно количество“, обяснява д-р Папазова.

Нужни са ни поне 2 литра и половина вода на ден. Повечето хора обаче не пият, особено когато навън е по-студено. Водата поддържа клетъчния имунитет, затова трябва да се организираме така, че да не я пропускаме. Било като оставим бутилка на бюрото, за да ни подсеща, че не сме пили достатъчно, или като пълним непрекъснато чашата си.

„Сутрин е задължително да поемем повече – поне 2 – 3 чаши топла вода на гладно. През нощта организмът е ожаднял, отделяме и по-концентрирана урина и задължително трябва да се изчистим и оводним.

Цветът на урината трябва да е бледожълт. Стане ли тъмен, това е лош сигнал“, предупреждава д-р Папазова.

За да си създадем навик да поемаме повече вода, е добре преди всяко ядене през деня да изпиваме на едри глътки по една чаша. По-едрите и пълни хора трябва по-често да пият вода. Това е първата грижа за имунната система.

Със солите на д-р Шуслер ще добавим нужните на организма минерали. Те могат да се вземат от деца и възрастни и няма ограничения и за количество.

„Хората от по-възрастното поколение, които не са имали време и възможност да се грижат за здравето си, могат да направят комбинация от всички видове соли, като вземат 3 таблетки от всяка сол и най-вече от номера 3, 4 и 6. Номер 1 пък е особено важна, защото укрепва съединителната тъкан, а ние в 90 процента и отгоре сме изградени от съединителна тъкан. Така че солта, която се грижи да цялостната структура, е под номер едно, а заедно с 11 „работят“ добре. Комбинациите са индивидуални, но всеки може лесно да се ориентира от какво организмът му има нужда най-вече“, обяснява д-р Папазова.

В този сезон черният ни дроб е претоварен. По празниците се хапва и по-тлъсто и напитките често са на трапезата. Така естествената пречиствателна фабрика на организма, която има над 450 функции, се товари допълнително. Добре е да подкрепим черния дроб с минерална сол номер 6. „Рибеното масло е задължително. То трябва да е неразделна част от храната, като са ни нужни по 4 грама на ден, независимо дали ядем риба.

Пчелните продукти също идват на помощ на имунната система – пчелен прашец, пчелно млечице и прополис, ще допълнят защитата“, каза д-р Папазова. Според нея антиоксиданти от всякакъв вид също ще са от полза за организма.

И понеже грипът е вирусна инфекция, е добре да вземаме продукти с ехинацея, както и комбинации от различни фитоадаптогени – женшен, рудиола, гинко билоба, грейпфрут. Добре действа и цитросептът – природен продукт, който се извлича от семките на грейпфрута.

В спешната аптека на всеки дом е добре, разбира се, да има и типичните хомеопатични средства. Защото при всяка вирусна инфекция те могат да са пръв помощник.

Времето е топло и не е характерно за декември. Вероятно рязко ще застудее и специфични хранителни добавки ще са ни нужни не само за защита, а като неразделна част от ежедневното меню.

Д-р Иван Димитров, общопрактикуващ лекар: Повече секс за здрав имунитет през зимата

- Д-р Димитров, напоследък сякаш хората започнаха да се разболяват, щом срещнат някой с хрема в трамвая. Означава ли това, че като цяло сме станали по-болнави, или тази зима е по-особена в сравнение с миналите?

- Зимата без сняг, с необичайно високи температури за сезона, както старите хора казват – „болно време“, оказва влияние върху повишената заболеваемост. Истина е обаче, че и имунитетът ни отслабна в последните години. Причини за това са стресът, замърсената околна среда, недоизлекувани или изкарани минали заболявания на крак. Имунитетът е сложна система, изградена от компоненти като костен мозък, тимус, лимфни възли и далак. Те участват в производството на главните клетки защитници – лимфоцитите. Когато в организма попаднат бактерии, вируси и други „чужди тела“, лимфоцитите образуват антитела срещу тях. Това е и скритото ни оръжие срещу инфекциите. Антителата имат способността да се захващат за чуждите клетки и да ги унищожават. За да се предотврати инфекция от попадането на микроорганизмите в тялото, имунната система трябва да е в състояние бързо да реагира и да образува достатъчно количество антитела, които да „изтласкат“ и да не допуснат навлизането на вредните микроорганизми във вътрешните тъкани и органи. Замърсената околна среда, наднорменото тегло, пушенето, пиенето, нездравословното хранене и стресът са в основата на подкопаната имунна система.

- Можем ли да подсилим имунитета с положителни емоции?

- Успехът е още по-сигурен, ако те са придружени с повече движение и физическо натоварване. Колкото и шегаджийски да звучи някому, но е доказано, че повече и добър секс пряко подпомага и укрепва имунитета. Необходимо е освен това да откажем цигарите, да намалим пиенето и да се придържаме към здравословната храна. Това обаче е трудно осъществимо за повечето българи, които обичат вкусното хапване, виното и не само него, особено на Коледа. Все пак бихме могли поне да положим старание.

- Кои са признаците за отслабнал имунитет?

- Хроничната умора, продължителното безсъние и сънливостта, както и болките в мускулите са твърде характерни признаци. При някои хора симптом е и появата на херпес.

- Прави впечатление, че жените по-често изкарват заболявания на крак, докато мъжете страдат тежко дори при обикновена простуда. Означава ли това, че силният пол е с по-слаб имунитет, или просто обича да бъде глезен?

- В случая силният пол не се глези. Той действително е по-уязвим от всякакви зарази. Женският имунитет е с 1.5 пъти по-силен от мъжкия, затова жените имат по-висока устойчивост към всички инфекции – от хрема до СПИН. Освен това съвсем нови изследвания на учени от университета „Макгил“ в Квебек, Канада, показаха недвусмислено, че имунната система на жените е способна по-силно и по-активно да се бори с външните инфекции и дразнители. Тайната се крие в изработването на двата основни женски хормона – естроген и естрадиол, които в значителна степен стимулират химическия отговор на патогените. В организма на мъжете също има такива хормони, но те не са доминиращи и затова няма такава силна реакция. Силата на естрогена се увеличава и от наличието на естрадиол, като комбинацията прави възможно по-ефективно противодействието на възпаленията още в началния им етап.

В резултат на по-слабата имунна система на мъжете например те страдат два пъти по-често от язва на стомаха, отколкото жените. Цирозата на черния дроб се среща при тях 4 – 5 пъти по-често, малко повече са и засегнатите от шизофрения сред силния пол.

Автор(и): Веселина Мончева, Фани Серафимова (Д-р Иван Димитров, общопрактикуващ лекар: Повече секс за здрав имунитет през зимата)
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto