Новини

Доверявайте се само на проверен пластичен хирург

Интервю с д-р Страхил Ефремов, секретар на Българската асоциация по пластична хирургия

Силиконови импланти
Зъболекар поставял гръдни импланти

- Д-р Ефремов, преди броени дни Българската асоциация по пластична хирургия призова дамите, които са си слагали импланти, да се прегледат и ако те са на скандалната френска фирма PIP, да ги отстранят. Какво може да се случи, ако не го направят?

- Както е известно, имплантите на тази френска фирма са напълнени с технически, а не с медицински силикон. При евентуално спукване той може да предизвика някои образувания, фибрози, лимфози, възпаления, да провокира алергии. Неотдавна стана ясно, че още една фирма, холандска, е внасяла от Франция такъв силикон, както и една германска със спряно производство през 2004 г. е правела продукти, които създават безпокойство. Последните две фирми не са внасяли импланти в България, не са подавани въобще заявления за техни продукти у нас, но е напълно възможно някои дами да са си ги доставили по интернет или пък да са си имплантирали такива изделия в чужбина. Асоциацията действително призовава българските жени, които са си поставили гръдни импланти, да си направят преглед. Той не е спешен, но все пак да не го отлагат във времето.

- С какво се прави преглед? Може ли да се определи дали имплантът е здрав, или има деформации, с опипване, както когато жените се самопреглеждат за образувания на гърдата?

- С опипване от самата жена е невъзможно да се определи дали има изменения. Понякога те си личат, например симетрията на гърдите е нарушена, двете на пипане са с различна твърдост или пък дамата усеща дискомфорт. Случва се обаче тези признаци да отсъстват. Затова се препоръчва посещение при пластичен хирург, който след първоначалния преглед изпраща пациентката на изследване с образна диагностика. Златният стандарт за образно изследване е и си остава мамографията – класическото рентгенографско изследване. То може да бъде допълнено от ехография или магнитен резонанс при необходимост. За да разчитаме на достоверен резултат в случаите с имплант, ядрено-магнитният резонанс трябва да има две допълнителни бобини за обработка на образа. Такава апаратура у нас има на няколко места. Поради факта, че този образен метод е въведен сравнително отскоро в България и не е прилаган при много жени с подобни проблеми, той още не е стандартизиран. При всички случаи е задължително образното изследване да е назначено от лекар след обстоен клиничен преглед. При него се откриват изменения на жлезната тъкан, на мастната тъкан, на мускулатурата, ако имплантът се намира под нея, на лимфните възли, които могат да бъдат увеличени. Също така може да се прецени състоянието на капсулата, която обвива импланта, на покривната му повърхност. Образното изследване е продължение на клиничния преглед и не може да бъде самоцел, не може да бъде направено просто така.

- Вярно ли е, че в България не само пластични хирурзи си позволяват да поставят гръдни импланти?

- Да, позволяват си го. Към момента асоциацията знае за 18 човека без нужната специалност, които го правят. Сред тях има гинеколог и дори зъболекар. Затова жените не бива да се доверяват сляпо на реклами и препоръки на близки и познати, да търсят утвърдени хирурзи, признати и уважавани в професионалната гилдия, да не влагат средства в евтини импланти. И тъй като в България няма практика лекарите да поставят дипломите си на видно място в кабинета, а е неудобно жената да пита за дипломата на медика, препоръчвам тя да се консултира с двама специалисти. Който от тях ѝ вдъхва повече доверие, при него да си направи операцията.

Неудобство е, че в България все още няма единен регистър на пластичните хирурзи. За това ще настояваме пред Министерството на здравеопазването. В момента се разработва стандарт за еднодневна хирургия, който ни е много необходим. По този начин ще се даде възможност малки и средни по обем интервенции да се извършват не само в болници, но и в центрове. Така вероятността от нежелана инфекция, обусловена от по-дългия болничен престой, ще бъде избегната. Също така е наложително да се забранят пластичните интервенции в зали, в които се извършват операции от общата хирургия, особено в отделения по гнойно-септична хирургия. Най-общо казано, световната тенденция е да се върви към минимално инвазивни вмешателства, със съкращаване на оперативната травма, скъсяване на болничния престой и намаляване риска за пациента.

- Има ли жени, които вече са поискали отстраняване на имплантите?

- Да, вече 148 българки си направиха прегледи и пожелаха имплантите да бъдат извадени. Оказа се, че в 15 от случаите те бяха спукани или разкъсани, като по-голямата част не даваха никакви индикации за дефект.

Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама