Новини

Чесън бори бръчките

Спете само по гръб за по-дълга младост

Поглеждате в огледалото – и сте в паника. Открили сте първите бръчки. Засега все още ги виждате само вие, но е въпрос само на време те да станат явни и за околните. Как да удължим този период на макс? И до какви хитринки да прибегнем, за да отложим неизбежното?
 
Учените дават десетки рецепти, някои от които дори наистина действат.

Дългият сън бил идеалното средство против бръчки? Оказва се – това е мит. Някои от позите, които заемаме по време на сън, водят до образуването на толкова притесняващите ни „линии“. Които, веднъж появили се, не могат да бъдат отстранени. Учени от Американската дерматологична академия установили например, че спането на една страна увеличава появата на бръчки по бузите и брадичката. Когато пък прекарваме голяма част от нощта с лице надолу, резултатът са издайнически линии по челото. Единственият начин да запазим младостта и хубостта си по-дълго е да прекарваме нощта, лежейки по гръб, колкото и да ни е неудобно в тази поза.

Забравете за смеха

Друга жертва, която трябва да принесем пред олтара на хубостта, е смехът. Колкото и да е красива усмивката ви, всяко разтягане на ъгълчетата на устата убива младостта. Спецовете твърдят, че именно повтарящите се движения на лицевите мускули всъщност ги претоварват. По този начин се оформят вдлъбнатини под повърхността на кожата, които рано или късно се превръщат в бръчки.

Компютърът също е бич за лицето. Ежедневният престой пред екрана дава сериозна дан за появата на бръчици и сенки. Експертите установили, че около монитора се създава електростатичното поле, което нарушава естественото равновесие и влияе отрицателно на лицето. Ако имаме суха кожа, тя се изсушава допълнително. Комбинираната се замърсява по-бързо. За да противостоим на тези процеси, учените съветват да не сядаме пред компа, без да сме се намазали добре със защитен крем, съдържащ естествени антиоксиданти и витамини. Тяхната задача е да неутрализират влиянието на свободните радикали.

Пестете водата

Честото миене на лицето може да е признак на здраве и чистота, но пък е незаменим помощник на стареенето. Оказва се, че чешмяната вода го „изчиства“ от естествените му мазнини и влага, които го защитават от появата на бръчки. Според спецовете по-добре да ползваме специален почистващ продукт за лице, вместо обикновен сапун.

При проблем със зрението пък не се опитвайте да присвивате очи. Колкото и да не ви отиват, сложете очила – иначе по лицето ви много скоро ще се появят бръчици от усилието да се взирате по-дълго. Това е и причината, поради която слънчевите очила през лятото трябва да бъдат задължителен аксесоар от тоалета ни.

Сменете кафето с какао

Риба и чесън са идеалният спасител от неизбежните признаци на стареене. За да изчистите контура на лицето, поръчвайте в изобилие морски деликатеси. Особено полезна е сьомгата. Тъй като рибното меню е незаменим източник на омега-3 мастни киселини, запазването на младежкия ви вид е гарантирано.

Друга хитринка за дълга младост е замяната на кафето с какао. Учените установили, че то съдържа високи нива на флавоноидите катехин и епикатехин. Освен че предпазват кожата от слънчево изгаряне, те подобряват и хидратацията, така че кожата остава по-гладка.

Добър помощник в битката със старостта е и соята. Освен че подмладява, тя успешно „лекува“ и някои от кожните поражения, нанесени от слънцето. Зелен чай, розмарин и гинко билоба също са задължителна част от менюто против белезите на напредналата възраст.

Източник:

Стандарт

Снимка:

SXC