Новини

Термовизуалната диагностика засича тумори в зародиш

Използва принципа на фотографията, в САЩ и Русия я предпочитат

Интервю със специалиста по вътрешни болести и терапия в Медицинския университет – София д-р Васил Маринов

Д-р Маринов, Вие изследвате с термовизуалната диагностика вече от няколко години, но този метод все още остава малко известен в България. Какво всъщност представлява той?

Названието „термовизуална диагностика“ е малко „побългарено“. Оригиналното и най-точно наименование е medical Digital Infrared Thermal Imaging (DITI), или това е цифрово визуализиране, базирано на едно нормално за тялото топлинно излъчване в невидим за окото инфрачервен спектър. Като изследване е напълно безвредно. По този начин съвсем спокойно могат да се изследват както бременни, така и малки деца. При диагностициране с DITI не се осъществява никакъв контакт с пациента. Диагностиката се извършва на принципа на фотографирането. Апаратът заснема топлината, която излъчва тялото, посредством оптична система с аналогопреобразувател. Снимките се получават на монитор. По тях вече се коментира състоянието на организма. Различните нива на температура се отчитат в различни цветове. Спрямо температурното ниво се съди за здравословното състояние на конкретните органи.

Ултразвукът, мамографът, рентгенът предоставят изцяло структурен тип изследвания, термографският образ е функционален. Най-общо казано, здравото човешко тяло при термографско изследване се представя изключително в зелен цвят. При изследването всъщност се търси ненормален топлинен образ. Изследването с medical DITI е единственото по рода си, което, като функционален тип, улавя промените в ангиогенеза, съдовата промяна. Това е много важно, защото има мнение на колеги експерти, че ракът на гърдата например като процес се развива в продължение на 10, дори и повече години, преди да се прояви.

Мамографът не е ли достатъчно точен за ранното му откриване?

Точен е, но мамографът „пропуска“ бързо развиващите се онкологични състояния на гърдата. При рентгеновото изследване имаме лъч, който не може да засече всички състояния, ставащи в тялото. Ако има например някаква течност, излив или формация в белия дроб, ще се види на рентгена. Методът обаче е най-силен в откриване на проблеми, свързани с фрактури. За да се улови конкретна формация, тя трябва да бъде достатъчно голяма и плътна. В ред състояния проблемите могат да се уловят изпреварващо с метода на термографското изследване. Един шип например при изследване с рентген ще се види като образувание, а при термографското изследване се улавят проблемите в тялото, които той предизвиква.

Приема ли се този метод на диагностика за достатъчно информативен и надежден в сравнение с останалите методи?

Като техника този вид диагностика се прилага масово по цял свят от около 20 години. Признат е от американски институции като жизненоважен способ за диагностика около 1987 г. Комбинацията DITI и мамография има 95% точност при диагностика на рак на гърдата. Най-сигурният начин да се установи рак на гърдата е биопсия.

Ето един пример: при мамографско изследване на определен брой жени при 92 от тях се отчитат съмнения за рак на гърдата. След биопсия обаче диагнозата за туморно образувание се потвърждава при 60 от тях. От тези 60 жени термографът засича 58 с проблем.

Техниката се произвежда от САЩ, Русия, Германия, Швеция, което само по себе си е многозначителен факт.

В кои случаи е препоръчително използването именно на термовизуалния метод на диагностика: когато имаме оплакване или когато се чувстваме здрави, но искаме да проверим здравето си и вземем профилактични мерки срещу влошаването му?

По принцип в други държави приложението на метода е главно профилактично. За съжаление обаче в България това все още е само на теория. Изследването безпроблемно може да засече всякакви проблеми. Разбира се, би било чудесно, ако хората редовно ходеха на профилактични прегледи, но на практика у нас повечето ги пропускат дори когато са напълно безплатни.

Автор(и): Фани Серафимова
Източник:

Монитор

Снимка:

Meditherm